H κουλτούρα του ντόπινγκ
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 11 Δεκεμβρίου 2005
H κουλτούρα του ντόπινγκ
Μα πως μπορεί ένας κορυφαίος αθλητής να φέρεται σαν ηλίθιος; Αυτή την απορία θα σας άφησε ίσως το προηγούμενο άρθρο μου. Προσέξτε όμως τους χειρισμούς που έγιναν γύρω από την Κέλλι Γουάϊτ, γιατί είναι αποκαλυπτικοί. Ο έμπιστος προπονητής της Ρέμι Κορτσέμνι (τον ξέρει από τότε που ήταν 12 ετών) ποτέ δεν της πρότεινε να ντοπαριστεί! Απλά της γνώρισε τον ευγενικό κ. Κόντε που έχει κάτι καταπληκτικές βιταμίνες. Ο Κόντε της δίνει ένα συνθετικό αναβολικό χωρίς τη συναίνεσή της, αλλά μετά από δύο βδομάδες (στον χρόνο δηλαδή που αρχίζουν να φαίνονται στον προπονούμενο αθλητή τα αποτελέσματα) της αποκαλύπτει την αλήθεια. Επιδιώκει έτσι να αποσπάσει τη συναίνεσή της γιά το ντοπάρισμα, αφού η ίδια έχει δει στον εαυτό της τι κάνει η πραμάτεια του. Προσωρινά ο κ. Κόντε αποτυγχάνει, αλλά οι κόποι του δεν θα πάνε χαμένοι. Εχει μείνει στο μυαλό της αθλήτριας η γνώση της δυνατότητας, και αν τον χρειαστεί ξέρει που να τον βρει.
Το να τραυματιστεί κάποια στιγμή ένας αθλητής και το να χρειαστεί μετά την αποθεραπεία του να κοπιάσει μήνες γιά να επανέλθει στην προηγούμενη αγωνιστική του κατάσταση δεν είναι τυχαίο γεγονός, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γιά τη στιγμή εκείνη είχε δουλέψει ο κ. Κόντε και ο προπονητής της Κέλλι Γουάϊτ. Μπροστά στη δύσκολη στιγμή η αθλήτρια κάνει αυτό που την έχουν στήσει να κάνει τρία χρόνια πρίν. Ψάχνει η ίδια τον Κόντε και ζητάει η ίδια τα αναβολικά. Σαν πρεζόνι στην Ομόνοια; Ναι, ακριβώς αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος του προπονητή Ρέμι Κορτσέμνι και του ιδιοκτήτη της BALCO Βικτορ Κόντε. Από το σημείο εκείνο και μετά τα πάντα είναι απλά τεχνικά θέματα. Βέβαια η THG φέρνει τα συνήθη αποτελέσματα των αναβολικών στο σώμα της Κέλλι Γουάϊτ, παίρνει βάρος, αποκτά εμφανώς μυώδες σώμα ανδρικού τύπου, βαθαίνει η φωνή της. Δεν μας είπε μονάχα αν είχε και τριχοφυΐα στο πρόσωπο και ξυριζόταν. Ετρεχε όμως! Οι αλλαγές αυτές στο σώμα της την ενοχλούσαν, ποιά γυναίκα δεν θα ενοχλούσαν. Ναι αλλά έτρεχε! Υπήρχε ο κίνδυνος να την πιάσουν κάποια στιγμή, αν και το να περνάει απανωτούς ελέγχους ντοπαρισμένη σίγουρα θα της ενίσχυε την εμπιστοσύνη στον Κόντε (δεν μας είπε κάτι τέτοιο βέβαια), αλλά έτρεχε! Κάπως έτσι μπορεί ένας κορυφαίος αθλητής να φέρεται σαν ηλίθιος. Μετά την έπιασαν.
Ολη η αθλητική πορεία της Κέλλι Γουάϊτ έχει ένα σταθερό μοτίβο που την διέπει και την καθορίζει, βρίσκεται σε ένα χώρο όπου όλοι γύρω της θεωρούν το ντόπινγκ αποδεκτό γιά ένα κορυφαίο αθλητή. Ολα τα λόγια, όλες οι πράξεις, ακόμα και όλες οι παραλείψεις του προπονητή Ρέμι Κορτσέμνι και του Βικτορ Κόντε δείχνουν στην αθλήτρια ένα πράγμα, εδώ το ντόπινγκ είναι ανεκτό, επιτρεπτό, κανονικό. Δεν την πιέζουν, αλλά ούτε την αποτρέπουν, ενώ φροντίζουν ο πειρασμός να βρίσκεται πάντα μπροστά της. Κάνε κάτι τέτοιο σε εκατό αθλητές και στο τέλος θα ντοπαριστούν οι 98. Αυτή είναι η κουλτούρα του ντόπινγκ.
Απαλάσσεται η αθλήτρια των ευθυνών της; Οχι βέβαια, έφαγε δύο χρόνια αποκλεισμό. Γιά σύγκριση ο Βίκτορ Κόντε τιμωρήθηκε με 4 μήνες φυλακή και 4 μήνες περιορισμό στο σπίτι του. Ο Ρέμι Κορτσέμνι δεν τιμωρήθηκε καν, αφου κυριολεκτικά, δεν έκανε απολύτως τίποτα! Πως σπάει η κουλτούρα του ντόπινγκ που μας έδειξε η Αμερικανίδα αθλήτρια; Η απάντηση δόθηκε από την Ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού και θα την δούμε την επόμενη βδομάδα.