fbpx
maties

Αθλητική παράδοση

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 3 Σεπτεμβρίου 2006

 

Αθλητική παράδοση

Δεν κλείσαμε χρόνο από τότε που μιλάγαμε γιά το θαύμα που πέτυχε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και τα παιδιά της Εθνικής μπάσκετ με τη κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρυσι, πάλι η Εθνική μπάσκετ του Παναγιώτη Γιαννάκη μας καθηλώνει πρωϊνά μπροστά στην τηλεόραση γιά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φέτος. Οτι και να πεις γιά τα παιδιά αυτά είναι λίγο, οι επιτυχίες τους όμως δεν είναι επιτυχίες της στιγμής. Πίσω τους έχουν πολλή δουλειά, έχουν όμως και κάτι ακόμα, μία σοβαρή αθλητική παράδοση της χώρας μας στο μπάσκετ, μιάς παράδοσης που χρειάστηκε δεκαετίες να χτιστεί.

Εχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια αρκετές αθλητικές επιτυχίες πολύ υψηλού επιπέδου σε πολλά αθλήματα. Μερικές ήταν επιτυχίες μεμονωμένων προσώπων, που προικισμένα με ιδιαίτερο ταλέντο, βρήκαν και κάποια συμπαράσταση από κάποιες αθλητικές αρχές και πέτυχαν. Αλλες ήταν επιτυχίες λόγω περιστάσεων και καλής προετοιμασίας, όπου καλοί και εργατικοί αθλητές στάθηκαν τυχεροί γιά μιά στιγμή και κατάφεραν να αρπάξουν την τύχη από τα μαλλιά. Αλλες πάλι ήταν επιτυχίες διοικητικές, όπου μία προικισμένη αθλητική διοίκηση κατάφερε να συγκεντρώσει ικανές αθλητικές δυνάμεις και να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρξαν ακόμα και επιτυχίες ανώτερης τακτικής, όπου κάποιοι εξαιρετικά έξυπνοι προπονητές μπόρεσαν με την υπέρτερη ανάλυση τακτικής να ξεπεράσουν ισότιμους ή και ανώτερους αντίπαλους.

Υπήρξαν και υπάρχουν όλα αυτά και πλάϊ τους υπάρχει το μπάσκετ, που εξασφαλίζει τις δικές του επιτυχίες στη βάση μιάς βαθιά ριζωμένης αθλητικής παράδοσης. Τι σημαίνει αθλητική παράδοση; Σημαίνει όλα τα παραπάνω μαζί σε μόνιμη σχεδόν βάση! Ενα ταλέντο σε άθλημα χωρίς παράδοση μπορεί να χαθεί, στο μπάσκετ όμως η πιθανότητες να χάσεις ένα μεγάλο ταλέντο είναι πολύ μικρές. Οι ευτυχείς περιστάσεις προκύπτουν που και που παντού, στο μπάσκετ όμως είναι πάντα έτοιμοι να τις αξιοποιήσουν. Οι αθλητικές διοικήσεις άλλοτε πετυχαίνουν και άλλοτε όχι, στο μπάσκετ όμως συνήθως πετυχαίνουν. Το επίπεδο ανάλυσης τακτικής σε όλα τα αθλήματα ποικίλει, στο μπάσκετ όμως είναι συστηματικά υψηλού επιπέδου. Γιατί; Γιατί υπάρχει παράδοση!

Ολοι οι συντελεστές της νίκης κατανοούν και σέβονται αυτή τη παράδοση, εντάσσονται σε αυτή συνειδητά, την εξυπηρετούν και την προάγουν. Μετά την παραδίδουν στους επόμενους. Το γεγονός πάλι ότι υπάρχει παράδοση, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πάντα επόμενοι και μάλιστα να είναι εκλεκτοί, αφού χάρη στην παράδοση πολλά παιδιά ασχολούνται με το μπάσκετ.

Η ελληνική παράδοση στο μπάσκετ άρχισε να χτίζεται από το 1918, όταν πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ στην Ελλάδα. Πρώϊμο ορόσημο στάθηκε η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης από την ΑΕΚ το 1968, ενώ το κομβικό ορόσημο ήρθε το 1987, με το χρυσό της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ. Μετά το άθλημα απογειώθηκε, γιά να κινδυνέψει κάποια στιγμή να προσγειωθεί ανώμαλα από την υπερβολή πολλών διοικητικών παραγόντων ΚΑΕ, που το είδαν σαν αγελάδα γιά άρμεγμα. Παράδοση όμως σημαίνει αντοχή στις αντιξοότητες. Παράδοση σημαίνει πως όταν τα πράγματα πάνε στραβά, υπάρχουν άνθρωπου που ξέρουν και μπορούν να τα διορθώσουν. Παράδοση σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν στη διάθεσή τους ταλαντούχους παίκτες γιά να στηρίξουν την προσπάθεια. Παράδοση σημαίνει ότι κάποια στιγμή φτάνεις να σέβεσαι όλους τους αντιπάλους σου, χωρίς όμως να φοβάσαι κανένα. Παράδοση σημαίνει αυτό που βλέπουμε να γίνεται στην Ιαπωνία σήμερα.