Αλματα μπροστά…
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 24 Δεκεμβρίου 2005
Αλματα μπροστά…
Με το τέλος του ψυχρού πολέμου, οι Αμερικανοί σήκωσαν τη σκυτάλη του ντόπινγκ, που είχε πέσει μέσα στη γενική αναμπουμπούλα από τα χέρια των Σοβιετικών και των λοιπών Ανατολικοευρωπαίων. Συνηθίζουν όμως οι Αμερικανοί ότι κάνουν, να το παρακάνουν. Ετσι το 2000 έφτασε η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή να αναγνωρίσει επίσημα ότι “γιά διάφορους λόγους, το πρόγραμμα αντιντόπινγκ της εστερείτο διεθνούς κύρους”, όπως το έθεσαν διπλωματικά οι ίδιοι. Επειδή η δράση γεννάει αντίδραση, την ίδια εκείνη χρονιά, το 2000, ιδρύθηκε στην Αμερική μία ανεξάρτητη αρχή, η USADA, που έλαβε όλες τις αρμοδιότητες αντιντόπινγκ. “Ολες” σημαίνει ότι πήρε και το μαχαίρι και το πεπόνι – πραγματοποιεί τους ελέγχους και επιβάλλει τις ποινές.
Στην 4η συνδιάσκεψη του Play the Game ήταν καλεσμένος ομιλητής ο Τράβις Τάϊγκαρτ, δικηγόρος και διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της USADA. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Αλματα μπροστά”. Κεντρικό θέμα της ομιλίας του, η ανάγκη να μην στηρίζεται η καταπολέμηση του ντόπινγκ μονάχα στις θετικές εργαστηριακές αναλύσεις, αλλά να μπορεί να καταδικαστεί αθλητής και με βάση μη εργαστηριακές αποδείξεις ότι ντοπαρίστηκε, τα λεγόμενα “μη αναλυτικά θετικά”. Αυτή τη δυνατότητα την έχει ήδη η USADA στην Αμερική, στις 8 Νοεμβρίου όμως που μίλησε ο Τράβις Τάϊγκαρτ στην Κοπενχάγη, δεν ήταν δεδομένο ότι θα την αποδεχότανε το CAS, το Διεθνές Δικαστήριο Αθλητισμού της Λωζάνης, που έχει τον τελικό λόγο.
Αλμα μπροστά κατά ένα μήνα. Το CAS βγάζει την τελεσίδικη απόφαση γιά τις περιπτώσεις του Τιμ Μοντγκόμερι και της Κρίστι Γκέϊνς. Οι δύο δρομείς δεν έχουν πιαστεί ποτέ ντοπαρισμένοι, φέρονται όμως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της BALCO ως χρήστες της “καθαρής” THG. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον Μοντγκόμερι να έχει ομολογήσει στις Αμερικανικές δικαστικές αρχές ότι έκανε χρήση αυξητικής ορμόνης, ή όποια ομολογία του όμως εκεί δεν μπορεί να χρησιμποιηθεί εναντίον του από την USADA γιά δικονομικούς λόγους. Τα στοιχεία της USADA περιορίζονται στη διαπίστωση ότι κάποιες παλιότερες αναλύσεις του Μοντγκόμερι δίνουν αποτελέσματα που, ενώ δεν δείχνουν παρουσία απαγορευμένης ουσίας, δεν εξηγούνται φυσιολογικά γιά άνθρωπο (αυτό είναι ένδειξη κάποιας διαδικασίας συγκάλυψης ντόπινγκ), και στην μαρτυρία της γνωστής μας Κέλλι Γουάϊτ, ότι οι δύο αθλητές της είχαν ομολογήσει ότι χρησιμοποιούσαν την THG και την είχαν ρωτήσει αν προκαλούσε στην Κέλλι το ίδιο σφίξιμο στους μύες της γάμπας, που είχαν αυτοί. Κανένας αθλητής δεν είχε καταδικαστεί ποτέ με τόσο πενιχρά στοιχεία. Οι Μοντγκόμερι και Γκέϊνς μάλιστα επέλεξαν να μην πάνε καν να καταθέσουν στο CAS.
Η USADA ζητούσε τετραετή αποκλεισμό των δύο αθλητών. Το CAS τους καταδίκασε σε διετή αποκλεισμό. Δέχτηκε ότι η μαρτυρία της Κέλλι Γουάϊτ ήταν από μόνη της αρκετή γιά να τεκμηριώσει την ενοχή των δύο, ενώ θεώρησε και την άρνηση των δύο να καταθέσουν στο CAS ως επιβαρυντική (πράγμα που δικονομικά δεν επιτρέπεται στα Αμερικάνικα δικαστήρια). Μεγάλο άλμα πραγματικά έκανε το CAS. Αλμα στο κενό γιά μερικούς, αφού αν δεχτείς να καταδικάσεις κάποιον επειδή ένας μάρτυρας καταθέτει “μου είπε ότι…”, μπορεί πολλοί αθλητές να γίνουν εύκολα αντικείμενο εκβιασμού. Αλμα από γερή βάση γιά άλλους, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει προηγηθεί μία εκτενέστατη έρευνα στην υπόθεση της BALCO από τις Αμερικανικές αρχές. Αλμα μπροστά ίσως, αλλά σίγουρα άλμα στο πλάϊ – κλείστε τα δικονομικά παραθυράκια – αυτό το μήνυμα έστειλε σε όλους το CAS.