Ωδινεν όρος
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 27 Μαρτίου 2005
Ωδινεν όρος
Αγανάκτηση σε πολλούς προκάλεσε η αθώωση του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου από τη δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ γιά τις κατηγορίες αποφυγής ελέγχων ντόπινγκ. Ηταν αναμενόμενη βεβαίως η αγανάκτηση, δεν ήταν όμως εντελώς απρόσμενη η αθώωση. Η παραπομπή των δύο αθλητών ήταν άμεσο επακόλουθο του περυσινού προ-ολυμπιακού σόου, που ξεκίνησε όταν ελεγκτές της ΔΟΕ προσπάθησαν να πάρουν ούρα γιά έλεγχο ντόπινγκ από τους δύο αθλητές στο Ολυμπιακό χωριό της Αθήνας, συνεχίστηκε με ένα τροχαίο που δεν ήταν και τελείωσε με την οικειοθελή αποχώρηση των δύο αθλητών από τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Οι κατηγορίες όμως εναντίον τους δεν αφορούσαν το ντόπινγκ. Οι δύο αθλητές κατηγορήθηκαν μονάχα γιά τρείς αποφυγές ελέγχου σε 18 μήνες, δηλαδή γιά ένα θέμα διαδικαστικό. Η υπερασπιστική επιχειρηματολογία των δύο αθλητών επίσης κινήθηκε σε διαδικαστικό επίπεδο, “δεν είχαμε ειδοποιηθεί όπως ορίζουν οι κανονισμοί”. Μπαρούφες; Ελα όμως που δεν είχαν ειδοποιηθεί όπως ορίζουν οι κανονισμοί! Αρα αθώωση. Το σκηνικό αυτό είναι αρκετά γνώριμο στην Ελλάδα σε κάθε είδους υποθέσεις δικαστικού ενδιαφέροντος, μέσα και έξω από τον αθλητισμό. Μπορεί η τηλεόραση να έχει ενημερώσει το πανελλήνιο ότι ο κάθε κύριος Χ καταζητείται γιά οτιδήποτε, αλλά αν δεν έχει λάβει ο ίδιος κλήση με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος, δεν υποχρεούται να εμφανιστεί στο δικαστήριο, γιατί “δεν το ήξερε”. Τιμωρήθηκε μονάχα ο Χρήστος Τζέκος με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα, επειδή ενώ αυτός το ήξερε, δεν φρόντισε να ενημερώσει τους αθλητές του.
Υπάρχει κάτι το εξοργιστικό εδώ, κατά τη γνώμη μου όμως δεν αφορά τόσο τον Κεντέρη και την Θάνου. Υπάρχουν τρία θέματα. Το πρώτο αφορά τις διαδικασίες ελέγχου των αθλητών που έχει καθιερώσει η WADA και τον τρόπο που εφαρμόζονται από τις εργολήπτριες εταιρίες στις οποίες έχει αναθέσει τους ελέγχους. Το δεύτερο αφορά τις δυνατότητες που έχει ένας καλός δικολάβος σαν τον Τζέκο να παίζει με τους κανονισμούς αυτούς και να τους βγάζει άχρηστους και ανεφάρμοστους. Το τρίτο αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνικές αθλητικές αρχές έκαναν τόσο καιρό τα στραβά μάτια στα κολπάκια του Τζέκου.
Δύο μικρά δείγματα ασυναρτησίας γιά να καταλάβετε τι συμβαίνει. Οπως ξέρουμε όλοι, όταν συνέβησαν όλα αυτά, ο Τζέκος ήταν ο προπονητής του Κεντέρη και της Θάνου. Σωστά; Λάθος! Στα επίσημα κατάστιχα του ΣΕΓΑΣ ο Κεντέρης και η Θάνου δεν είναι χρεωμένοι σε κάποιον προπονητή που να πληρώνεται από την ομοσπονδία, στα χαρτιά οι δύο αθλητές προπονούνται μόνοι τους! Ολοι θυμόμαστε ότι εκείνο το απόγευμα της 12ης Αυγούστου πέρυσι, οι υπεύθυνοι της Ελληνικής αποστολής διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι είχαν ειδοποιήσει τους δύο αθλητές να επιστρέψουν αμέσως στο Ολυμπιακό χωριό γιά έλεγχο. Δεν θα το πιστέψετε, αλλά μέσα στην παραζάλη της στιγμής, παρέλειψαν να τους επιδόσουν τις προβλεπόμενες ειδοποιήσεις. Μία σειρά από εσκεμμένες παρατυπίες είχε απλωθεί σαν προστατευτικό κάλυμμα γύρω από τους δύο αθλητές. Οταν η υπόθεση έφτασε στη δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, που περιλαμβάνει τρεις ανεξάρτητους νομικούς στα πέντε μέλη της, όλες αυτές οι παρατυπίες ήταν επόμενο να ακυρώσουν την κατηγορία. Επειδή τόσο δούλεμα δεν χωράει σε ένα μόνο άρθρο, θα συνεχίσουμε την άλλη βδομάδα.