fbpx
maties

Τα εισιτήρια

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 29 Ιουνίου 2003

 

Τα εισιτήρια

Ηταν η πρώτη φορά που ο «Αθήνα 2004» ήρθε σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα. Ηταν η πρώτη άμεση επαφή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με το ελεύθερο κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός κρατικού καταναγκασμού. «Εδώ τα καλά εισιτήρια, πάρτε κόσμε εισιτήρια, πάρτε εισιτήρια μη γίνουμε ρεζίλι, εισιτήριαα!».

Πήγαν καλύτερα απότι περίμεναν. Πήγαν καλύτερα απότι σχεδίαζαν.Πήγαν καλύτερα απότι χρειαζότανε να πάνε. Πήγαν πολύ καλά. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί Ελληνες που να συνηθίζουν να κλείνουν θέση γιά οτιδήποτε ένα χρόνο πρίν, το 82% των 591.112 εισιτηρίων που ζητήθηκαν ήταν από Ελληνες. Ο στόχος των διοργανωτών ήταν 300.000.

Δεν πρέπει όμως να πέρασαν εύκολα γιά την οργανωτική επιτροπή οι πέντε βδομάδες της κρίσης. Η κατανομή των πωλήσεων εισιτηρίων μέσα στις πέντε αυτές βδομάδες λέει πολλά. Την πρώτη βδομάδα πουλήθηκε το 10% των εισιτηρίων. Τόσοι είναι οι Ελβετόψυχοι στη χώρα μας, που ήξεραν τι θα κάνουν σε 14 μήνες και τρεις μέρες στις 17.32 ακριβώς και που έσπευσαν να κλείσουν εισιτήριο εγκαίρως γιά να μη χρειαστεί να αλλάζουν την τελευταία στιγμή το πρόγραμμά τους. Τη πρώτη βδομάδα λοιπόν οι διοργανωτές έβλεπαν το πλάνο τους να εκπληρώνεται με ακρίβεια Ελβετικού ρολογιού σπόνσορα και σίγουρα είπαν το περίφημο «καλά πάμε, με αυτούς τους ρυθμούς θα πιάσουμε το στόχο».

Τη δεύτερη βδομάδα οι ρυθμοί άλλαξαν κάπως πρός το Τσάμικο, 6% οι πωλήσεις και άρχισαν οι πρώτες ανησυχίες, μας τέλειωσαν οι Ελβετοί! Η τρίτη βδομάδα έδωσε άλλο ένα 6%, οπότε οι μεν διοργανωτές άρχισαν να αναλογίζονται τα Μανιάτικα μοιρολόγια, οι δε επικριτές άρχισαν να γελάνε λιγάκι και πάνω από τα μουστάκια τους. Η τέταρτη βδομάδα έφερε μία ισορροπία με 12%, προοιωνίζοντας μία μέτρια αποτυχία που θα μπορούσε τουλάχιστον να δικαιολογηθεί.

Την τελευταία βδομάδα θυμήθηκαν να ασχοληθούν με το θέμα και οι Ελληνες. Το 66% των 591.112 εισιτηρίων πουλήθηκαν αυτή τη τελευταία βδομάδα. Δηλαδή 390.000 εισιτήρια σε μία βδομάδα αντί γιά 300.000 εισιτήρια σε πέντε βδομάδες που έλεγε το πλάνο.

Δεν λύθηκε βέβαια το θέμα των εισιτηρίων από τώρα, υπάρχει η αναμενόμενη άνιση κατανομή των προτιμήσεων ανά άθλημα. Το 32% των εισιτηρίων ζητήθηκε γιά τον στίβο, το 9% γιά το μπάσκετ και το 5% γιά την κολύμβηση. Γιά μερικά αθλήματα θα γίνει κλήρωση, σε άλλα μπορεί να μείνουν εισιτήρια απούλητα. Το πρόβλημα αυτό όμως είναι γνωστό και αναμενόμενο.

Θα ήταν χαριτωμένο το περιστατικό αν αφορούσε μονάχα τα εισιτήρια, αυτό το 10%-6%-6%-12%-66% όμως φοβάμαι ότι εκφράζει τους γενικότερους ρυθμούς της Ολυμπιακής προετοιμασίας μέσα στα χρόνια. Αν οι θεατές έχουν δικαίωμα να μην ξέρουν τι θα κάνουν σε 14 μήνες και τρεις μέρες στις 17.32 ακριβώς, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων και η κυβέρνηση δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Σε τελευταία ανάλυση οι καθυστερήσεις των θεατών βαραίνουν τους ίδιους μόνο, οι αντίστοιχες καθυστερήσεις στη προετοιμασία των αγώνων όμως βαραίνουν όλο το λεκανοπέδιο και δημιουργούν δαπάνες που τις πληρώνουμε στο τέλος όλοι.