fbpx
maties

999 ημέρες…

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 18 Νοεμβρίου 2001

 

999 ημέρες…

Τόσες μείνανε. Αν περάσετε σήμερα από τη Κηφισίας στο ύψος του Ολυμπιακού σταδίου θα δείτε τη φωτεινή επιγρφή που έβαλε η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 να κρέμεται σαν απειλή πιά πάνω από τα κεφάλια των διερχομένων. Εβαλαν οι άνθρωποι την επιγραφή γιά να βλέπουμε πόσες μέρες μένουν ως την έναρξη των αγώνων και να χαιρόμαστε που πλησιάζει η μεγάλη στιγμή. Ξέρετε τώρα, η στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες γυρίζουν στο τόπο τους, αναγεννώνται στα νάματα του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, αποβάλλουν την εμπορευματοποίηση που φορτώθηκαν στον αιώνα που έλειψαν από κοντά μας και αποκτούν και πάλι τη παρθενία τους όπως την ανακτούσε η Αφροδίτη λουόμενη μετά από κάθε ερωτική συνεύρεση. Γιατί πάνω απ’ όλα εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες πιστοί στο πνεύμα των αρχαίων προγόνων.

Ελληνες αεί παίδες. Το πρώτο που κάναμε ήταν να χαρούμε που πήραμε τους αγώνες και που είχαμε τόσα έργα έτοιμα και τόσο καιρό μπροστά μας γιά να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα. Ε και αφού είχαμε τόσο καιρό θεωρήσαμε άτοπο να ριχτούμε αμέσως στη δουλειά της προετοιμασίας. Η βιασύνη περί τα πεζά και αγοραία δεν αρμόζει στους απόγονους του Σωκράτη.

Ουκ εά με καθεύδειν το της Γιάννας τρόπαιον. Πως να αρχίσεις οτιδήποτε αν δεν ξεκαθαρίσεις πρώτα σε ποιόν θα ανήκει η Δόξα του εγχειρήματος; Γίνεται; Δεν γίνεται. Τρία χρόνια γιά να οριστικοποιηθεί το οργανωτικό σχήμα.

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Αλλά βέβαια και που οριστικοποιήθηκε δεν σημαίνει ότι οριστικοποιήθηκε οριστικά. Αλλάζει αίφνης ο Υπουργός και σου λέει «Τι είναι αυτό, αθλητική διοργάνωση; Α ναι, κάτι σαν τις γυμναστικές επιδείξεις στο πιό μεγάλο! Αυτά τα ξέρω από το γυμνάσιο, τα κάνω και εγώ!» Φτού και από την αρχή οι αρμοδιότητες.

Σπεύδε βραδέως. Στο μεταξύ κάποια έργα προχωρούν ιδεατά, δηλαδή στις μακέττες – αυτά τα χρόνια είδαμε ωραίες μακέτες. Κάποια στιγμή αποφασίζουν οι αρμόδιοι ότι αφού οι αγώνες θα γίνουν στον υλικό κόσμο και όχι στον ιδεατό κόσμο του Πλάτωνα καλό θα ήταν τα συγκεκριμένα έργα να χτιστούν κιόλας, έλα όμως που ανακαλύπτουν ότι στους προβλεπόμενους χώρους κατοικούν άνθρωποι, που επειδή προτίθενται να συνεχίσουν και μετά τους αγώνες να κατοικούν εκεί, έχουν κάποιες αντιρρήσεις γιά τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Είχαν παραλείψει στις μακέτες να βάλουν τους ανθρώπους! Αυτά κάνει η βιασύνη. Και να έχεις και τους απόγονους των βαρβάρων Βησιγότθων να επιμένουν ότι αυτά που είπαμε πρέπει να τα κάνουμε κιόλας, που όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες κλπ. κλπ.

Επτά ήσαν τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, επτά οι σοφοί της αρχαιότητας, επτά και οι υφυπουργοί που ανέλαβαν εν σοφία να πραγματοποιήσουν το θαύμα της έγκαιρης προετοιμασίας γιά την άψογη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντως σήμερα, 18 Νοεμβρίου του 2001, ως την έναρξη των αγώνων μένουν 999 μέρες. Εχουμε καιρό.