fbpx
maties

Ενδιαφέροντες καιροί

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 13 Ιανουαρίου 2008

 

Ενδιαφέροντες καιροί

Γιά τους Κινέζους η προτροπή “να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς” θεωρείται ιδιαίτερα βαριά. Δεν είναι κάτι που λες στους φίλους σου, σηκώνει παραξήγηση! Παραδοσιακά ο Κινεζικός πολιτισμός δίνει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και δεν αγαπά τη μεγάλη ανακατωσούρα. Ετσι λένε δηλαδή, γιατί φέτος, στο Πεκίνο τουλάχιστον, οι καιροί προδιαγράφονται αρκετά ενδιαφέροντες. Μπήκε το 2008, που είναι η Ολυμπιακή χρονιά του Πεκίνου, οπότε γιά να το πούμε Ελληνικά, σε λίγο φτάνει ο κόμπος στο χτένι.

Θυμόμαστε όλοι την αντίστοιχη περίοδο στην Αθήνα πριν 4 χρόνια, όταν οι υπεύθυνοι έτρεχαν γιά να προλάβουν, αλλά τα προβλήματα του Πεκίνου σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από τα προβλήματα της Αθήνας το 2004. Εμείς εδώ αντιμετωπίζαμε κυρίως ημιτελή έργα και όλοι ρωτούσαν αν θα ήμασταν έτοιμοι στην ώρα μας. Στο Πεκίνο αντίθετα τα έργα είναι ήδη έτοιμα, τα προβλήματα αφορούν κυρίως τις συνθήκες τέλεσης των αγώνων. Στην Αθήνα των Ολυμπιακών έργων ένα από τα βασικά ζητήματα όσων είχαμε τότε αντίρρηση στην ανάληψη της διοργάνωσης ήταν η περιβαλλοντική επιβάρυνση που έφερναν τα Ολυμπιακά έργα στο λεκανοπέδιο. Σήμερα στο Πεκίνο το βασικό πρόβλημα είναι επίσης περιβαλλοντικό, δεν έχει όμως προκληθεί από την Ολυμπιακή προετοιμασία, υπήρχε και υπάρχει στο Πεκίνο ανεξάρτητα από αυτήν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση του Πεκίνου των 17 εκατομμυρίων κατοίκων είναι το μεγάλο πρόβλημα που απειλεί τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Πεκίνο και όλη η Κίνα βρίσκονται ακόμα στη φάση εκείνη που ένα μεγάλο μέρος της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από το κάρβουνο, ενώ έχουν περάσει παράλληλα στην επόμενη φάση, εκείνη της ραγδαίας διάδοσης του αυτοκινήτου.1000 καινούργια αυτοκίνητα κυκλοφορούν κάθε μέρα στο Πεκίνο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι, πως να το πούμε, ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Στο Πεκίνο βλέπεις τι αναπνέεις!

Η τέλεση Ολυμπιακών αγώνων σε μία τέτοια ατμόσφαιρα γίνεται προβληματική, ιδιαίτερα γιά τα αγωνίσματα αντοχής. Ετσι η ΔΟΕ έφτασε να δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής κάποιων Ολυμπιακών αγωνισμάτων, όπως του Μαραθωνίου δρόμου και των ποδηλατοδρομιών αντοχής, αν τις προγραμματισμένες μέρες των αγώνων η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο υπερβεί ορισμένα όρια. Αν λάβει κανείς υπόψη του την απόλυτη οικονομική εξάρτηση των αγώνων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την ανάγκη των τηλεοπτικών σταθμών να μεταδίδουν το πρόγραμμα που είπαν την ώρα που το είπαν, φαίνεται πως οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού τσίρκου θα διαπιστώσουν σύντομα πως η καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στη τσέπη τους από ένα σημείο και πέρα, από τον φετεινό Αύγουστο ας πούμε. Βέβαια οι διοργανωτές θα κάνουν ότι μπορούν γιά να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση τις μέρες των αγώνων με μέτρα της τελευταίας στιγμής, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, οπότε μένει να δούμε αν μπορούν ταυτόχρονα να λειτουργούν την πόλη γιά τους τουρίστες και να μην την λειτουργούν γιά τους κατοίκους της.

Στην Αθήνα το αντίστοιχο εγχείρημα πέτυχε ως ένα βαθμό, αλλά η Αθήνα και μικρότερη είναι και αδειάζει σχετικά το καλοκαίρι από μόνη της και χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση έχει. Στο Πεκίνο όμως όλα αυτά τα ζητήματα έχουν μία άλλη διάσταση, αφού το Πεκίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχει αναλάβει ποτέ την τέλεση Ολυμπιακών αγώνων. Πάντως εγώ από την πλευρά μου θα βοηθήσω την απρόσκοπτη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που βοήθησα και την απρόσκοπτη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, τις μέρες εκείνες αντί να επιβαρύνω το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Ολυμπιακών πόλεων, έκανα και θα κάνω τα μπάνια μου σε κάποιο Ελληνικό νησί.