fbpx
maties

Τα τρένα που θάρθουν

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 2 Δεκεμβρίου 2001

 

Τα τρένα που θάρθουν

Τώρα αυτό ποιανού Υπουργείου αρμοδιότητα είναι, Αθλητισμού ή Μεταφορών; Μερικοί θα πούνε βέβαια πως είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά αν το πάμε έτσι τα πάντα γίνονται αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης όταν όλοι οι άλλοι αποτύχουν. Σίγουρα όμως το τρένο των ΗΣΑΠ δεν άντεξε τη συνάντησή του με το φίλαθλο πνεύμα στο σταθμό του Φαλήρου πρίν δυό βδομάδες.

Πενήντα άτομα φορώντας κράνη και κουκούλες, οπλισμένοι με πέτρες και βόμβες μολότωφ, την έστησαν στη γέφυρα και περίμεναν το τρένο. Μετέφερε βλέπετε εχθρικές δυνάμεις, οπαδούς της ΑΕΚ που πήγαιναν στη Κρήτη γιά να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Το αποτέλεσμα; Εξι επιβάτες τραυματισμένοι – παράπλευρες απώλειες που λένε – κάποια αυτοκίνητα καμμένα και 100 εκατομμύρια ζημιές στο υλικό των ΗΣΑΠ, γιά να μάθουν να παρέχουν αρωγή και υποστήριξη στις δυνάμεις του εχθρού. Η αστυνομία αποδίδει τη καταδρομική επιχείρηση σε οπαδούς του Ολυμπιακού. Μετά μερικοί απορούν γιατί δεν πάει ο κόσμος στα γήπεδα.

Είπαμε ότι ο αθλητισμός είναι αναίμακτη αναπαράσταση πολέμου διά αντιπροσώπου, αλλά αν αυτό δεν φτάνει σε μερικούς πρέπει οι ίδιες οι ΠΑΕ να βάλουν κάπου ένα όριο. Μερικοί από τους ιδιοκτήτες ΠΑΕ έχουν αποδείξει ότι βλέπουν την αναμειξή τους στα ποδοσφαιρικά πράγματα μακροπρόθεσμα. Ενας από αυτούς είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης, που γιά να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, κάποια στιγμή έσωσε τον Ολυμπιακό. Το κύρος του στον κόσμο του Ολυμπιακού είναι δικαιολογημένα τεράστιο και η προσωπική του παρέμβαση μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Μα φταίει ο Κόκκαλης; Φταίει ο επίσημος Ολυμπιακός; Σίγουρα δεν φταίνε γιά την επίθεση. Φταίνε όμως γιά το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται τέτοια πράγματα.

Τη βδομάδα που πέρασε το κύριο θέμα της αθλητικής ειδησειογραφίας ήταν το χθεσινό ντέρμπυ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού (αυτή η στήλη γράφεται πρίν τη διεξαγωγή του αγώνα). Ποιό θέμα απασχόλησε περισσότερο τις δυό ομάδες πριν τον αγώνα; Η ασφάλεια είπατε; Η προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα; Λάθος. Βασικό θέμα ήταν αρχικά η τιμή στην οποία θα διέθετε ο γηπεδούχος Ολυμπιακός τα εισητήρια στούς οπαδούς του φιλοξενούμενου Παναθηναϊκού, έτσι γιά να ανάψουν τα πνεύματα πρίν τη σέντρα, ενώ ήρθε και η άρση της τιμωρίας του Ζε Ελίας γιά να φτιάξει καλά το κλίμα. Αν τους έλεγε κανείς κάντε ότι μπορείτε γιά να έχουμε επεισόδια δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο.

Οι ΗΣΑΠ ζήτησαν καλού κακού εγγυητική επιστολή 100 εκατομμυρίων από την ΕΠΑΕ γιά να κινήσουν εκείνη την ώρα τα τρένα. Οι υπόλοιποι κάτοικοι του λεκανοπεδίου τι να ζητήσουν και από ποιόν; Μπορούν βέβαια να υπάρξουν θωρακισμένα τρένα, κάμερες, πολυβολεία στις προσβάσεις των γεφυρών. Η μπορεί να υπάρξει μιά πολύ συνειδητή προσπάθεια από τις διοικήσεις των ΠΑΕ να κοπούν όλα αυτά με το μαχαίρι. Ποιός από εσάς πιστεύει ότι άν το αποφάσιζαν δεν θα το πετύχαιναν;