Χρέη
Χρέη
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “ΓΡΑΜΜΗ Γαλατσίου“, Απρίλιος 2012
Το να χρωστάς στη τράπεζα και να μην έχεις να πληρώσεις γιατί έχασες τη δουλειά σου ή σου κόψανε το μισθό είναι κακή περίπτωση. Το να κινδυνεύει η τράπεζα να χρεωκοπήσει γιατί στις καλές εποχές έδινε πιεστικά δάνεια και κάρτες σε όποιον έβρισκε μπροστά της είναι επίσης κακή περίπτωση. Οταν όμως ο υπερδανεισμένος φορολογούμενος ξελασπώνει με τους φόρους του την τράπεζα και αυτή στη συνέχεια του παίρνει το σπίτι γιά τα δικά του χρέη, τότε μιλάμε γιά τον απόλυτο παραλογισμό!
Φαίνεται πως η βασική αρχή του μνημονίου, των κυβερνήσεων που το στήριξαν και της Γερμανίας που το επέβαλλε είναι να σωθούν οι τράπεζες με κάθε τίμημα και ο κόσμος όλος μετά ας γκρεμιστεί. Μάλιστα όταν λένε «να σωθούν οι τράπεζες» δεν εννοούν μονάχα να συνεχίσουν την ύπαρξή τους ως πιστωτικά ιδρύματα, αυτό μπορεί να γίνει και με την κρατικοποίησή τους. Εννοούν να σωθούν οι ιδιοκτήτες τους και οι διοικήσεις τους, να σωθούν δηλαδή οι ιδιώτες κεφαλαιούχοι. Εννοούν να πληρώσει το κράτος τη ζημιά, αλλά να κρατήσουν οι ιδιώτες την τράπεζα, γιά να στίψουν στη συνέχεια τους φορολογούμενους δανειολήπτες που πλήρωσαν γιά τη σωτηρία τους!
Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βλέπουμε τα πράγματα έτσι. Γιά μας πρώτη προτεραιότητα είναι να σωθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι υπερχρεωμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι υπερχρεωμένοι αγρότες. Προτεραιότητα γιά μας είναι να συνεχίσει να λειτουργεί η πραγματική οικονομία στη χώρα, να συνεχίσουν να ζουν οι άθρωποι, να έχουν μέλλον τα παιδιά μας. Αν αυτό ζημιώνει κάποιους μεγαλοκεφαλαιούχους, ας πληρώσουν οι ίδιοι τα σπασμένα του σάπιου συστήματος που δημιούργησαν. Ετσι γιά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εμείς προτείνουμε:
1. Ολική διαγραφή του χρέους γιά όσους δανειολήπτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
2. Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων ώστε κανείς να μην ξοδεύει πάνω από το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του ξεπληρώνοντας τις τράπεζες.
3. Για κάθε μείωση εισοδήματος από εξαρτημένη εργασία (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα) να μειώνεται αντίστοιχα στο ίδιο ποσοστό το χρέος προς τις τράπεζες.
4. Μείωση του χρεόυς από κάθε δάνειο στο ποσοστό που μειώθηκε το εισόδημα από το χρόνο που έγινε το δάνειο.
5. Εκλογίκευση των επιτοκίων στα προσωπικά – καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες.
Ελένη Αυλωνίτου
Υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας