fbpx

O tempora o mores

Sep 19, 2019

O tempora o mores

Αρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 28.7.2019

Είμαι από τους ανθρώπους που πραγματικά δίνω τον απαραίτητο χρόνο σε μια νέα κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα, το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησής της και μετά εποικοδομητικά να κρίνω τα πεπραγμένα της. Όμως με το καλημέρα η ΝΔ έδωσε τον τόνο της με τις γνωστές παλαιοκομματικές πρακτικές διακυβέρνησης που εμπεριέχουν μπόλικη δόση υποκρισίας και ανακολουθίας λόγων και έργων της.

Πως να εξηγήσεις για παράδειγμα την επιλογή του κ. Τσουβάλα, ενός αξιολογότατου αξιωματικού, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τον κράτησε τρία χρόνια στο νευραλγικό πόστο του αρχηγού της ΕΛΑΣ που ως εκ τούτου χειρίστηκε και τη τραγωδία στο Μάτι μέχρι τη παραίτησή του μετά τη καταστροφή. Δεν ήταν ό ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που στις 31.7.2018 έλεγε «Πώς ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι; Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.; Ποιος έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;» και τώρα ο «καταστροφικός» για τον κ. Μητσοτάκη διορίζεται Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη! Αποτελεί γεγονός ότι η αντιμετώπιση εκ μέρους των ΜΜΕ για την ανάδειξη επίμαχων θεμάτων δεν είναι ίδια με αυτή που επεφύλασσαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και οφείλω να πω ότι ακόμα και δημοσιογράφοι του συγκροτήματος Μαρινάκη κατήγγειλαν το Μαξίμου για παρέμβαση στα ΜΜΕ, δίνοντας “εντολή” να μην ανέβει ψηλά το θέμα της τοποθέτησης του κ. Τσουβάλα!

Τα περιστατικά δεν έχουν τέλος. Δεν ήταν η κα Θάνου μαύρη σελίδα για τη Δικαιοσύνη, όταν ανέλαβε αμισθί, μετά τη συνταξιοδότηση της, προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Αλέξη Τσίπρα και τώρα δεν… κουνιέται φύλλο με την υπουργοποίηση του κ. Κράνη επίτιμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, 8 μόλις μέρες μετά τη συνταξιοδότησή του από το δικαστικό σώμα; Δεν ήταν ο κ. Μητσοτάκης από βήματος βουλής που έλεγε «Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος τους, ενώ για μία 3ετία αποκλείονται από κυβερνητικές ή πολιτικές θέσεις για να μην ξαναδούμε φαινόμενα ανώτατοι δικαστικοί μία μέρα μετά τη συνταξιοδότηση τους να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι του Πρωθυπουργού! Βέβαια υπάρχει μία διαφορά στην υπόθεση, ότι η κα Θάνου ήταν αμισθί ενώ ο κ. Κράνης Υφυπουργός Δικαιοσύνης με μισθό! Αλλά και η σχέση του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμένου με τη ΝΔ έχει βαθιές ρίζες, όταν ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Στη συνέχεια και ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ παρείχε τις νομικές του γνώσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σηματοδοτούν και τη συνέχεια όπως:

  • η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, ώστε ως οδοστρωτήρας, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά να αρθούν όλα τα εμπόδια κατά της επιχειρηματικότητας, αποδυναμώνοντας επιχειρησιακές δράσεις σχετικά με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κλείνοντας το μάτι στην επιχειρηματική παραβατικότητα,

  • η συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια κυβέρνηση όπου πολύ εύστοχα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θυμίζει Α.Ε.,

  • η κατευθείαν υπαγωγή των μέσων ενημέρωσης και της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό, πράγμα που θυμίζει άλλα καταδικαστέα στη μνήμη των πολιτών καθεστώτα,

  • η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δικαιοσύνης, των φυλακών και του μεταναστευτικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και

  • η επιστροφή στο κομματικό κράτος με τον διορισμό των Γενικών Γραμματέων και όχι με τον ενδεδειγμένο διαφανή τρόπο της αξιολόγησης που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατόπιν μνημονιακής επιταγής.

Η μεγαλύτερη όμως υποκρισία της ΝΔ αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου η ΝΔ αφού χάϊδεψε αυτιά αλιεύοντας ψήφους από την ακροδεξιά, τώρα ξαφνικά δια των δηλώσεων Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του «Economist» βρίσκει πολύ θετικό το ρόλο της Συμφωνίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της θα μας οδηγήσει σ΄ ένα καλύτερο μέλλον!

Τέλος σ’ αυτή τη χώρα οι δικοί μας άνθρωποι πρέπει να παίρνουν τις κρατικές δουλειές. Τι άλλο μπορεί να κρύβει η ματαίωση και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΕΛΑΣ για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν και αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δυνατότητα που είχε ήδη προβλεφθεί στο διαγωνισμό που ματαιώθηκε!

Η Νέα κυβέρνηση μόλις ξεκίνησε. Σε κάθε περίπτωση Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ στηρίζοντας τα συμφέροντα της κοινωνίας με όλους τους τρόπους απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και τις παλαιοκομματικές πρακτικές της ΝΔ.

Ελένη Αυλωνίτου

τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας