fbpx
maties

Καταλήψεις

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 12 Ιουνίου 2005

 

Καταλήψεις

Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται υπό κατάληψη από τους αθλητές και προπονητές του αθλήματος, που διεκδικούν την πληρωμή των καθυστερούμενων μισθών ενός χρόνου και βάλε. Απλήρωτοι πήγαν οι άνθρωποι στους περυσινούς Ολυμπιακούς αγώνες, απλήρωτοι έφυγαν, απλήρωτοι παραμένουν. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι με την πάλη ασχολούνται αθλητές που δεν έχουν πίσω τους πλούσιους μπαμπάδες που να τους καλύπτουν τα έξοδα του χόμπυ τους, οι καθυστερήσεις πληρωμών της Ομοσπονδίας Πάλης κινδυνεύουν να διαλύσουν το άθλημα.

Θα ήταν όμως ευτύχημα αν αυτές οι απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών ήταν η μοναδική ενέργεια της Ομοσπονδίας που θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της ελληνικής πάλης. Τα τελευταία δύο χρόνια η περιστρεφόμενη διοίκηση Συνοδινού – Ποζίδη – Λάππα ενεργεί σαν να έχει μοναδική αποστολή να το κλείσει το μαγαζί όσο πιό γρήγορα γίνεται. Τα προβλήματα ξεκίνησαν ξαφνικά το καλοκαίρι του 2003, όταν στα πλαίσια μίας συνήθους ενδο-ΠΑΣΟΚικής διαμάχης εκπαραθυρώθηκε ο επί 18 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θόδωρος Χαμάκος. Ο Χαμάκος είχε προσγειωθεί στη ταράτσα του κτηρίου της Ομοσπονδίας, όταν το ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έρριχνε με αλεξίπτωτο όποιον έβρισκε, όπου τύχαινε γιά να αλώσει τα κάστρα της Δεξιάς Με τον καιρό ο Χαμάκος εξελίχτηκε σε ένα σοβαρό πυργοδεσπότη, που τουλάχιστον προσέφερε μία αξιοπρεπή διοίκηση στην Ομοσπονδία της πάλης. Τόσο αξιοπρεπή, που όταν τον πέταξαν έξω η Ομοσπονδία είχε πλεόνασμα 50 εκατομμυρίων δραχμών και δεν χρωστούσε.

Η εκπαραθύρωση πήρε τη μορφή μίας διένεξης βορείων και νοτίων σωματείων πάλης και κατέληξε στην τοποθέτηση-εκλογή της «βόρειας» διοίκησης˙ Ποζίδης πρόεδρος, Λάππας αντιπρόεδρος και Συνοδινός γενικός γραμματέας. Ισχυρός άνδρας πίσω από τον θρόνο, ο Θεσσαλονικιός προπονητής Γιώργος Πάχτας. Η καινούργια διοίκηση δεν αρκέστηκε στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, ξεκίνησε προγραφές εναντίον όσων προπονητών θεωρούσε προσκείμενους στον Χαμάκο. Αναπόφευκτα η μπάλα πήρε και τους αθλητές των προπονητών αυτών, οπότε σε λίγους μήνες η διαφαινόμενη λαμπρή Ελληνική Ολυμπιακή παρουσία στους αγώνες της Αθήνας τινάχτηκε στον αέρα.

Μετά ορμήσανε στο ταμείο της Ομοσπονδίας. Οι δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο οδήγησαν στην αντικατάσταση του προηγούμενου ταμία της Ομοσπονδίας, όταν αυτός αρνήθηκε να πραγματοποιεί πληρωμές χωρίς όλα τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά. 10.000 ευρώ έφτασε ο μηνιάτικος μισθός του Ομοσπονδιακού προπονητή και «ισχυρού άνδρα» της Ομοσπονδίας Γιώργου Πάχτα, ενώ οι «δικοί του» αθλητές πληρώνονται μισθούς αναντίστοιχα ψηλούς με τα αγωνιστικά τους επιτεύγματα. Την ίδια στιγμή φτασμένοι αθλητές μένουν απλήρωτοι! Δεν υπάρχει αντικειμενικά έλλειψη χρημάτων, 7.500.000 ευρώ εισέπραξε από το κράτος η Ομοσπονδία μετά την αντικατάσταση του Χαμάκου, το ταμείο όμως αντιμετωπίζεται σαν ατομική ιδιοκτησία των διοικούντων γιά την εξυπηρέτηση των φίλων τους και την τιμωρία των εχθρών τους. Τα θέματα οικονομικής διαχείρησης βρίσκονται ήδη στον εισαγγελέα, που ερευνά την υπόθεση γιά να αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη.

Στα τέλη του 2004 η Ομοσπονδία έκανε εκλογές και η διοίκηση Ποζίδη – Λάππα – Συνοδινού αντικαταστάθηκε από τη διοίκηση Συνοδινού – Ποζίδη – Λάππα, αφού πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας αντάλλαξαν θέσεις! Το πως όμως προετοιμάστηκαν, έγιναν και κερδήθηκαν αυτές οι εκλογές ανήκει στον χώρο της αθλητικής φαντασίας, οπότε θα μας απασχολήσει την επόμενη βδομάδα.