fbpx
maties

Εξώδικα

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 26 Απριλίου 2008

 

Εξώδικα

Την προηγούμεη βδομάδα εξήγησα τη μία μέθοδο που χρησιμοποιείται γιά να δυσφημιστεί όποιος καταγγέλει τη συστηματική ανοχή του Ελληνικού κράτους στο ντόπινγκ των αθλητών υψηλού επιπέδου. Δεν σταματάει όμως εκεί μονάχα η σχετική πίεση. Την ίδια στιγμή που οι άσχετοι ή φαινομενικά άσχετοι με το θέμα δημοσιογράφοι σε λοιδωρούν, οι κατά τεκμήριο σχετικοί αθλητικοί παράγοντες αντεπιτίθενται δικαστικά, ζητώντας την ανάκληση των όσων έχεις πει εναντίον τους. Εχω στα χέρια μου ένα εξώδικο με ημερομηνία 9 Απριλίου 2008 από τον Χρήστο Ιακώβου, τον μέχρι πριν λίγες μέρες προπονητή της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών. Αναφέρεται σε κάτι που δήλωσα στην τηλεόραση στις 7 Απριλίου, ότι δηλαδή πριν χρόνια είχε έρθει στην Κολυμβητική Ομοσπονδία γιά να μας πουλήσει κάποια συμπληρώματα διατροφής χωρίς να μπορεί να μας δώσει και την έγγραφη βεβαίωση της σύστασης των σχετικών σκευασμάτων. Τότε εγώ ήμουν επιστημονική σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας (εδώ ήμουν στα αλήθεια σύμβουλος, όχι υπάλληλος) οπότε μαζί με τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λάμπρο Κωνσταντόπουλο και με άλλους επιστημονικούς παράγοντες είχαμε ευγενικά αρνηθεί να χρησιμοποιήσουμε στους αθλητές μας οποιοδήποτε προϊόν που δεν είχε εγγυημένη σύσταση. Το γεγονός όμως ότι ανέφερα το περιστατικό αυτό στα πλαίσια της τηλεοπτικής συζήτησης έθιξε τον Χρήστο Ιακώβου, που μου έστειλε αμέσως το σχετικό εξώδικό, αναφέροντας:

«Σας ΠΡΟΣΚΑΛΩ όπως απόσχετε στο μέλλον από οποιαδήποτε παράνομη και εγκληματική ενέργεια εις βάρος μου, πρωτίστως δε εντός 3 ημερών από την επίδοση της παρούσης, να προβείτε σε δημόσια συγνώμη απεναντί μου και να ανακαλέσετε προφορικώς ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού ή εγγράφως με επιστολή σας, που θα δημοσιευτεί στον ημερήσιο ή τηλεοπτικό τύπο, τους ανωτέρω ψευδείς ισχυρισμούς εις βάρος μου. Πέραν τούτου σας ΔΗΛΩΝΩ ότι, αν δεν αποκαταστήσετε άμεσα την πλήρη αλήθεια αναφορικά με το πρόσωπό μου, θα προσφύγω ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων της χώρας.»

Τον Χρήστο Ιακώβου τον ξέρω από παλιά, τον είχα γνωρίσει γιά πρώτη φορά όταν μετείχαμε και οι δύο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου. Μάλιστα άλλος διακεκριμένος σήμερα συναθλητής μας στους ίδιους αγώνες ήταν ο ξιφομάχος Ανδρέας Βγενόπουλος, οπότε διαπιστώνεται ότι όλη εκείνη η Ολυμπιακή φουρνιά έχει καταληφθεί από μία σχετική δικομανία φέτος! Από τότε ξανασυνάντησα τον Χρήστο Ιακώβου τη δεκαετία του 90 στην Κολυμβητική Ομοσπονδία με το σχετικό περιστατικό που ανέφερα, ενώ διατήρησα πάντοτε μαζί του μία αραιή φιλική επαφή. Ο Χρήστος Ιακώβου είναι ένας εξαιρετικά συμπαθητικός άνθρωπος, τόσο που αν τον ξέρεις προσωπικά, σου είναι πολύ δύσκολο να πεις για αυτόν κακή κουβέντα. Ελα όμως που το σχετικό περιστατικό στην Κολυμβητική Ομοσπονδία πράγματι συνέβη! Ελα που υπάρχουν και 3 αυτόπτες μάρτυρες! Δεν λέω βέβαια ότι μέσα εκεί υπήρχε κάποια απαγορευμένη ουσία, δεν ξέρω τι υπήρχε εκεί μέσα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι στις αρχές της δεκαετίας του 90, μόλις είχε αρχίσει η θεαματική έκρηξη των Ελληνικών αθλητικών επιδόσεων, κυκλοφορούσαν στην αθλητική πιάτσα συμπαθέστατοι άνθρωποι που θεωρούσαν λογικό κάποια αθλητική ομοσπονδία να αγοράσει με χρήματα της κρατικής επιχορήγησης και να διαθέσει στους αθλητές της άγνωστης σύστασης σκεύασμα! Οπότε αγαπητέ κ. Χρήστο Ιακώβου, μην περιμένετε ούτε ανάκληση ούτε συγγνώμη, επιμένω σε όσα δήλωσα.

Πάντως η υπόθεση εκείνη είχε τότε και μία εντελώς χαρακτηριστική συνέχεια γιά τη διοίκηση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να διώξει κακήν κακώς την προοδευτική διοίκηση του Λάμπρου Κωνσταντόπουλου με την μέθοδο της μη απόδοσης της κρατικής επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία και της παράλληλης δικαστικής προσφυγής εναντίον της Ομοσπονδίας γιατί χωρίς λεφτά δεν έκανε καλά τη δουλειά της! Ποιός ήταν άραγε τότε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού που τα έκανε όλα αυτά; Μα φυσικά ο κ. Γιώργος Λιάνης…