fbpx
maties

Προεόρτια

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 6 Ιουνίου 2004

 

Προεόρτια

Με πόνο ψυχής βλέπω τις τελευταίες μέρες τον συναθλητή μου κ. Γιώργο Παπανδρέου να ταλαιπωρείται μέσα στο κόμμα του από διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με την Ολυμπιακή προετοιμασία. Εφυγε από πάνω του το βάρος της καθαυτό προετοιμασίας, απέμεινε όμως ο απόηχός του θέματος να αντηχεί στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί να μην ζητάει πιά κανείς από τον ίδιο χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης έργων, δεν παύει όμως να συναντάται αυτός και η συνοδεία του με τους υπεύθυνους της ΔΟΕ στις Ολυμπιακές περιηγήσεις τους ανά την επικράτεια, ενώ καλείται έμμεσα να λογοδοτήσει γιά όσα πάνε ή θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε κόμμα που χάνει με διαφορά τις εκλογές, αφού έχει κυβερνήσει γιά πολλά χρόνια τη χώρα, περιέρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Καλείται από τους οπαδούς του να ανακτήσει την διακυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, ενώ την ίδια στιγμή καλείται από την καινούργια κυβέρνηση να απολογηθεί γιά όλα τα στραβά του παρελθόντος. Κάθε φορά όμως που προσπαθεί να κινηθεί προς κάποια από αυτές τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις, αναγκάζεται να το κάνει με τα στελέχη εκείνα που κυβερνούσαν ως χθές και που η όψη τους και μόνο προκαλεί συχνά αλλεργία στη πλειοψηφία των πολιτών, αφού τους θυμίζει αυτό που καταψήφισαν πρίν λίγους μήνες.

Στην ουσία το πρόβλημα αυτό το λύνει μονάχα ο χρόνος, που σωρεύει τα αναπόφευκτα λάθη της καινούργιας κυβέρνησης και εξασθενίζει τη μνήμη γιά τα λάθη της προηγούμενης. Μέχρι τότε όμως ούτε ψύλλος στον κόρφο του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ότι και να κάνει φαίνεται ανόητο. Υπάρχει πάντως μία τεχνική γιά την επίσπευση της αναγκαίας γιά την αξιωματική αντιπολίτευση λήθης, η αλλαγή των υπεύθυνων κατά τομέα προσώπων. Οταν λέμε εδώ αλλαγή, εννοούμε κυριολεκτικά εξαφάνιση των παλιών. Εχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου ο κύριος Χ με κάποιο τομέα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης; Σιγά μην τον ξαναδείτε! Οι παλιοί υπεύθυνοι αντικαθίστανται από καινούργιους, που μπορεί να μην ξέρουν τόσο καλά τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, έχουν όμως το προσόν να μην τους ξέρει ο κόσμος ή τουλάχιστον να μην τους έχει ταυτίσει με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα τους.

Ετσι ο βαθύς γνώστης της Ολυμπιακής προετοιμασίας κ. Βενιζέλος αντικαθίσταται από την άσχετη με το θέμα κ. Δαμανάκη, που αφού ευτύχησε να μην είναι υπουργός στη προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπορεί σήμερα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ. Μπορεί βέβαια ο κ. Βενιζέλος να μην είναι η χειρότερη περίπτωση υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά με εμφανείς τις αρχηγικές φιλοδοξίες του (είδατε πόσο έχει αδυνατίσει μετά τις εκλογές;) είναι το πρώτο πρόσωπο που θα ήθελε να εξαφανίσει ο κ. Παπανδρέου.

Στο μεταξύ οι αρμόδιοι στη πράξη υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν φωναχτά αυτό που εμείς φωνάζαμε εδώ και χρόνια, καλύτερα να μην είχαμε πάρει τους Ολυμπιακούς αγώνες. Να ενα ακόμα θέμα γιά το οποίο θα πρέπει προφανώς να απολογηθεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.