fbpx
maties

Ορόσημο

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 10 Φεβρουαρίου 2008

 

Ορόσημο

Αυτή τη βδομάδα η Ελληνική κολύμβηση σημείωσε μία ιστορική πρωτιά. Δεν ήταν κάποια επίζηλη διάκριση όμως, δεν ήταν ένα καινούργιο ρεκόρ ή μία σημαντική επίδοση. Δεν ήταν καν μία ευχάριστη στιγμή. Τίποτα δεν λάμπρυνε καμμία πισίνα, απλά αυτά που ξεκίνησαν δίπλα σε πισίνα κάποτε έφτασαν στην κατάληξή τους στο Ε’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Γιά πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας προπονητής και ένας γιατρός τιμωρήθηκαν με φυλάκιση γιατί ντοπάρισαν αθλητή! Παλιοί πρωταθλητές της κολύμβησης και οι δύο, ο Χαράλαμπος Παπανικολάου, προπονητής τότε της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, προπονούσε το 2001 τον τότε 18 χρονό Βασίλη Δεμέτη, ενώ ο γιατρός Μανώλης Κανδρής τον επέβλεπε ιατρικά. Ολα πήγαιναν όμορφα και ωραία, ως τη στιγμή που ο Βασίλης Δεμέτης βρέθηκε ντοπαρισμένος στους Μεσογειακούς αγώνες του 2001 στην Τύνιδα. Αρχικά όλοι στράφηκαν κατά του αθλητή, που τιμωρήθηκε μάλιστα από την Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία με ισόβιο αποκλεισμό και από την Διεθνή Ομοσπονδία με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Αυτό μετά βέβαια περιορίστηκε σε διετή αποκλεισμό, που είναι το μέγιστο που επιβάλλεται σε αθλητή γιά την πρώτη παράβαση ντόπινγκ. Τότε ο Δεμέτης και ο πατέρας του εξανίσταντο ότι ο αθλητής είχε ντοπαριστεί από τη ίδια την ομοσπονδία χωρίς να το ξέρει, γιά να ακούσουν τις λοιδορίες πολλών επίδοξων μελών του συλλόγου “τάξις και ηθική”. Ο Βασίλης Δεμέτης κατέθεσε ότι του είχε κάνει ένεση ο εθνικός προπονητής Χαράλαμπος Παπανικολάου με σκεύασμα που είχε δώσει ο γιατρός Μανώλης Κανδρής, χωρίς φυσικά να μπορεί ο ίδιος να γνωρίζει ποιό σκεύασμα είχε μέσα στη σύρριγγα. Αλλά βέβαια θα πείτε, αυτά λένε όλοι…

Η περίπτωση Δεμέτη όμως είχε μία τεχνική ιδιομορφία με νομικές συνέπειες. Το αναβολικό που βρέθηκε στον έλεγχο της Τύνιδας παραγότανε τότε από μοσχαρίσιο αίμα, την εποχή ακριβώς της κρίσης των τρελών αγελάδων. Την εποχή εκείνη όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα από βοοειδή είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνα, οπότε πέρα από την παράβαση των κανονισμών ντόπινγκ, υπήρχε και ένα ζήτημα έκθεσης της υγείας του αθλητή σε σοβαρό κίνδυνο. Ο πατέρας του Δεμέτη αποφάσισε να προχωρήσει το θέμα νομικά ως το τέλος και κατέθεσε μήνυση. Ο Εισαγγελέας πείστηκε από την έρευνα ότι κάτι συμβαίνει και προχώρησε σε δίωξη. Τα χρόνια πέρασαν με την υπόθεση να προχωράει με τους αργούς ρυθμούς των δικαστηρίων. Στο μεταξύ ο Βασίλης Δεμέτης εξέτισε την διετή ποινή του και γύρισε στην πισίνα, όπου αναδείχτηκε σε κολυμβητή υψηλής κλάσης. Πρωτοδίκως καταδικάστηκε ο Κανδρής και αθωώθηκε ο Παπανικολάου. Τώρα το εφετείο καταδίκασε και τους δύο σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 10μηνη αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οπότε στο ερώτημα “ποιός ντοπάρει τους αθλητές μας”, σήμερα υπάρχει δεδικασμένη απάντηση, η ίδια η αθλητική ομοσπονδία ντοπάρει τους αθλητές της! Η ομοσπονδία που στη συνέχεια γυρίζει και τους τιμωρεί με ισόβιους αποκελισμούς αν πιαστούν ντοπαρισμένοι. Η ομοσπονδία που χρηματοδοτείται από το κράτος γιά τα λειτουργικά της έξοδα (διότι άλλο να είναι απλά ντοπαρισμένος, άλλο να είσαι ντοπαρισμένος δημασία δαπάνη). Η ομοσπονδία που βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους και τη ζωή τους. Η διοίκηση της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας παραμένει σήμερα η ίδια που ήταν και το 2001, όταν είχε θεωρήσει πως σε μία τόσο σοβαρή περίπτωση ντόπινγκ ταιριάζει μονάχα η ποινή του ισόβιου αποκλεισμού από τον αθλητισμό. Τώρα που τα δικαστήρια ξεκαθάρισαν τελικά τα πραγματικά περιστατικά αυτής της υπόθεσης, μένει να δούμε αν η διοίκηση της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας θα επιβάλλει με συνέπεια την ίδια ποινή ισόβιου αποκλεισμού στον εαυτό της.