Πες μου τι παίζεις να σου πω ποιός είσαι.
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 10 Μαρτίου 2002
Πες μου τι παίζεις να σου πω ποιός είσαι.
Ο Κίσσιγκερ, μανιώδης λάτρης του ποδοσφαίρου, έχει πεί ότι ο πιό εύκολος τρόπος να καταλάβεις έναν λαό είναι να δεις πως παίζει ποδόσφαιρο. Μπορεί κανείς από αυτό να συμπεράνει ότι ίσως να βρίσκει τους Αμερικανούς ακατανόητους μιά και περιφρονούν το αγαπημένο του άθλημα, αλλά έτσι κι’ αλλιώς Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο άνθρωπος. Πάντως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και σίγουρα οι περισσότεροι Ελληνες θα βρούν τους Αμερικανούς εντελώς ακατανόητους αν προσπαθήσουν να τους καταλάβουν από το εθνικό τους σπόρ, το μπέϊζμπωλ.
Εχω διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα όσο και να το εξηγώ δεν το καταλαβαίνει κανείς, αλλά αν κανείς καταφέρει και το καταλάβει μένει κατάπληκτος. ‘Καλά παίζουν τέτοιο πράγμα! Γιατί;’ Γιατί έτσι τους αρέσει! Και τους αρέσει πολύ. Θα κάνω λοιπόν μιά ακόμα προσπάθεια να εξηγήσω τη βασική φιλοσοφία του μπέϊζμπωλ.
Σε κάθε φάση του αγώνα η μία μόνο ομάδα μπορεί να σκοράρει ενώ η άλλη αμύνεται. Βασική αρχή του παιχνιδιού είναι ότι η κατοχή της μπάλλας δίνει δικαίωμα στην ομάδα που την κατέχει. Η μπάλλα (ένα μικρό μπαλάκι με διάμετρο περίπου 7 πόντους) ξεκινάει στα χέρια των αμυνόμενων. Ο ‘πίτσερ’ την πετάει στον ‘κάτσερ’ (ο οποίος φοράει ένα μεγάλο γάντι γιά να την πιάσει). Ανάμεσά τους όμως, λίγο μπροστά από τον ‘κάτσερ’ στέκεται ο ‘μπάτερ’ από την ομάδα των επιτιθέμενων, κρατώντας το ξύλινο ρόπαλο με το οποίο προσπαθεί να κτυπήσει τη μπάλα γιά να μην τη πιάσει ο ‘κάτσερ’. Δεν θέλει μόνο να την εκτρέψει από την πορεία της, θέλει να τη στείλει όσο πιό μακρυά γίνεται. Γιατί μόλις τη στείλει αρχίζει αμέσως να τρέχει (αφού πετάξει το ρόπαλο) ακολουθώντας μιά διαδρομή που διαγράφουν οι πλευρές ενός παραλληλόγραμμου (το ‘διαμάντι’). Σκοράρει αν διατρέξει το παραλληλόγραμμο και γυρίσει εκεί που ξεκίνησε χωρίς να τον ανακόψουν. Γιά να τον ανακόψουν οι αντίπαλοι πρέπει πρώτα να πιάσουν το μπαλάκι. Στις κορυφές του παραλληλόγραμμου υπάρχουν οι ‘βάσεις’, 1η 2η 3η, όπου μπορεί να σταματήσει με ασφάλεια περιμένοντας τον επόμενο ‘μπάτερ’ που θα στείλει μακρυά τη μπάλα γιά να συνεχίσει. Υπάρχουν κανόνες αρκετά περίτεχνοι γιά το πότε αποκλείεται ο ‘μπάτερ’ και πότε εναλλάσονται οι ομάδες αλλά δεν χωράνε σε ένα άρθρο. Το παιχνίδι διαρκεί 9 εναλλαγές ομάδων και δεν έχει ορισμένη χρονική διάρκεια.
Αν καταλάβατε τη βασική φιλοσοφία του παιχνιδιού (προέρχεται από το Αγγλικό κρίκετ) μπορείτε ίσως να καταλάβετε τους Αμερικανούς. Αν καταλαβαίνετε τους Αμερικανούς ίσως να καταλάβετε το παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Μπέϊζμπωλ που ιδρύθηκε το 1997 και πρέπει να έχει εθνική ομάδα Ολυμπιακού επιπέδου το 2004. Συζητιέται να φέρουμε Ελληνοαμερικανούς να τελειώνουμε.