fbpx
maties

Μας θεωρούν… βόδια

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 13 Απριλίου 2008

 

Μας θεωρούν… βόδια

Οι Αμερικανοί έχουν μία εξαιρετικά παραστατική έκφραση που περιγράφει άριστα την κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Ελληνικός πρωταθλητισμός μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών, «η στιγμή που οι ακαθαρσίες πέφτουν πάνω στον ανεμιστήρα». Δεν είναι απλά η στιγμή που δημιουργείται κάποιο πρόβλημα ή που αποκαλύπτεται η ύπαρξή του, δεν είναι καν η στιγμή που ξεχειλίζει κάποιο ποτήρι ή που ξεκινάει κάποιο μαχαίρι γιά να φτάσει σε κάποιο κόκκαλο. Είναι η στιγμή που σπάει ένας υπόνομος και καλύπτει με το περιεχόμενό του τους πάντες και τα πάντα. Κανείς δεν περίμενε τον αιφνιδιαστικό έλεγχο της διεθνούς ομοσπονδίας άρσης βαρών γιά να πληροφορηθεί ότι υπάρχει ντόπινγκ στον Ελληνικό αθηλητισμό γενικά ή στην άρση βαρών ειδικά. Τα μάθαμε πριν 4 χρόνια στην Αθήνα όταν τιμωρήθηκε και έχασε το μετάλλιό του ο Λεωνίδας Σαμπάνης. Τώρα όμως η συγκυρία των γεγονότων το έφερε να αποκαλυφθεί σε όλη του τη έκταση το πλέγμα του ντόπινγκ που καλύπτει ασφυκτικά τον Ελληνικό αθλητισμό.

Με αυτόν τον ένα αιφνιδιαστικό έλεγχο αποκαλύφτηκε ότι οι αθλητές μας ντοπάρονται συστηματικά, ντοπάρονται από την ίδια τους την ομοσπονδία με δαπάνη του Ελληνικού κράτους και ντοπάρονται με τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο γιά την υγεία τους. Γιά όλα αυτά βέβαια υπήρχαν ενδείξεις και φήμες από χρόνια, αλλά οι αποδείξεις ξεπέρασαν ακόμα και τα πιό απαισιόδοξα σενάρια. Πέρα από το συστηματικό, οργανωμένο και ομοιόμορφο του πράγματος, εγώ στέκομαι ιδιαίτερα στη σύνθεση του σκευάσματος που αποκαλύφτηκε ότι χρησιμοποιήθηκε. Το βασικό συστατικό είναι το αναβολικό μεθυλτριενολόνη. Ο περισότερος κόσμος βέβαια θα σταθεί στη λέξη «αναβολικό», εγώ όμως θα σταθώ στο συγκεκριμένο αναβολικό. Η μεθυλτριενολόνη είναι τροποποιημένη μορφή της ενέσιμης τρενβολόνης, γιά να μπορεί να χορηγείται από το στόμα χωρίς ένεση. Αυτά τα δύο αναβολικά παρουσιάζουν την ισχυρότερη σύνδεση στους υποδοχείς ανδρογόνων από κάθε άλλη αναβολική ουσία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται συχνά ως πρότυπα αναφοράς γιά τα υπόλοιπα αναβολικά ως προς αυτήν την ιδιότητα. Η τρενβολόνη έχει και μία άλλη ενδιαφέρουσα στην κτηνοτροφία ιδιότητα, αυξάνει την διατροφική απόδοση, δηλαδή το ποσοστό της καταναλωνόμενης τροφής που μετατρέπεται σε μυϊκή μάζα, δηλαδή κρέας. Ετσι η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στην πάχυνση βοοειδών σε χώρες όπου αυτό επιτρέπεται (στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η πάχυνση κτηνοτροφικών ζώων με αναβολικά απαγορεύεται όμως, γιατί τα υπολείμματά τους βλάπτουν τον άνθρωπο). Η τρενβολόνη και η μεθυλτριενολόνη έχουν φυσικά τις συνήθεις παρενέργειες των αναβολικών, ότι και να λέμε όμως δεν είναι όλα τα αναβολικά ίδια. Η μεθυλτριενολόνη, που επιλέχτηκε να χρησιμοποιηθεί στους αθλητές μας, είναι από τις πιό επικίνδυνες αναβολικές ουσίες που υπάρχουν, τόσο επικίνδυνη που ποτέ δεν έχει εγκριθεί ποτέ γιά καμμία φαρμακευτική χρήση στον άνθρωπο. Η χρήση της συνεπάγεται καταπόνηση του ήπατος, σεξουαλική ανικανότητα και ελάττωση της λίμπιντο στους άντρες, ανάπτυξη ανδρικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών στις γυναίκες. Η μεθυλτριενολόνη έχει ακόμα την ιδιότητα να αυξάνει την δράση των οιστρογόνων, οπότε στο σκεύασμα μπήκε και ένα αντιοιστρογόνο. Επειδή η κατανάλωση του σκευάσματος συνοδεύεται από εξαντλητική και ιδιαίτερα επίπονη προπόνηση γιά να υπάρξει αποτέλεσμα, μπαίνει προληπτικά και ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό, η βουπρενορφίνη.

Κάποιος κάπου λοιπόν κάθησε και έφτιαξε αυτό το σκεύασμα με αποκλειστικό στόχο το ντόπινγκ αθλητών, οι παράγοντες του Ελληνικού αθλητισμού το πλήρωσαν με τα λεφτά των φορολογούμενων και το έδωσαν στους αθλητές μας, ενώ σήμερα όλοι τους κάνουν τον Κινέζο. Τι να θαυμάσει εδώ κανείς; Την κοροϊδία; Την αδιαφορία γιά τη ζωή των αθλητών μας; Την προσπάθεια της σημερινής και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας να παραστήσει ότι δεν ξέρει τίποτα; Οι παράγοντες του Ελληνικού αθλητισμού βέβαια έχουν μάθει να θεωρούν βόδια και τους αθλητές και τον Ελληνα φίλαθλο και φορολογούμενο, αλλά είπαμε, αυτή τη φορά χτύπησαν ανεμιστήρα!