Βαλκανικοί
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 2 Απριλίου 2006
Βαλκανικοί
Ζητάω ακρόαση Θεού και αλλαγή πλανήτη
(Λαϊκό άσμα)
Ηπείρου έστω; Περιοχής; Από το 1951 διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια μία μεγάλη διεθνής αθλητική διοργάνωση, οι Ασιατικοί αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν οι χώρες της Ασίας. Μπορεί το κριτήριο συμμετοχής να ακούγεται απλά γεωγραφικό, μερικές όμως χώρες της Ασίας δεν το βλέπουν έτσι. Η Τουρκία γιά παράδειγμα δεν συμμετέχει στους Ασιατικούς αγώνες, έχοντας δηλώσει επισήμως ότι δεν είναι χώρα της Ασίας αλλά της Ευρώπης! Μπορεί με τη δήλωση αυτή να γέλασε ο κάθε πικραμένος από τη Δαμασκό ως τη Μανίλα, αλλά γιά τους Τούρκους το θέμα είναι ζωτικής πολιτικής σημασίας.
Αντίθετα η Τουρκία συμμετέχει πάντα ενθουσιωδώς στους Βαλκανικούς αγώνες, αφού στη Βαλκανική χερσόνησο βρίσκεται το 5% του εδάφους της. Στους Βαλκανικούς αγώνες συμμετέχουν οι χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Μπορεί πάλι το κριτήριο συμμετοχής να ακούγεται απλά γεωγραφικό, μερικές όμως Βαλκανικές χώρες επίσης δεν το βλέπουν έτσι. Η Κροατία γιά παράδειγμα δεν συμμετέχει σε οτιδήποτε “Βαλκανικό”, αφού αντιμετωπίζει τη λέξη “Βαλκάνια” όπως αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τη λέξη “Ασία”. Οι Κροάτες θεωρούν εαυτούς Κεντροευρωπαίους, Ανατολικοευρωπαίους, Νοτιοευρωπαίους, Νοτιοανατολικοευρωπαίους, οτιδήποτε τέλος πάντων, αλλά σε καμμία περίπτωση Βαλκάνιους. Ετσι τα τελευταία χρόνια όλες οι κοινές δράσεις των χωρών της Βαλκανικής βρέθηκαν μπροστά σε έν δίλημμα, ή αλλάζουν όνομα ή δεν συμμετέχει η Κροατία!
Η λύση δόθηκε διπλωματικότατα με την υϊοθέτηση του όρου “Νοτιοανατολική Ευρώπη”, που σε απλά Ελληνικά σημαίνει Βαλκάνια, αλλά δεν το λέμε έτσι γιά να μην ενοχληθούν οι Κροάτες και φύγουν. Ετσι στα πλαίσια της Βαλκανικότατης ενασχόλησης των πάντων με ονοματολογικές ανοησίες, οι γνωστοί Βαλκανικοί αγώνες μας τελείωσαν. Στη θέση τους μπαίνουν οι αγώνες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αρχίζουν μάλιστα και με καινούργια αρίθμηση, οπότε φέτος θα γίνουν οι πρώτοι. Είτε λόγω της μεγάλης επιτυχίας των αγώνων, είτε μάλλον λόγω της μεγάλης αποτυχίας των πολιτικών της χερσονήσου, ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν έφτασε αισίως τις 10, (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Τουρκία και FYROM) – μπορεί όμως να αυξηθεί ακόμα.
Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες μετασχηματισμού και μετονομασίας των αγώνων, αφού χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων ομοσπονδιών από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, οι εγκρίσεις όμως είναι τυπικές μόνο, αφού η μετονομασία είναι γιά όλες τις χώρες πολιτική απόφαση. Μετά οι αγώνες θα συνεχίσουν την πορεία τους, ελπίζω ανακάμπτοντας μαζί με την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του αριθμού των διεθνών διοργανώσεων οδήγησε τους Βαλκανικούς αγώνες σε μία σχετική υποβάθμιση, αφού αρκετές ομοσπονδίες είχαν φτάσει να τους αντιμετωπίζουν σαν αγώνες προετοιμασίας, σχεδόν σαν ημερίδες. Φτάσαμε έτσι να έχουμε Βαλκανικές συμμετοχές με δεύτερες ομάδες, που φυσιολογικά είχαν και δευτεροκλασάτες επιδόσεις. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε 10 ομάδες όμως αναμένεται εντονώτερος, οπότε λογικά αναμένεται να αποκτήσουν οι αγώνες καινούργια δυναμική. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η υπόθεση είναι ότι, από εδώ και πέρα, τους Βαλκανιονίκες θα πρέπει να συνηθίσουμε να τους αποκαλούμε Νοτιοανατολικοευρωπαιονίκες.