19.500
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 18 Μαρτίου 2007
19.500
Είναι γνωστό ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Η ποσοτική πάλι σχέση ανάμεσα στον χρόνο και στο χρήμα κυμαίνεται κατά περίπτωση, ενώ δεν ορίζεται πάντα με σαφήνεια σε όλες τις περιπτώσεις. Η Διεθνής Κολυμβητική Ομοσπονδία (FINA) λοιπόν αποφάσισε να δώσει πρόσφατα κάποιες διευκρινίσεις γιά το ζήτημα αυτό, σε ότι τουλάχιστον αφορά τις δικές της υποθέσεις. Ορισε έπαθλο 19.500 Ευρώ γιά κάθε κολυμβητή ή κολυμβήτρια που θα καταρρίψει παγκόσμιο ρεκόρ κατά τη διάρκεια του φετεινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κολύμβησης, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη. Αν υπολογίσουμε ότι οι χρόνοι των αθλητών μετρούνται με ακρίβεια εκατοστού του δευτερολέπτου, οπότε η μικρότερη βελτίωση παγκόσμιου ρεκόρ θα είναι κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, ξέρουμε τώρα ότι αυτό το εκατοστό αποτιμάται 19.500 Ευρώ. Μην αρχίσετε τώρα τους πολλαπλασιασμούς και μου πείτε ότι η ώρα του κολυμβητή στοιχίζει 7 δις ή ότι το σημερινό ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδα ανδρών αξίζει 221 εκατομμύρια, δεν πάει έτσι η αποτίμηση της FINA. Φανταστείτε όμως πως θα νοιώσει μετά την αρχική μεγάλη χαρά ένας κολυμβητής που θα έχει βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 4 εκατοστά του δευτερολέπτου, αναλογιζόμενος ότι μόλις έχασε 58.500 Ευρώ κάνοντας το ρεκόρ του μονομιάς αντί να το κάνει σε τέσσερεις δόσεις…
Η FINA όρισε έπαθλα και γιά όσους κατακτήσουν μετάλλιο. Το χρυσό πάει 9.360 Ευρώ, οπότε γίνεται φανερό ότι γιά τη FINA η μεγάλη αξία και το μεγάλο ζητούμενο είναι το παγκόσμιο ρεκόρ. Τίποτα δεν ενθουσιάζει περισσότερο τους τηλεθεατές από το να εμφανιστεί στην οθόνη δίπλα στον χρόνο του νικητή η ένδειξη NWR, New World Record, ενώ ο ίδιος θα πανηγυρίζει ξέφρενα τη νίκη του με υπόκρουση τις ενθουσιώδεις κραυγές του τηλεπαρουσιαστή “έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ!!!”. Τίποτα επίσης δεν ενθουσιάζει περισσότερο και τους διαφημιζόμενους χορηγούς.
Γιά τους χορηγούς τα 19.500 Ευρώ είναι ένα μικρό ποσό, γιά τους κολυμβητές όμως είναι σημαντικό. Βέβαια όσοι κολυμβητές πάνε στο Παγκόσμιο πάντα κοιτάνε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά ένα πρόσθετο έπαθλο μπορεί να κάνει κάποιους να δώσουν εκείνη ειδικά τη μέρα το κάτι παραπάνω. Αν τα έπαθλα της FINA κάνουν τους πάντες να σπιντάρουν, τότε θα έχουν πετύχει να κάνουν τους αγώνες πιό γρήγορους, δηλαδή πιό ενδιαφέροντες τηλεοπτικά. Οπότε η FINA ζητάει από τους αθλητές το “κάτι παραπάνω”. Τι παραπάνω όμως και πόσο παραπάνω; Η καλή τεχνική αποκτιέται με χρόνια δουλειάς. Το απαραίτητο μυϊκό σύστημα το ίδιο, αν και στις κατοπινές φάσεις της προπόνησης τα αναβολικά κάνουν τα χρόνια μήνες. Η απαραίτητη διέγερση την ώρα του αγώνα προέρχεται από τον χαρακτήρα και τη θέληση του αθλητή. Εδώ τα 19.500 μπορούν να ενισχύσουν τη θέληση, υπάρχουν όμως και διεγερτικές ουσίες που άμα τις πάρεις σε διεγείρουν τσάκα τσάκα, είτε θες είτε δεν θες. Πόσο παραπάνω θέλει η FINA να φτάσουν οι αθλητές της;
Το χαριτωμένο της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι αθλητές που θα πάρουν τα σχετικά έπαθλα θα περάσουν και έλεγχο ντόπινγκ, οπότε όποιος αθλητής αποφασίσει να δώσει το “κάτι παραπάνω” στο φουλ, καλά θα κάνει να έχει και καλό επιστημονικό επιτελείο πίσω του γιά να μην τον πιάσουνε. Ο κάθε έλεγχος αθλητή θα στοιχίσει γύρω στα 275 Ευρώ και άλλα 300 αν βρεθεί κανείς θετικός και ανοιχτεί το δεύτερο δείγμα. Βέβαια έτσι η FINA φαίνεται να χτυπάει μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο, αφού πρώτα πληρώνει γιά να δώσει κίνητρο στους κολυμβητές να ντοπαριστούν και μετά ξαναπληρώνει γιά να διαπιστώσει ποιοί υπέκυψαν στον πειρασμό, αλλά δε βαριέσαι, τζίρος να γίνεται.