fbpx

Υδροφιότοπος

Sep 7, 2003

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 7 Σεπτεμβρίου 2003

 

Υδροφιότοπος

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι το κωπηλατοδρόμιο έγινε σε χώρο ακατάλληλο γιά τη διεξαγωγή αγώνων κωπηλασίας, λόγω ανέμων που προυπήρχαν ακόμα και της μάχης του Μαραθώνα, αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι κάποιοι εθελοντές αποχώρησαν εθελοντικά από την πρώτη μέρα των αγώνων, αν θεωρήσουμε φυσική και αναμενόμενη την εθελοντική συμμετοχή των βακτηριδίων της σαλμονέλλας στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, αν κατανοήσουμε ότι η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων δραστηριοποιήθηκε ως τώρα κυρίως σε ότι αναφέρεται στο δεύτερο συθετικό του ονόματός της και δεν έχει συλλάβει ακόμα πλήρως τα όσα συνεπάγεται εκείνο το «Οργανωτική» που την προσδιορίζει, αν δεχτούμε ακόμα και το καρακιτσαριό των Ολυμπιακών διαφημίσεων αναμενόμενο από τους ανθρώπους που μας έδωσαν την Αθηνά και τον Φοίβο, τότε ένα είναι το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα των Αγώνων· θα μας δώσουν οι Εγγλέζοι τα μάρμαρα του Παρθενώνα γιά τους αγώνες ή όχι;

Θα μπορούσε βέβαια ο κάθε κακεντρεχής Εγγλέζος να επισημάνει ότι τα μάρμαρα δεν φτάνει να τα έχεις, πρέπει και να μπορείς να τα στερεώσεις γιά να μην πέφτουν στα πόδια των αθλητών, άσε που τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι και βαριά, αλλά δεν κατανοούν οι κακεντρεχείς ότι γιά εμάς σημασία δεν έχει η επίλυση των προβλημάτων αλλά η υπέρβασή τους.

Φαίνεται όμως ότι και η κυβέρνηση τώρα μόλις άρχισε να καταλαβαίνει αυτήν την υπερβατική προσέγγιση στη διοργάνωση που πληρώνει μεν, δεν ελέγχει δε. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να χάρηκε με τις υπερβάσεις, ίσως γιατί έχει συνδέσει τον όρο με τις υπερβάσεις προϋπολογισμών, ίσως γιατί δεν έχει φαντασία. Εχει όμως εξουσία, τουλάχιστον γιά λίγους μήνες ακόμα, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε μία ακόμα μεταβολή στο οργανωτικό σχήμα των αγώνων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Θα ήταν λογικό αυτή τη στιγμή να γίνουν γρήγορα όσες οργανωτικές αλλαγές κρίνονται απαραίτητες και να αφεθεί μετά το τελικό σχήμα να μπεί στην τελική ευθεία γιά τους αγώνες, οι επικείμενες εκλογές όμως συνηγορούν γιά μία ακόμα οργανωτική αλλαγή στο αμέσως προσεχές μέλλον. Με αυτά τα δεδομένα είναι πιό πιθανό να δούμε μία «κρυφή» αναδιοργάνωση, με τη διολίσθηση αρμοδιοτήτων από τον «ΑΘΗΝΑ 2004» στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τρία πράγματα μένουν να γίνουν γιά τους αγώνες, τα έργα, οι εθελοντές και η καθαυτό διοργάνωση. Τα έργα – που επιδέχονται καθυστερήσεις – τα έχει ήδη φορτωθεί η κυβέρνηση. Σε γενικές γραμμές θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, ή τουλάχιστον θα είναι σε αρκετά προχωρημένη κατάσταση, ώστε να ανακυρηχτούν έτοιμα με την ανοχή της ΔΟΕ. Μόνο που οι χώροι γύρω από τα έργα θα θυμίζουν σεληνιακό τοπίο, γιατί δεν υπάρχει χρόνος γιά τις προβλεπόμενες φυτεύσεις.

Οι εθελοντές δεν θα είναι έτοιμοι ούτε το 2008, οπότε ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση, εκλογές έρχονται, ας περάσουν οι εθιμικά προσλαμβανόμενοι από τους χώρους της Ολυμπιακής ταλαιπωρίας. Υποτίθεται ότι η οργανωτική επιτροπή θα κάνει την καθαυτό διοργάνωση, αλλά ας βάλει και ο κ Βενιζέλος ένα χεράκι. Αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε.