fbpx
Άρθρα

Neolaia Θέμα | Τα 39 χρόνια της μεταπολίτευσης και η επόμενη δημοκρατική μέρα

Neolaia Θέμα | Τα 39 χρόνια της μεταπολίτευσης και η επόμενη δημοκρατική μέρα

Παρέμβαση της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό “Neolaia.gr“, 28 Ιουλίου 2013

 

Τι αλλαγές χρειάζονται για τη σύγχρονη επαναθεμελίωση της δημοκρατίας, ποιες τομές απαιτούνται για μια νέα μακρόχρονη περίοδο πολιτικής ομαλότητας;

Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε τιμήθηκε με τον πλέον σεμνό τρόπο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η επέτειος συμπλήρωσης 39 χρόνων από τον ερχομό και την ορκωμοσία του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά την επανεγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα. Η μεταπολίτευση έχει, ασφαλώς, πολλά πρόσωπα, όπως είναι λογικό για κάθε αντίστοιχη μακρόχρονη πολιτική περίοδο.

Επί τρεις δεκαετίες και πλέον εξασφαλίστηκε η πολιτική και κοινωνική ομαλότητα και συνοχή στη χώρα, παρά τα όποια δεδομένα προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός έφερε στην επιφάνεια σοβαρές αγκυλώσεις και παθογένειες, κι αποδείχτηκε ότι η προηγηθείσα σχετική ευμάρεια δεν άφηνε να διαφανεί το βάθος των γνωστών προαναφερθέντων προβλημάτων.

Οι απαντήσεις που αναζητούνται σήμερα από κόμματα που αυτόπροσδιορίζονται ως ανήκοντα στο «δημοκρατικό τόξο» αφορούν ουσιαστικά στο ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα στη δημοκρατική πορεία της χώρας και τι θα σηματοδοούσε μια νέα μεταπολίτευση. Κι αυτό,  τη στιγμή που το υπάρχον δημοκρατικό πλαίσιο έχει φτάσει στα όρια του, με αποτέλεσμα αντιδραστικές δυνάμεις να στρέφονται ακόμα και κατά της ίδιας της έννοιας και της αξίας ύπαρξης της δημοκρατικής συγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας.

 
Ελένη Αυλωνίτου, Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου – Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ

Προηγείται η επανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας

 

Άρση των μνημονίων, που καταργούν και τη δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτό χρειάζεται για την επαναθεμελίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σήμερα η κυβέρνηση καταπατά συστηματικά το Σύνταγμα και τη δημοκρατία, κυβερνώντας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αρνούμενη την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, γιατί δεν έχει άλλο τρόπο να εφαρμόσει το μνημόνιο και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας. Παράλληλα και η κυβέρνηση και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το κοινοτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες απαιτήσεις του μνημονίου.

Πριν τη δημοκρατία όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιό βασικό, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία σε μια χώρα. Πρίν από τη δημοκρατία υπάρχει η εθνική ανεξαρτησία. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το πρώτο κιόλας μνημόνιο, βασικός μνημονιακός όρος είναι η παραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα ανεξάρτητου κράτους! Η δημοκρατία όμως είναι τρόπος διακυβέρνησης ανεξαρτήτων κρατών, αν δεν έχεις ανεξάρτητο κράτος δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία. Έτσι η επαναθεμελίωση της δημοκρατίας έπεται της επανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας, που επίσης προϋποθέτει την απελευθέρωση από το μνημόνιο.

Neolaia Θέμα | Τα 39 χρόνια της μεταπολίτευσης και η επόμενη δημοκρατική μέρα