fbpx
maties

Στα αζήτητα…

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 18 Νοεμβρίου 2007

 

Στα αζήτητα…

Συνήθως όποιος βρίσκεται με ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα χέρια του δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να βρει τι να το κάνει. Τόσα μαγαζιά πουλάνε προθήκες, ξύλινες, γυάλινες, μεταλλικές, προθήκες γιά κάθε γούστο… Οι κατοπινές γενιές πάλι νοιώθουν πως με τον χρόνο η συναισθηματική και ιστορική αξία του μεταλλίου αυξάνεται, οπότε αυτά τα είδη ποτέ δεν παραπέφτουν. Αν πάλι κανείς νοιώθει ότι η κατοχή ενός τέτοιου μεταλλίου στο σπίτι τον βαραίνει, μπορεί να το καταχωνιάσει σε θυρίδα ή να το παραχωρήσει σε κανένα μουσείο, ειδικά σε μικρές χώρες που τέτοια μετάλλια σπανίζουν και αποκτούν την αύρα εθνικού επιτεύγματος. Εδώ και ένα μήνα όμως φαίνεται ότι υπάρχει ένας κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου που παραγματικά δεν ξέρει τι να το κάνει, μάλιστα το νοιώθει βάρος!

Δεν είναι κάποιος αθλητής ο περιδεής κάτοχος, ούτε κάποιος κληρονόμος που βρέθηκε ξαφνικά με το πολύτιμο απόκτημα στα χέρια του. Είναι η ίδια η ΔΟΕ, που μετά την επιτυχία των Αμερικανικών αρχών να πείσουν την Μάριον Τζόουνς να επιστρέψει τα μετάλλια που κέρδισε στο Σίδνεϋ, βρίσκεται με τρία χρυσά και δύο χάλκινα στην κατοχή της και πρέπει τώρα να αποφασίσει που θα τα δώσει. Πριν 7 χρόνια τα μετάλλια αυτά, μαζί με άλλα πολλά, έφυγαν από την ΔΟΕ και κατέληξαν στο λαιμό της επευφημούμενης Μάριον Τζόουνς. Σήμερα ξαναγύρισαν στιγματισμένα από την «καθαρή» της Balco γιά να θυμίσουν παλιές αμαρτίες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ένας αθλητής πιάνεται ντοπαρισμένος και αναγκάζεται να επιστρέψει τα μετάλλιά του, η καθιερωμένη διαδικασία της ΔΟΕ είναι απλά να απονείμει το μετάλλιο στον επόμενο, που με τη σειρά του δίνει το δικό του στον επόμενο κλπ, ώστε όλοι οι αθλητές που έπονται στην τελική κατάταξη του τιμωρημένου να ανεβαίνουν κατά μία θέση, ενώ ο τιμωρημένος αθλητής ακυρώνεται. Αντε όμως να εφαρμόσει η ΔΟΕ το σύστημα αυτό γιά το χρυσό μετάλλιο των 100 μέτρων γυναικών που επέστρεψει η Μάριον Τζόουνς! Θα έπρεπε τότε να δώσει το χρυσό μετάλλιο στην Κατερίνα Θάνου, που έχει ήδη τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό γιά αποφυγή ελέγχου ντόπινγκ στους επόμενους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Το ασημένιο μετάλλιο της Θάνου θα πήγαινε τότε στην Τάνια Λόρενς από την Τζαμάϊκα, που δεν έχει ποτέ καταδικαστεί γιά καμμία παράβαση ντόπινγκ, ενώ το χάλκινο μετάλλιο της Λόρενς θα πήγαινε στην Μέριλυν Οττυ, που είχε καταδικαστεί παλιότερα σε διετή αποκλεισμό γιά χρήση αναβολικών και που το 2000 στο Σίδνεϋ αγωνιζόταν έχοντας εκτίσει την ποινή της. Σημειώνεται βέβαια ότι όλες οι παραπάνω αθλήτριες πέρασαν επιτυχώς τον έλεγχο ντόπινγκ το 2000 στο Σίδνεϋ…

Οπως έχουν αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί, ένας αθλητής τιμωρείται μόνο αν συλληφθεί ντοπαρισμένος στους ελέγχους που γίνονται μετά τον αγώνα ή αν ομολογήσει ο ίδιος αυτοβούλως ότι ήταν ντοπαρισμένος. Προηγούμενες παραβάσεις, όπως της Οττυ, δεν αποκλείουν τον αθλητή από μελλοντικές διακρίσεις αφού εκτίσει την ποινή του. Μεταγενέστερες παραβάσεις, όπως της Θάνου, επίσης δεν στερούν από τον αθλητή προηγούμενες διακρίσεις. Ελα όμως που κανένας δεν πιστεύει ότι η Κατερίνα Θάνου ήταν καθαρή όταν κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Σίδνεϋ το 2000! Ετσι διεθνώς η απονομή του χρυσού στη Θάνου θεωρείται σκάνδαλο, αλλά και η μη απονομή του επίσης θεωρείται σκάνδαλο, αφού αν η ΔΟΕ ισχυριστεί πως ήταν ντοπαρισμένη, κακώς της επιτρέπει να κρατάει το ασημένιο μετάλλιο που τότε κέρδισε! Την επόμενη βδομάδα θα δούμε τι προτείνεται γιά να βγεί η ΔΟΕ από αυτή την περίεργη θέση που βρίσκεται.