fbpx
maties

Νους υγιής…

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 22 Αυγούστου 2004

 

Νους υγιής…

Από τη στιγμή που ένας αθλητής ή ο προπονητής του αποφασίσουν ότι δεν φτάνει η καλή διατροφή, η καλή υγεία και η πολλή και εξειδικευμένη προπόνηση γιά να πετύχουν τις υψηλές αθλητικές διακρίσεις που ποθούν, το ζήτημα της αθλητικής προετοιμασίας από αθλητικό θέμα μετατρέπεται σε ιατρικό.

Ο αθλητής προπονούμενος κινητοποιεί στον οργανισμό του κάποιες βιοχημικές δράσεις, που αναπτύσσουν στο έπακρο των φυσικών του δυνατοτήτων τις σωματικές του ικανότητες στο συγκεκριμένο άθλημα. Οταν αυτό δεν φτάνει, η σύγχρονη ιατρική παρέχει τη δυνατότητα να επιδράσει κανείς με το ντόπιγκ απευθείας στη βιοχημεία του οργανισμού και να πετύχει ότι δεν θα πετύχαινε αλλιώς.

Οταν οι αθλητικές αρχές αποφασίσουν να κάνουν κάτι γιά τη καταπολέμηση του ντόπιγκ, τότε το ιατρικό θέμα μετατρέπεται σε χημικό, καθώς αναζητούνται μέθοδοι ανίχνευσης των απαγορευμένων ουσιών μετά τη χρήση τους. Επειδή παραείναι παρεμβατικό το να παίρνεις αίμα από τον αθλητή γιά να δεις τι κυκλοφορεί στον οργανισμό του, οι έλεγχοι γίνονται στα ούρα του αθλητή, με τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό τα προϊόντα διάσπασης των απαγορευμένων ουσιών, όπως αποβάλλονται όλα τα φάρμακα.

Αυτά ισχύουν γιά όλους τους αθλητές και τους προπονητές τους, που παίζοντας το παιχνίδι στο ιατρικό και το χημικό επίπεδο, ψάχνουν να βρούν ουσίες είτε άγνωστες στις αθλητικές αρχές, είτε μη ανιχνεύσιμες, είτε χημικούς τρόπους παρεμπόδισης της ανίχνευσης των γνωστών ουσιών με τη χρήση κάποιας ουσίας “μάσκας”, που παρεμποδίζει τη χημική ανάλυση στα ούρα.

Αυτά συνέβαιναν στον χώρο του αθλητισμού υψηλού επιπέδου, ώσπου προέκυψε ο κ. Χρήστος Τζέκος. Ο κ. Τζέκος υπήρξε πρωτοπόρος στον αθλητικό χώρο σε τούτο, μετέτρεψε το ντόπιγκ από ιατρικό και χημικό θέμα σε νομικό ζήτημα. Ο κ. Τζέκος σκέφτηκε πολύ έξυπνα ότι αν κατάφερνε να αποφύγει εντελώς την ουροληψία στους αθλητές του, τότε ούτε μάσκες χρειάζονται, ούτε αναλύσεις γίνονται, ούτε ποινές μπορούν να επιβληθούν. Υπάρχουν βέβαια κανονισμοί περί υποχρεωτικού ελέγχου των αθλητών, ο κ. Τζέκος όμως κατάλαβε και απέδειξε ότι οι κανονισμοί αυτοί έμοιαζαν πιό πολύ με σουρωτήρι.

Γιά να εξεταστούν οι αθλητές πρέπει πρώτα να βρεθούν, μετά να ειδοποιηθούν ότι καλούνται γιά έλεγχο, και μετά να γίνει η πολυπόθητη δειγματοληψία. Ο Χρήστος Τζέκος, αφού φρόντισε πρώτα να απομονώσει τους αθλητές του από τον υπόλοιπο κόσμο, τους εξαφάνισε αποτελεσματικά από προσώπου γης. Είναι εντυπωσιακό και ενδεικτικό ότι από όλους τους Ελληνες Ολυμπιονίκες στο Σίδνεϋ, μόνο οι δύο αθλητές του Τζέκου έδιναν συνεντεύξεις μονάχα παρουσία του προπονητή τους. Οποιος ζητούσε το κινητό του Κεντέρη ή της Θάνου έπαιρνε ένα αριθμό στον οποίο απαντούσε πάντα και μόνο ο Τζέκος.

