fbpx
maties

Καραντίνα

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 25 Μαΐου 2003

 

Καραντίνα

Γιά κάποιο μυστηριώδη λόγο, όταν έρχονται τα προβλήματα, έρχονται όλα μαζί. Την προηγούμενη βδομάδα ο «ΑΘΗΝΑ 2004» και η κυβέρνηση συνειδητοποίησαν ότι όχι μόνο θα κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνθήκες πολιορκίας, αλλά θα τους κάνουμε κατά πάσα πιθανότητα και σε συνθήκες καραντίνας!

Μήνες τώρα σερνότανε ο ιος της άτυπης πνευμονίας σε υπόγεια αφάνεια. Ξεκίνησε κατά πάσα πιθανότητα από κάποιο Κινέζικο κοτέτσι, πέρασε πρώτα στους χωρικούς, αναβαθμίστηκε κοινωνικά στο κοσμοπολίτικο Χογκ Κογκ και είπε να γυρίσει τον κόσμο με αεροπλάνο. Κάπου εκεί έπεσαν απάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν όμως πιά αργά γιά να συμμαζευτεί εύκολα και γρήγορα.

Φτάσαμε στην Ελλάδα κάθε φορά που αποβιβάζεται ένας συναχωμένος από αεροπλάνο διεθνούς πτήσης να αφιερώνουμε περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο στον ιό απότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Είναι σημαντικό το κόστος αυτής της υπόθεσης και είναι μεγάλος ο φόβος μπροστά στον κίνδυνο μιάς επιδημίας. Ο ανομολόγητος μεγαλύτερος φόβος των υπευθύνων όμως είναι το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ιός και την Ολυμπιακή συμμετοχή στην Αθήνα το 2004. Οι συνθήκες μιάς Ολυμπιακής διοργάνωσης είναι ιδανικές γιά τη διάδοση ενός τέτοιου ανθεκτικού και εύκολα διαδιδόμενου ιού. Η διοργανώτρια πόλη γίνεται γιά λίγες μέρες διεθνές σταυροδρόμι, όπου μαζεύονται αθλητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι και θεατές από 200 χώρες. Καθένας φέρνει μαζί του την ελπίδα γιά μιά διάκριση, το πάθος γιά την Ολυμπιακή συμμετοχή και ότι άλλο κυκλοφορεί στη χώρα του. Ενας ιός που διεκδικεί διεθνή καριέρα δεν μπορεί να βρεί πιό πρόσφορο περιβάλλον διάδοσης.

Ηδη σε μικρότερες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις παίρνονται μέτρα γιά την άτυπη πνευμονία. Οι Γάλλοι κάλεσαν τους αθλητές των χωρών στις οποίες παρουσιάζει έξαρση η ασθένεια να έρθουν στη Γαλλία κάποιες μέρες πρίν αρχίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πιγκ Πογκ γιά γιά να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Οι Ιρλανδοί αποφάσισαν να αποκλείσουν τελείως από τα Special Olympics τους αθλητές από Κίνα, Ταϊβάν, Χογκ Κογκ, Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες προληπτικά.

Κτύπησε συναγερμός στον «ΑΘΗΝΑ 2004» και στη κυβέρνηση. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ασχολήθηκε με το θέμα μόνο μετά από Ελληνική απαίτηση, νίπτοντας τα χέρια της (γιά να μην κολλήσει;) και παραπέμποντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις κυβερνήσεις που «ξέρουν καλύτερα». Εβγαλε μιά γενική σύσταση γιά περιορισμό των επισκέψεων από και προς τις χώρες «υψηλού κινδύου» και καθάρισε.

Τελικά ανέλαβε η Γιάννα Αγγελοπούλου να αναγγείλει τα σκληρά μέτρα· ήδη από τώρα τα μέλη Ολυμπιακών αποστολών από τις υψηλού κινδύνου Ασιατικές χώρες θα έρχονται στην Ελλάδα γιά τις δοκιμαστικές Ολυμπιακές διοργανώσεις μόνο μετά από δίμηνη καραντίνα στη χώρα τους. Σκληρό μέτρο με πρώτο στόχο τις εντυπώσεις. Δεν θέλει πολύ, ο φόβος μονάχα μπορεί να κρατήσει μακρυά από του αγώνες όλους εκείνους τους επισκέπτες που ελπίζουμε να στηρίξουν με την παρουσία τους οικονομικά το Ολυμπιακό εγχείρημα, μήπως μπορέσουνε να το ξεχρεώσουνε τα παιδιά μας αντί γιά τα εγγόνια μας. Περιμένουμε όμως την εξέλιξη της επιδημίας τους επόμενους 15 μήνες γιά να δούμε, ποιός θα ανέβει στο βάθρο ως ο μεγάλος ταραξίας των Αγώνων, ο Μπιν Λάντεν ή ο ιός της άτυπης πνευμονίας;