fbpx
maties

Πάλη

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 4 Απριλίου 2004

 

Πάλη 

Στα πέτρινα χρόνια του Ελληνικού αθλητισμού, όταν τα Ολυμπιακά μετάλλια τα βλέπαμε με τα κιάλια, τα λίγα μετάλλια που κέρδιζαν Ελληνες αθλητές είχαν ένα κοινό· μας τα έφερνε το άθλημα της πάλης. Στα κατοπινά χρόνια της αθλητικής άνθησης η πάλη συνέχισε τη σταθερή πορεία της. Τα τελευταία χρόνια δίπλα στους παλαιστές μας στάθηκαν και τα κορίτσια της ελευθέρας πάλης, κερδίζοντας με την αξία τους διεθνείς διακρίσεις. Σταθερότητα. Αυτή η λέξη χαρακτήριζε την πορεία του αρχαιότατου αθλήματος της πάλης, ενώ το μέλλον φαινότανε λαμπρό. Πέρυσι τέτοια εποχή θα έλεγα ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας διεκδικούμε με αξιώσεις 7-8 μετάλλια στη πάλη.

Το καλοκαίρι του 2003 όμως ήρθε ο κόσμος της πάλης ανάποδα. Στα πλαίσια μιάς ενδοπασοκικής διαμάχης βγήκαν τα μαχαίρια και άλλαξε η διοίκηση της ομοσπονδίας. Διώχτηκε ο επί 18 χρόνια πρόεδρος Θόδωρος Χαμάκος και τη θέση του κατέλαβε ο παλιός αθλητής Γιώργος Ποζίδης. Λέγεται ότι η εκδήλωση δυσαρέσκειας κάποιων σωματείων, που οδήγησε στην αλλαγή ηγεσίας, έγινε με υποκίνηση του Υπουργείου.

Αν το ζήτημα έμενε στην αλλαγή της διοίκησης μονάχα δεν θα υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα γιά το άθλημα, η νέα διοίκηση όμως ξεκίνησε αμέσως προγραφές. Προπονητές απολύθηκαν, πρόεδροι τοπικών επιτροπών καθαιρέθηκαν, ενώ μπήκαν στο στόχαστρο σωματεία και παράγοντες που θεωρήθηκε ότι στήριζαν την προηγούμενη διοίκηση.

Δεν άργησε να πάρει η μπάλα και τους αθλητές. Ο αθλητής υψηλών επιδόσεων δένεται με τον προπονητή του, αφού συνηθίζει σε ένα ορισμένο ρυθμό και τρόπο προπόνησης. Γιά να πετύχει αυτό το δέσιμο πρέπει να ταιριάξουν οι χαρακτήρες, ώστε ο αθλητής να εμπιστεύεται τον προπονητή και να εμπνέεται από αυτόν. Αυτή η σχέση κτίζεται με τον χρόνο και αν πετύχει, δίνει στον αθλητή εκείνο το κάτι παραπάνω που χρειάζεται γιά τη μεγάλη διάκριση.

Οσοι αθλητές της πάλης είχαν λοιπόν την ατυχία να προετοιμάζονται γιά τους Ολυμπιακούς αγώνες με προπονητές που έπεσαν στη δυσμένεια του κ. Ποζίδη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα δίλημμα· ή να δεχτούν να αλλάξουν προπονητή, υφιστάμενοι την αναμενόμενη διατάραξη της προπονητικής τους προσπάθειας και βάζοντας τέλος στις Ολυμπιακές τους φιλοδοξίες, ή να συνεχίσουν με «προγραμμένο» προπονητή, επισύροντας τον πόλεμο της Ομοσπονδίας.

Ο Ξενοφώντας Κουτσιούμπας, πρωταθλητής στη κατηγορία των 120 κιλών και ο αδελφός του Γιώργος Κουτσιούμπας, συνέχισαν να προπονούνται με τον Μπάμπη Χολίδη εκτός Εθνικής ομάδας, αφού ο Ολυμπιονίκης προπονητής Χολίδης δεν τυγχάνει της εγκρίσεως της ομοσπονδίας. Πρίν μία βδομάδα η ομοσπονδία κινήθηκε να πάρει την εκδίκησή της, απαγορεύοντας στους δύο παλαιστές να αγωνιστούν στους αγώνες πρόκρισης γιά τους Ολυμπιακούς αγώνες! Πρόφαση γιά τον αποκλεισμό βρήκε ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Γιώργος Πάχτας, που θεωρεί ότι κάποιες δηλώσεις των δύο αθλητών στον τύπο είναι απαξιωτικές γιά το πρόσωπό του. Ο κ. Γιώργος Πάχτας προφανώς δεν θεωρεί απαξιωτικό γιά το πρόσωπό του το γεγονός ότι στερεί από τη χώρα Ολυμπιακά μετάλλια γιά να κάνει το κομμάτι του. Οπότε στα πλαίσια της Ολυμπιακής προετοιμασίας, πέρα από τα υπόλοιπα μερεμέτια που άφησε το ΠΑΣΟΚ, τρέχει τώρα το Υπουργείο να βρει μιά συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί και τον εγωισμό του κ. Πάχτα!