fbpx
maties

Ο τρίτος πυλώνας

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 17 Φεβρουαρίου 2002

 

Ο τρίτος πυλώνας

Μεγάλα λόγια, μεγάλα έργα. Μεγάλες οι δαπάνες, μεγάλα τα κέρδη, μεγάλες οι καταστροφές. Το ξέρατε εσείς ότι ο τρίτος πυλώνας του Ολυμπιακού κινήματος είναι το περιβάλλον; Οχι; Κακώς. Το είχε πει ο απελθών πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ πέρυσι. Εικάζεται ότι αναφερότανε στο φυσικό περιβάλλον, αν και φαίνεται ότι κάποιοι δικοί μας ερμήνευσαν τη φράση ως αναφερόμενη στο εργολαβικό περιβάλλον. Πάντως εν όψει Ολυμπιάδας το εργολαβικό περιβάλλον του ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής να καταλάβει…

Εχουν βέβαια οι άνθρωποι κάποια ελαφρυντικά. Αφού νεώτερες πολεοδομικές έρευνες απεκάλυψαν ότι οι Αρχαίοι Αθηναίοι έστησαν τον Τύμβο του Μαραθώνα μέσα στη θάλασσα δεν έπρεπε και οι νεότεροι να πραγματοποιήσουμε κάποιες μείζονος οχλήσεως μετατροπές στο φυσικό σώμα της Αττικής; Τι, όλο δέντρα θα βλέπουμε; Κατσίκια είμαστε; Ετσι δεν πέρασε φυσικά από το μυαλό κανενός ότι κάποια τουλάχιστον από τα απαραίτητα Ολυμπιακά έργα μπορούσαν να γίνουν γκρεμίζοντας κτίρια και όχι μόνο κόβοντας δέντρα. Λες και δεν έχει η Αθήνα περιοχές παραφορτωμένες με θλιβερές πολυκατοικίες που κοντεύουν να γίνουν μη κατοικίσιμες.

Φρόντισαν βέβαια να νομομοποιήσουν όλες τις ενέργειές τους με κείμενα σαν αυτό: «Επιτρέπεται η κατάληψη, εκχέρσωση ή κάλυψη δασών ή δασικών εκτάσεων, που περικλείονται εντός των ορίων… …εγκρίνεται η αλλαγή χρήσης, αίρεται η αναδάσωση και χορηγούνται η άδεια επέμβασης και η άδεια υλοτομίας των ανωτέρω εκτάσεων.» (από τον Ν.2445/96). Και ένα ωραίο πρωΐ έρχεται ένα λακωνικό σημείωμα στο Δασαρχείο: «Σας πληροφορούμε ότι σε εφαρμογή του Ν.2445/96 προωθείται η κοπή δέντρων στη Λ. Πεντέλης και έχει προγραμματισθεί γιά το Σάββατο ή Κυριακή (26 ή 27 Ιανουαρίου 2002) που η κυκλοφορία μειώνεται σε σχέση με τις καθημερινές» με μιά σεβαστή λίστα κοινοποιήσεων. 59 κυπαρίσσια 20 μέτρα το καθένα, πάρτα κάτω. Ηταν ανάγκη; Σιγά μην σκοτιστούν. Αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα. Γιατί όταν ο επικεφαλής του συνεργείου λέει στους έκπληκτους και ενοχλημένους περίοικους που διαμαρτύρονται ότι δεν πρέπει να μιλάνε γιατί «σας κάναμε και 700 μέτρα δρόμο υπόγειο», λες και τον πλήρωσε από τη τσέπη του, αρχίζει κανείς να πιστεύει ότι οι περίοικοι είναι το απολύτως τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό των αρμόδιων γιά τη προστασία και διαχείρηση αλλά και συνάμα υπεύθυνων γιά τη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ενεργούν τουλάχιστον σύννομα θα πεί κανείς. Αμ δε! Αυτές οι κοπές δέντρων θέλουν και την έγκριση του Δήμου, και το αρμόδιο γιά τη περίπτωση Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου αυτή την έγκριση την αρνήθηκε. Ε και τι έγινε, τους τύπους θα κοιτάξουν τώρα; Το Εθνικό Οραμα του Ολυμπιακού εργολαβικού κέρδους καλύπτει τα πάντα.

Ηταν ανάγκη να γίνουν έτσι οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004; Οχι βέβαια αλλά αν πιστεύετε ότι το ερώτημα αυτό πέρασε ποτέ από το μυαλό των υπευθύνων, τότε μάλλον ζείτε σε άλλη χώρα.