Εις Παρισίους
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 13 Μαρτίου 2005
Εις Παρισίους
Λόντρα, Παρίσι, Νιού Γιόρκ, Μαδρίτη και Μόσχα. Ολες αυτές οι πόλεις ζήλεψαν φαίνεται την μεγάλη Ολυμπιακή μας δόξα και έχουν μπει στη σειρά γιά τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων του 2012. Στις 6 Ιουλίου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα συνεδριάσει στη Σιγκαπούρη και θα απονείμει σε κάποια από τις πέντε πόλεις το έπαθλο της μεγάλης ταλαιπωρίας. Αυτή τη βδομάδα πάντως η ΔΟΕ κοίταξε γιά λίγο πίσω και απένειμε στη Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη το βραβείο “Γυναίκα και Αθλητισμός” γιά το 2005. Οπωσδήποτε δίκαιη η απονομή, αφού η Γιάννα έβγαλε τελικά ασπροπρόσωπους τους αθάνατους της Λωζάνης. Χειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις και δεν υποβάθμισε το Ολυμπιακό προϊόν, που όπως φαίνεται από τη λίστα των διεκδικητριών πόλεων, παραμένει περιζήτητο.
Μεγάλο φαβορί γιά τη διεκδίκηση του 2012 είναι το Παρίσι, τόσο που κάποιοι Γάλλοι έχουν αρχίσει να φοβούνται μήπως οι απεργίες γιά την προστασία του 35ωρου, που συνέπεσαν με την επίσκεψη των κέρβερων ελεγκτών της ΔΟΕ, τους χαλάσουν την τέλεια υποψηφιότητα (κάτι μου θυμίζει…). Στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη θέλουν τη διοργάνωση οι δήμαρχοι των πόλεων, αλλά μάλλον δεν έχουν πείσει τους πολίτες γιά το όλο εγχείρημα. Η Μαδρίτη και η Μόσχα μάλλον βάζουν κάποιες υποθήκες γιά το μέλλον. Γιατί θέλουν τη διοργάνωση οι πέντε πόλεις; Αν παρακολουθήσετε λίγο τις συζητήσεις που γίνονται γιά το θέμα εκεί, διαπιστώνετε ότι ο λόγος είναι πάντα ένας, το μεγάλο κύρος που δίνει μία Ολυμπιακή διοργάνωση στη πόλη, στη χώρα και στα πρωτοστατούντα άτομα (και αυτό κάτι μου θυμίζει).
Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές που γίνονται από παράγοντες των διεκδικητριών πόλεων στους περυσινούς αγώνες της Αθήνας. Αν και οι αγώνες του 2004 κρίνονται πετυχημένοι με τα κριτήρια της ΔΟΕ, όλοι τονίζουν ότι αν αναλάβει η δική τους πόλη τους αγώνες του 2012, ΔΕΝ θα τους κάνει όπως τους έκανε η Αθήνα! Μαύρισε το μάτι τους από τις δικές μας καθυστερήσεις και υπερβάσεις δαπανών, οπότε νοιώθουν ότι αν παρουσιάσουν τη δική μας διοργάνωση σαν πρότυπο, θα χάσουν την υποστήριξη των δικών τους φορολογούμενων ψηφοφόρων. Στο Λονδίνο μάλιστα έχει αναπτυχθεί μία σημαντική κίνηση εναντίον της διοργάνωσης από την πόλη τους, με βασικό επιχείρημα “θέλετε να πάθουμε ότι έπαθε η Αθήνα;”. Ακόμα και οι υπεύθυνοι των χειμερινών αγώνων που θά γίνουν το 2006 στο Τορίνο το τονίζουν, “δεν θα πάθουμε ότι έπαθε η Αθήνα, εμείς είμαστε έτοιμοι ήδη από τώρα”. Οπότε διαπιστώνουμε ότι ένας τουλάχιστον από τους στόχους που είχαμε θέσει αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του 2004 επετεύχθει απόλυτα, γίναμε διάσημοι και όλοι μιλάνε γιά μας!
Εμείς βέβαια μπορούμε τώρα να κοιτάμε την αγωνία των διεκδικητριών πόλεων φλεγματικά, από απόσταση, με ψυχραιμία. Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι, ίσως και να καταφέρεις να έρθεις. Κάποια από τις πέντε πόλεις ενδέχεται μετά από οκτώ χρόνια να κοιτάει σαν ηλίθια κάποιες μεγάλες, πανάκριβες και πανάχρηστες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, διερωτώμενη τι να τις κάνει, διστάζοντας να τις γκρεμίσει, μην αντέχοντας να τις κρατήσει και ψάχνοντας να τις πουλήσει. Ενδέχεται, σήμερα πάντως αυτή η υψηλή Ολυμπιακή τιμή ανήκει σε μας. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όποια πόλη και αν αναλάβει τη διοργάνωση του 2012, εμείς τότε ακόμα θα πληρώνουμε γιά τη δική μας διοργάνωση του 2004.