fbpx
maties

Η αγωνία του τερματοφύλακα…

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 9 Ιουλίου 2006

 

Η αγωνία του τερματοφύλακα…

Πρίν λίγα χρόνια είχα ρωτήσει τον κορυφαίο τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Τάκη Οικονομόπουλο γιά την περίφημη “αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτυ”. Με την ψύχραιμη πείρα του ο Τάκης Οικονομόπουλος διέλυσε τον δημοφιλή μύθο˙ “Λογικά όλοι περιμένουν ότι το πέναλτυ θα μπει γκολ, οπότε κανείς δεν κατηγορεί ποτέ τον τερματοφύλακα αν δεν το αποκρούσει. Αντίθετα όλοι θα κατηγορήσουν τον παίκτη που εκτελεί το πέναλτυ αν το χάσει, οπότε αυτός είναι που έχει την αγωνία”. Απλή και λογική εξήγηση, καθόλου όμως προφανής στους θεατές! Θυμήθηκα τον Τάκη Οικονομόπουλο τις προάλλες που δύο κρίσιμοι αγώνες του Μουντιάλ κρίθηκαν στα πέναλτυ.

Ο αγώνας Γερμανίας – Αργεντινής στις 30 Ιουνίου έληξε 1-1 στην παράταση. Στα πέναλτυ δεν ξέρω ποιός είχε τη μεγαλύτερη αγωνία, αλλά ο τερματοφύλακας της Γερμανίας Λέμαν δεν φάνηκε να αγωνιά ιδιαίτερα. Με δύο αποκρούσεις στα τέσσερα πέναλτυ χάρισε στη Γερμανία την πρόκριση, ενώ η αγωνία των υπολοίπων παικτών και παραγόντων και των δύο ομάδων εκδηλώθηκε αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Επαγγελματίες υψηλής κλάσης όλοι τους, ξέσπασαν αμέσως σε επεισόδια που θα ταίριαζαν μονάχα στην Ελληνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Αν όμως Γερμανοί και Αργεντίνοι περίμεναν να τελειώσει ο αγώνας γιά να ξεσπάσει η αγωνία τους, την επόμενη μέρα οι Αγγλοι είχαν εμφανώς τεντωμένα νεύρα από νωρίς. Κάτι που έφτασαν στο 0-0 στη λήξη της παράτασης με 10 μόνο παίκτες, κάτι που ένοιωθαν ότι είχαν ξαναδεί το ίδιο έργο στα χέρια των Πορτογάλων πριν δύο χρόνια στη Λισαβώνα, ο εκνευρισμός των Αγγλων εκτελεστών των πέναλτυ ξεχείλιζε. Τρία πέναλτυ απέκρουσε – η δεν χρειάστηκε καν να αποκρούσει – ο Πορτογάλος τερματοφύλακας Ρικάρντο, ξεφτιλίζοντας απόλυτα την έννοια του πέναλτυ. Ηταν φανερό όμως ότι την αγωνία την μονοπωλούσαν οι Αγγλοι εκτελεστές. Ο Κάραχερ μάλιστα κατάφερε να σουτάρει πριν ακόμα σφυρίξει ο διαιτητής, αφού ο άνθρωπος ήταν προφανώς αλλού!

Είχε τελικά απόλυτα δίκιο ο Τάκης Οικονομόπουλος. Ο τερματοφύλακας πριν από το πέναλτυ είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να χάσει, οπότε αν μείνει ψύχραιμος, μπορεί να κάνει άπειρη ζημιά, μπορεί ακόμα και να κερδίσει τα πάντα! Αντιθέτως ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτυ έχει να χάσει τα πάντα αν αστοχήσει. Ετσι ανάμεσα στον τερματοφύλακα και στον εκτελεστή του πέναλτυ αναπτύσεται ένα ψυχολογικό παιχνίδι γιά πολύ γερά νεύρα, αν βέβαια ο τερματοφύλακας είναι από τους ανθρώπους που μπορούν να μετατρέπουν την αδυναμία τους σε πλεονέκτημα και τη δύναμη του αντιπάλου σε μειονέκτημα. Βέβαια αυτές οι υψηλές απαιτήσεις από τον τερματοφύλακα είναι ίσως ένας λόγος που οι πραγματικά πολύ καλοί τερματοφύλακες σπανίζουν, είναι όμως να μην σου πετύχει!

Φαίνεται πως ο προπονητής της Ιταλίας Μαρσέλο Λίπι φοβήθηκε ότι θα την πατήσει η ομάδα του κάπως έτσι στα πέναλτυ, όταν ο αγώνας με τη Γερμανία πέρασε με 0-0 στη παράταση. Προτίμησε να ρισκάρει τα πάντα παίζοντας επιθετικά και του βγήκε. Οι Πορτογάλοι επίσης από ένα πέναλτυ έχασαν από τους Γάλλους, και αν ο Ζιντάν που το εκτέλεσε είχε αγωνία, δεν του φαινότανε. Φάνηκε όμως καθαρά ότι οι Πορτογάλοι έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο την τέχνη του να κοροϊδεύουν τον διαιτητή πέφτοντας μέσα στην περιοχή μπας και πάρουν κανένα πέναλτυ, αλλά οι διαιτητές του Μουντιάλ ήσαν καλά δασκαλεμένοι και τέτοια δεν έπιαναν. Οπως βλέπετε λοιπόν όλοι μα όλοι αγωνιούν πριν το πέναλτυ – με την πιθανή εξαίρεση του τερματοφύλακα!