fbpx
maties

Τρώγοντας…

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 5 Μαΐου 2002

 

Τρώγοντας…

Ο έρωτας και το φαγητό και τα δύο βασικά συστατικά της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας του ανθρώπου έχουν μία σχέση αντίστροφη στη πορεία της ζωής. Στη νεότητά μας ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον έρωτα και λιγότερο για το φαγητό ενώ όσο μεγαλώνουμε το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στο φαγητό και λιγότερο στον έρωτα. Το φαγητό, αναγκαίο για τη συντήρησή μας αλλά και γευστική ικανοποίηση, αντανακλά ποικιλοτρόπως τη ψυχολογική μας διάθεση, είτε βιώνουμε την απογοήτευση, είτε βιώνουμε την ευτυχία. Συχνά ζούμε για να τρώμε αντί να τρώμε για να ζούμε.

Αφού λοιπόν το παρακάνουμε στο φαί, προστρέχουμε στα κέντρα αισθητικής και αδυνατίσματος που μας προτρέπουν να γίνουμε σαν τη Κλώντια Σίφερ και τον Αρνολντ Σβατζενέγκερ. Οταν βλέπουμε τέτοια μοντέλα στις σχετικές διαφημίσεις να μας προτρέπουν να τους μοιάσουμε, με τη πρώτη ευκαιρία τρέχουμε για να έχουμε κι εμείς το μερτικό της επιτυχίας σ’ αυτή τη ζωή.

Στα κέντρα όμως αυτά γίνεται μία κάποια σύγχιση, αφού μπερδεύουν την αισθητική (αποτρίχωση, μασάζ, λασπόλουτρα, σάουνα και όλα τα συναφή) με το αδυνάτισμα. Εκεί λοιπόν που υποβάλεσαι στα βάσανα της αισθητικής ομορφιάς, άρπα και ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος δωράκι, αγνοώντας ότι η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι τρόπος ζωής και όχι καταναλωτικό προϊόν.

Κάποιοι λοιπόν αφού πρώτα πάρουν το διαφημιστικό πρόγραμμα των λίγων δωρεάν επισκέψεων και χάσουν μισό κιλό ενθουσιάζονται και αγοράζουν το τσουχτερό μεγάλο πρόγραμμα. Μπαίνουν τότε στο μηχάνημα που κυριολεκτικά τους δέρνει για να πετύχει τη καλή αιμάτωση της περιοχής, οπου είναι μαζεμένο το πάχος, μήπως και απομακρυνθούν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και φύγει η κυτταρίτιδα, πασαλείβονται με αλοιφές γιά να ζεσταθεί το λίπος και να λιώσει, ιδρωκοπούν στη σάουνα, αλλά τα κιλά είναι πολλά, η πρόοδος αργή και η επιμονή λίγη. Ετσι πολλοί απογοητεύονται και εγκαταλείπουν πρόωρα το θαυματουργό πρόγραμμα, το οποίο όμως έχουν πάντα προπληρώσει, διότι τα κιλά σου μπορεί να τα χάσεις η να τα κρατήσεις, αλλά τα Κέντρα Αδυνατίσματος φροντίζουν τα λεφτά τους να μην τα χάνουν ποτέ. Εξάλλου η πείρα τους έχει διδάξει ότι αν πληρωνόντουσαν γιά τα αποτελέσματα μόνο θα είχαν πεινάσει.

Ασε που γιά να κάνουν σόβαρή δουλειά αυτά τα κέντρα θα έπρεπε ο κάθε διαιτολόγος να βλέπει το πολύ οκτώ πελάτες τη μέρα αντί γιά τους 40 που περνάνε. Η απλή συμβουλή «μην τρώς» δεν χρειάζεται ούτε πτυχία, ούτε εξοπλισμένα κέντρα ούτε ακριβά προγράμματα. Ολα αυτά γίνονται απαραίτητα από τη στιγμή που το «μην τρώς» δεν πιάνει. Ο διαιτολόγος λοιπόν δεν παρέχει στόν πελάτη μόνο γνώσεις διατροφής, αλλά κυρίως παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στη προσπάθεια που κάνει ο πελάτης να αλλάξει τρόπο ζωής, διαδικασία που θέλει χρόνο. Η συνέχεια της ψευδαίσθησης στο επόμενο. Φάτε τώρα το αρνάκι σας χωρίς τύψεις και χορέψτε κανένα χορό για να κρατήσετε του βάρος σας και να μην τρέχετε μετά στα Κέντρα Αδυνατίσματος, καθώς το καλοκαίρι φτάνει.