fbpx
maties

Κούβα

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 19 Νοεμβρίου 2006

 

Κούβα

Ηθελα από χρόνια να επισκεφθώ την Κούβα, δεν το είχα καταφέρει όμως, όχι γιατί βρισκόμουν πολύ μακρυά, αλλά αντιθέτως γιατί βρισκόμουν πολύ κοντά! Εζησα 9 χρόνια στις ΗΠΑ, όπου σπούδαζα και δίδασκα στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Από εκεί είχα επισκεφτεί νησιά της Καραϊβικής, αλλά αφού έπρεπε να γυρίσω πάλι στις ΗΠΑ δεν μπορούσα τότε να πάω στην Κούβα χωρίς να ακυρώσω την βίζα μου γιά την Αμερική. Πριν δύο βδομάδες όμως μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ την Αβάνα γιά να παρουσιάσω επιστημονική εργασία στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αθλητισμός για Ολους», στην ειδική ενότητα «Οφέλη και Προκλήσεις», που διοργανώθηκε από την Κουβανέζικη Ολυμπιακή Επιτροπή υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η παγκόσμια αθλητική και επιστημονική κοινότητα εκπροσωπήθηκε από 1800 περίπου συνέδρους, ενώ τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Βενεζουέλα, που έστειλε 300 επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και αθλητικούς παράγοντες με ειδικό αεροπλάνο. Ησαν παρόντες ακόμα και Αμερικανοί, μάλιστα συνάντησα παλιούς συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Η αιγίδα της ΔΟΕ ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανέστατη, αφού ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ ήταν συνεχώς παρών και τις 4 ημέρες του συνεδρίου. Συνήθως σε τέτοια συνέδρια ο πρόεδρος της ΔΟΕ, αν παραστεί, παρίσταται μόνο στην εναρκτήρια τελετή, αλλά αυτή τη στιγμή η ΔΟΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δραστηριοτήτων της και στον μαζικό αθλητισμό, πέρα από την παραδοσιακή της ευθύνη γιά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα προεδρεία συντονισμού των συζητήσεων πάνω στις διάφορες επιστημονικές ενότητες, εκτός από κορυφαίους επιστήμονες, συμμετείχαν και κορυφαία Ολυμπιακά ινδάλματα, όπως ο Αλμπέρτο Χουαντορένα, ο Γιάν Ζελέζνι, η Ιρένε Σεβίνσκα. Κεντρικό μήνυμα της όλης διοργάνωσης ήταν η διπλή ιδιότητα του αθλητισμού, αγώνας άμιλλας αλλά και μέσο για την προαγωγή της υγείας.

Το συνέδριο αυτό δεν διοργανώθηκε στην Αβάνα τυχαία. Η ΔΟΕ θέλοντας να δώσει έμφαση στον μαζικό αθλητισμό ως μέσο προαγωγής της υγείας και θέλοντας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά εμπόδια που θέτουν οι σημερινές συνθήκες ζωής στην αθλητική δραστηριότητα των ανθρώπων, χωροθέτησε το συνέδριο στη χώρα που έχει αντιμετωπίσει στην πράξη το συγκεκριμένο θέμα με τον καλύτερο τρόπο. Στην Κούβα ο αθλητισμός αποτελεί πραγματικό και ουσιαστικό δικαίωμα όλων των πολιτών, αφού η πολιτική ιεράρχηση της κυβέρνησης βάζει σε ψηλή προτεραιότητα τον αθλητισμό ως ενεργητική συμμετοχική δραστηριότητα. Οπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει το 1991 ο Φιντέλ Κάστρο: «Κανείς δεν θα μείνει έξω από το δικαίωμά του στην άθληση, ακόμα και όταν η σωματική του αρτιμέλεια δεν τον βοηθά».

Αυτό στη πράξη σημαίνει προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, ουσιαστική δηλαδή δυνατότητα άθλησης σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα γιά όλο τον πληθυσμό, σε όλες τις ηλικίες, σε όλους τους εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, χωρίς να χάνεται τίποτα από την ποιότητα των αθλητικών προγραμμάτων στο όνομα της μαζικότητας. Oπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Κουβανός πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Επιστημών: «Νοιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ίσοι προς όλους, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία πρόσβασης στην άθληση, αλλά και σε αγωνιστικά πρωταθλήματα, είτε αυτό αφορά μαθητές, είτε αφορά τους εργάτες που δουλεύουν στα ζαχαροκάλαμα. Μέσα από αυτή την μεγάλη διαδικασία όπου κύριο χαρακτηριστκό αποτελεί η οργάνωση της αθλητικής ποιότητας σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα και για όλες τις κατηγορίες, (όπως το σχήμα πυραμίδας) διαθέτουμε μία μεγάλη βάση αθλητών, ώστε να μπορούμε να έχουμε στη κορυφή της πυραμίδας πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου».

Στην ερώτηση συνέδρου για το ποιά μεθοδολογία χρησιμοποιείται, ώστε να διοργανώνονται πρωταθλήματα σε εργασιακούς χώρους και να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της παραγωγής, η απάντηση του κουβανού αξιωματούχου επικεντρώθηκε στον ιδεολογικό πυρήνα του όλου συστήματος: «Το δικαίωμα και η δυνατότητα ίσων ευκαιριών για όλους να αθληθούν. Αυτή είναι η μεθοδολογία μας». Με τα θέματα του πολύτιμου αυτού συνεδρίου θα συνεχίσουμε την άλλη βδομάδα.