fbpx
Άρθρα

Novartis Gate

Novartis Gate

Ξαφνικά ενώ οι πρώτες μέρες του χρόνου κυλούσαν ήρεμα, έσκασε σαν βόμβα η ευτυχώς αποτυχημένη προσπάθεια φυγής του κ. Μανιαδάκη, προστατευόμενου μάρτυρα στο σκάνδαλο Novartis και η μετατροπή status του από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο. Ηταν επόμενο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η ελληνική κοινωνία να βομβαρδίζεται καθημερινά από ραγδαίες εξελίξεις του σκανδάλου Novartis, της φαρμακευτικής εταιρείας που μέσα στη περίοδο της κρίσης με αθέμιτες πρακτικές απέκτησε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη και στερώντας τα ασφαλιστικά ταμεία από πολύτιμους πόρους, αλλά και την πρόσβαση βαριά πασχόντων ασθενών στη πολύτιμη θεραπεία τους.

Αυθόρμητα, καθώς οι πληροφορίες διαδέχονται η μία την άλλη σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να απορροφήσει ο απλός πολίτης, σκέφθηκα τον διάχυτο πανικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ 11 μήνες πριν, που μεταφραζόταν σε απειλές κατά στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και των προστατευόμενων μαρτύρων, που σιγά σιγά ξετύλιγαν το κουβάρι της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο. Τι δεν είπαν! Πληρωμένους κουκουλοφόρους τους αποκαλούσαν οι κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν καθώς η Ελλάδα είναι μικρή, διαμήνυε ο κ. Σαλμάς ή δεν θα μείνουν για πάντα στη σκιά, προειδοποιούσε ο κ. Βενιζέλος.

Λίγο καιρό πριν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ είχαν κάνει ότι περνούσε από το χέρι τους, προκειμένου να μην υιοθετηθεί ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ενίσχυε τη προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, υπογραμμίζοντας την καταλυτική τους σημασία στην αποκάλυψη σοβαρών παρανομιών και σκανδάλων. Γιατί άραγε; Εχει αλλεργία η ΝΔ στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Γνώριζε τι θα επακολουθήσει και δρούσε προληπτικά; Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης με τα δωράκια της Siemens να αποτελεί πρότυπο καταπολέμησης της διαφθοράς; Νοιάζεται η ΝΔ για την καταπολέμιση της διαφθοράς; Εάν ναι, γιατί δεν ψήφισε το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου; Πως να ψηφίσει όμως εναντίον του εαυτού της; Θέλει μεγάλη γενναιότητα γιά να διαχωρίσεις τη θέση σου από τη κατάθεση στοιχείων, δικού σου ανθρώπου, του κ. Μανιαδάκη τον Ιανουάριο 2018, όταν ακόμη δεν είχαν προκύψει στοιχεία εναντίον του και κατέθετε ως προστατευόμενος μάρτυρας, αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Σαλμάς είχε παραμάγαζο, διαμορφώνοντας μαζί με φαρμακευτικές εταιρείες τη πολιτική του υπουργείου του, ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι σύμβουλοι υπουργών που εισηγούντο την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων της Novartis και ήταν αδύνατο να μην γνωρίζουν οι κ. Λομβέρδος και Γεωργιάδης ή ότι το Harvath project που ικανοποιούσε τα αιτήματα της Novartis το έφτιαξαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, εισάγοντας έτσι νέα φάρμακα στην αγορά και στο σύστημα υγείας.

Εξυπνα η Novartis στρατολόγησε όλους τους συνεργάτες υπουργών υγείας και πρωθυπουργού και ασκούσε πολιτική στον πιό ευαίσθητο τομέα της χώρας, το φάρμακο. Εβαζε τα φάρμακά της στη λίστα φαρμάκων του ΕΣΥ, κρατούσε τα φθηνότερα φάρμακα των ανταγωνιστών της απέξω, τιμολογούσε η ίδια τη τιμή κυκλοφορίας τους, πληρωνόταν πρώτη όταν οι άλλοι περίμεναν μήνες και αντικατέστησε επαξίως το Υπουργείο Υγείας στον τομέα αυτό. Ο κ. Μανιαδάκης με δύο αποφάσεις του όρισε ότι η τιμή φαρμάκου θα καθορίζεται από την αγορά (την οποία άλλωστε ρύθμιζε η Novartis) και απέρριψε να γίνεται η τιμολόγηση με βάση τη δραστική ουσία, ώστε να υπάρχει ενιαία τιμή φαρμάκου, με αποτέλεσμα την εκτόξευση τιμών φαρμάκων της Novartis.
Αλήθεια ποιανού συμφέροντα ο κ. Μανιαδάκης κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εξυπηρετούσε όταν, κατά παράβαση του νόμου, διατηρούσε την εταιρεία Evroston ευθέως ανταγωνιστική με τα συμφέροντα του δημοσίου, με διοικητική μάνατζερ υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ! ενώ ταυτόχρονα είχε σύμβαση με τη Novartis;

Μετά φταίει η κα Τουλουπάκη, οι εισαγγελείς, η κυβέρνηση. Από τον Κωνσταντίνο Μανιαδάκη, κομμουνιστοφάγο της περιόδου Μεταξά με τις βάναυσες ανακριτικές μεθόδους του ρετσινόλαδου, περάσαμε στο Νίκο Μανιαδάκη που λαδώνεται και λαδώνει για να προωθήσει τα συμφέροντα τρίτων εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος.
Οταν ο κλοιός σφίγγει γύρω του, η αριστεία μετατρέπεται σε χυδαιότητα και γλοιώδη συμπεριφορά, που ξεχνάει τι έχει καταθέσει οικειοθελώς, ποιούς πολιτικούς έχει ήδη δώσει, και φταίνε οι εισαγγελείς που τον πιέζουν. Φαντάζομαι ότι αρκέστηκαν σε ερωτήσεις και δεν χρησιμοποίησαν ρετσινόλαδα να μπλέκουμε τώρα και με ανθρώπινα δικαιώματα!
Εάν η τυχοδιωκτική αλλαγή του κ. «καθηγητή» οφείλεται στη προσδοκία αλλαγής του πολιτικού σκηνικού ενόψει εκλογών και οι ομοιδεάτες του υποσχέθηκαν συγκάλυψη είναι βαθιά νυχτωμένος, γιατί αυτή η συγκεκριμένη μάχη κατά της διαφθοράς θα φθάσει στο τέλος της. Ευτυχώς υπάρχουν πάντα αδιάφθοροι λειτουργοί της δικαιοσύνης και σήμερα υπάρχει μία κυβέρνηση που εγγυάται ότι τίποτα δεν θα κουκουλωθεί!

Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
www.avlonitou.gr