Βέβαια οι κανονισμοί προβλέπουν ότι οι αθλητές υποχρεούνται να ενημερώνουν τις αρχές γιά το που βρίσκονται, τα περίφημα “whereabouts“, οι αρχές όμως τις οποίες ενημέρωνε ο κ. Τζέκος, ο ΣΕΓΑΣ δηλαδή, είχαν μία σκασίλα…

Οταν οι ελεγκτές έψαχναν τους αθλητές του κ. Τζέκου με βάση τα “whereabouts”, περιέργως δεν τους έβρισκαν, είτε γιατί έφυγαν χθές, είτε γιατί είχε υπάρξει κάποια παρεξήγηση, είτε γιατί τους πετύχαιναν την ώρα που αποχωρούσαν βιαστικοί από το παράθυρο γιά τον επόμενο χώρο προπόνησης που είχε επιλέξει γιά αυτούς ο προπονητής τους. Δεν ήσαν μονάχα στα κουλουάρ φτερωτοί οι δρομείς του Τζέκου…

Ηταν επόμενο η ΔΟΕ να θεωρήσει αυτό που ο κ. Τζέκος αποκαλούσε “απλό διαδικαστικό θέμα” ως σκέτο δούλεμα, ενώ με τις φήμες ή πληροφορίες που ήθελαν τον Τζέκο ανακατεμένο στην υπόθεση ντόπιγκ με τετραϋδρογεστρινόνη της BALCO, ο έλεγχος των αθλητών του είχε γίνει ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Οχι βέβαια ότι ο κ. Τζέκος είχε κάποια αντίρρηση να ελεγχθούν οι αθλητές του, ήξερε πολύ καλά ότι θα περνούσαν από έλεγχο όταν θα αγωνιζόντουσαν και ήξερε ότι εκείνη τη μέρα θα ήσαν καθαροί – εκείνη τη μέρα όμως, όχι νωρίτερα.

Ηταν λάθος του Τζέκου που Κεντέρης και Θάνου μπήκαν στο Ολυμπιακό χωριό νωρίτερα από ότι χρειαζότανε; Είχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ελεγχθούν αμέσως; Τον έφαγε η πργραμματισμένη αφή της Ολυμπιακής φλόγας από τον Κεντέρη στην τελετή έναρξης; Δεν ξέρω, πάντως η ΔΟΕ κατάφερε γιά πρώτη φορά να βρει τα νομικά πατήματα που χρειαζότανε γιά να στριμώξει τον Τζέκο. Ελα όμως που τον στρίμωξε σε άβολο μέρος και σε κακή ώρα! Το νομικό θέμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο τεράστιο ζήτημα δημοσίων σχέσεων που θα δημιουργούσε ο αποκλεισμός του τελευταίου λαμπαδηδρόμου των Ολυμπιακών της Αθήνας από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας!

Ο έξυπνος Τζέκος όμως έκανε ένα κόλπο παραπάνω από ότι σήκωναν οι περιστάσεις και εκεί την πάτησε. Με το Φωσκολικής έμπνευσης ατύχημα των δύο αθλητών του έχασε το τελευταίο στήριγμα που είχε, την Ελληνική κοινή γνώμη. Τα νομικά ζητήματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, όλοι τον άδειασαν και το σήριαλ τελείωσε. Το θέμα έγινε πιά πολιτικό και λύθηκε σαν τέτοιο, οι δύο τελευταίοι τροχοί της αμάξης πείστηκαν να παραιτηθούν – γιά την Ελλάδα ρε γαμότο.

Κέρδισε κάτι από αυτή την υπόθεση ο αθλητισμός; Πικρές διαπιστώσεις μονάχα. Η αίσθηση της κοροϊδίας, κοινός τόπος γιά τους ανθρώπους του αθλητισμού εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, απλώθηκε πιά σε όλο τον κόσμο. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι οι διεθνείς αθλητικές αρχές έχουν βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, αφού σε όλα αυτά τα χρόνια που έπαιζαν κρυφτούλι με τον Τζέκο, κανείς τους δεν είχε τη στοιχειώδη ευπρέπεια να στείλει στον Κώστα Κεντέρη, Ελληνα πολίτη 31 ετών, ένα απλό εξώδικο που να θυροκολληθεί στο σπίτι του και να γράφει “έλα να μας κατουρήσεις”, έτσι, γιά να θέσει τον Κεντέρη προ των ευθυνών του. Η ΔΟΕ όμως θεωρεί τους αθλητές δουλοπάροικους, με τους οποίους επικοινωνεί μονάχα μέσω των διαφόρων αθλητικών αρχόντων.

Πριν γίνει ο αθλητισμός θέμα ιατρικό, χημικό, νομικό, δημοσίων σχέσεων και πολιτικό, φημολογείται ότι ήταν πρωτίστως θέμα αθλητικό. Κάποιοι μάλιστα ελπίζουμε ότι ίσως κάποτε ο αθλητισμός να ξαναγίνει αθλητικό θέμα.