fbpx
maties

Κυκλώματα

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 24 Οκτωβρίου 2004

 

Κυκλώματα

Χόνδρυναν πολύ τα πράγματα στον χώρο του αθλητισμού. Πέρασε η εποχή των καταγγελιών, των προπηλακισμών και των μηνύσεων. Περάσαμε στις δολοφονικές απόπειρες. Ο Φίλιππος Συρίγος, ο μαχητικότερος αθλητικός δημοσιογράφος της χώρας, μαχαιρώθηκε από επαγγελματίες δολοφόνους βγαίνοντας από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM αμέσως μετά την εκπομπή του. Φαίνεται πως οι εντολείς της απόπειρας δεν έβρισκαν άλλο τρόπο να κάνουν τον Συρίγο να σωπάσει. Φαίνεται ακόμα ότι τους ήταν αναγκαίο να σωπάσει, γιατί κάποια δουλειά τους χάλαγε.

Ο Φίλιππος Συρίγος είναι από τους ανθρώπους που θέλουν τον αθλητισμό καθαρό από όλες τις απόψεις – αγωνιστικά, διοικητικά, οικονομικά. Είναι ακόμα από τους ανθρώπους που δεν μασάνε τα λόγια τους. Ετσι έχει ενοχλήσει πολύ τα κυκλώματα του αθλητισμού. Ο Συρίγος έχει ανοιχτά τρία μέτωπα, με τα κυκλώματα του ντόπινγκ, με τον Κόκκαλη γιά το Καραϊσκάκη και με τους Αγγελόπουλους γιά την οικονομική διαχείριση των Ολυμπιακών αγώνων. Σωστά έχει επισημανθεί ότι εικασίες γιά τη προέλευση του κτυπήματος δεν μπορούν να γίνουν, αλλά αυτό είναι το χειρότερο από όλα, αφού σημαίνει ότι μία τέτοια εντολή δολοφονίας θα μπορούσε να έχει δοθεί από οπουδήποτε!

Ακούστηκε και η πολιτκά ανώδυνη άποψη, ότι μπορεί η επίθεση να έγινε από θερμοκέφαλους οπαδούς που ένοιωσαν ότι ο Συρίγος τους έθιξε την ομάδα. Πάνε χρόνια όμως που οι θερμοκέφαλοι δεν ενεργούν μονάχοι τους, ελέγχονται από εκείνους που τους έχουν εκθρέψει σαν δύναμη παρέμβασης στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Μπορεί να υπάρχει ηθικός αυτουργός στην ηθική αυτουργία, δηλαδή πολλοί ηθικοί αυτουργοί στη σειρά, οπωσδήποτε όμως αυτή η δολοφονική επίθεση ήταν προμελετημένη.

Γιατί όμως χόνδρυναν έτσι τα πράγματα στον αθλητισμό; Αν εξετάσετε τα τρία ανοιχτά μέτωπα του Συρίγου, θα δείτε ότι και στα τρία υπάρχει ένα κοινό σημείο, το κρατικό χρήμα που ρέει άφθονο. Αφθονο κρατικό χρήμα δόθηκε στις αθλητικές ομοσπονδίες γιά να δημιουργήσουν το θαύμα της αθλητικά ισχυρής Ελλάδας των Ολυμπιακών μεταλλίων, τόσο άφθονο που οι ομοσπονδίες έφτασαν να καλύπτουν ντοπαρισμένους αθλητές γιά να μη χαθεί το μετάλλιο και η χρηματοδότηση που το συνοδεύει. Αφθονο κρατικό χρήμα δόθηκε και σχεδιάζεται να δοθεί στις ΠΑΕ γιά να φτιάξουν τα γήπεδα-εμπορικά κέντρα που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους. Μπορεί ο Κόκκαλης να ήταν ο πρώτος, αλλά δεν είναι ο μόνος. Αφθονο κρατικό χρήμα δαπανήθηκε και γιά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, σε μία επίδειξη χλιδής Ρωμαϊκών διαστάσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις το κρατικό χρήμα δόθηκε και δίνεται με τρόπους σκοτεινούς και ανεξέλεγκτους. Σε όλες τις περιπτώσεις οι παραλήπτες του κρατικού χρήματος προτιμούν να κρατάνε τις οικονομικές τους συναλλαγές στο σκοτάδι.

Ηταν όμως επόμενο με τόσο χρήμα να μαζευτούν τα κοράκια, ενώ ήταν επόμενο να γίνει στόχος τους η μαχόμενη ερευνητική δημοσιογραφία, αφού τους βγάζει τα άπλυτα στη φόρα. Οι δράστες της επίθεσης στον Συρίγο αναζητούνται τώρα από την αστυνομία, το ίδιο και οι εντολείς τους. Ας μην αρκεστεί όμως σε αυτό μονάχα η κυβέρνηση. Οταν ανοίγει στο τέρμα η στρόφιγγα της χρηματοδότησης στον αθλητισμό, χωρίς απόλυτη διαφάνεια στόχων και χωρίς καθαρό και αδιάβλητο οικονομικό έλεγχο, είναι επόμενο να δημιουργούνται μαφίες. Αν όμως η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να διορθώσει τα στραβά του αθλητισμού, έχει μία απλή λύση στα χέρια της. Εφόσον δεν θέλει τις μαφίες, ας μην τις χρηματοδοτεί.