fbpx
maties

Μουντιαλική γερμανοπρέπεια

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 18 Ιουνίου 2006

 

Μουντιαλική γερμανοπρέπεια

Η πρώτη βδομάδα του Γερμανικού Μουντιάλ πέρασε ήρεμα, προβλέψιμα, Γερμανικά. Δεν υπήρξαν ούτε τρανταχτές αγωνιστικές εκπλήξεις (ως τη στιγμή που γράφω τουλάχιστον), ούτε σκάνδαλα διαιτησίας, ούτε ιδιαίτερα επεισόδια χουλιγκανισμού. Φαίνεται πως ο τόπος διεξαγωγής επηρέασε καθοριστικά και τους όρους διεξαγωγής του Μουντιάλ αλλά και τις τύχες των συμμετεχόντων. Που τα καραγκιοζιλίκια διαιτησίας που είδαμε στην Απω Ανατολή πριν τέσσερα χρόνια! Που το μεγάλο στραπάτσο της Γαλλίας από την Σενεγάλη το 2002! Που η εμπορικά βεβιασμένη πολυπολιτισμικότητα του 22ου Μουντιάλ! Φέτος το ποδόσφαιρο γύρισε στην ήπειρο που το γέννησε και του φαίνεται.

Οι ομάδες που εντυπωσίασαν ήσαν οι παραδοσιακές Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές δυνάμεις. Μπορεί οι Ουκρανοί να διέλυσαν τους πάντες στον προκριματικό μας όμιλο πέρυσι, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν ή να ενοχλήσουν καν τους Ισπανούς. Οι πάντα ανερχόμενοι και πάντα μέτριοι Αμερικανοί έπεσαν με την πρώτη στα βαθιά με τους Τσέχους και πνίγηκαν. Οι Γερμανοί αξιοποίησαν το πλεονέκτημα της έδρας, έστω με την ψυχή στο στόμα. Ιταλοί, Ολλανδοί και Κροάτες άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Οι Ιάπωνες, που κατάφεραν να χάσουν από τους Αυστραλούς, το φυσάνε και δεν κρυώνει. Η Βραζιλία δεν έπεισε ως μεγάλο φαβορί. Οι Αγγλοι επιβιώνουν χωρίς να εντυπωσιάζουν, όπως κάνουν συνήθως. Φαντάζομαι ότι μετά το Μουντιάλ θα γράφουν εκτενείς αναλύσεις γιά το πως έχασαν, πριν γυρίσουν στην αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ενασχόληση – να ξαναγιορτάσουν την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1966. Οπου πάντως συναντήθηκαν στο γήπεδο πρώην αποικιοκράτες με πρώην αποικιοκρατούμενους, κέρδισαν οι Ευρωπαίοι. Αν εξαιρέσουμε την σημαντική επιτυχία του Εκουαντόρ να περάσει στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, τα αποτελέσματα μέχρι και την Πέμπτη ήσαν λογικά αναμενόμενα.

Δεν συνεπάγεται βέβαια ότι ως το τέλος δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, αλλά φέτος θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της διαιτησίας. Η FIFA κάνει τις δουλειές τις με καθαρούς εμπορικούς κανόνες. Θέλει οι διοργανώσεις της να είναι πετυχημένες εμπορικά και θέλει να διευρύνει το κοινό της παγκόσμια με το άνοιγμα νέων αγορών, ιδιαίτερα στην Αμερική. Οταν η διοργάνωση γίνεται σε ποδοσφαιρικά υπανάπτυκτες περιοχές, όπως το 2002 στην Απω Ανατολή, “φροντίζει” να γλυκαίνονται οι νέοι πελάτες. Οταν όμως το Μουντιάλ γίνεται στην Ευρώπη, η επίτευξη του στόχου της διεύρυνσης του κοινού μπορεί να της χαλάσει τον στόχο της πετυχημένης διοργάνωσης, οπότε κόβει τις εξυπνάδες και διοργανώνει καθαρό Μουντιάλ. Οπότε φέτος Αμεικανοί και Γιαπωνέζοι μπορούν να ψάχνονται!

Μην σκεφτείτε πάντως να αποδώσετε κάτι από τα παραπάνω στο “ψυχρόν” της Γερμανίας και των Γερμανών, έχουν σκάσει στη ζέστη οι άνθρωποι φέτος. Εφτασε να γίνει κεντρικό πρόβλημα του Μουντιάλ το πως θα καταφέρνουν οι παίκτες να πίνουν αρκετό νερό στη διάρκεια του αγώνα, γιατί κινδυνεύουν από αφυδάτωση! Οι κανονισμοί της FIFA επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές να πίνουν υγρά μόνο στη διάρκεια διακοπής του αγώνα, μόνο από πλαστικά μπουκάλια της FIFA και μόνο αν τους παραδίδονται τα πλαστικά μπουκάλια στο χέρι στην πλάγια γραμμή. Λογικοί κανονισμοί γιά να μην εκτοξεύονται μπουκάλια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στους 38 βαθμούς και με τους ρυθμούς ενός αγώνα Μουντιάλ, ο κίνδυνος αφυδάτωσης των ποδοσφαιριστών είναι πολύ σοβαρός. Στο άλλο κρίσιμο μέτωπο με τους χούλιγκαν οι Γερμανοί τα πήγαν αρκετά καλά. Εγιναν βέβαια κάποιες αναμενόμενες φάσεις με Αγγλους και Πολωνούς, αλλά η κατάσταση συμμαζεύτηκε γρήγορα. Οπότε αν υπάρξει κάποια έκπληξη, αναμένεται πλέον στους αγωνιστικούς χώρους.