fbpx
Άρθρα

Το προσφυγικό δοκιμάζει την Ευρώπη

Το προσφυγικό δοκιμάζει την Ευρώπη
Αρθρο της Ελένης Aυλωνίτου στην Εφημερίδα “KONTRA NEWS στις 7.10.2018

 

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός βραβεύτηκε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα. Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα βραβεύτηκε όλος ο Ελληνικός λαός, που παρά τα δικά του προβλήματα σοβούσης της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας των μνημονίων, άνοιξε την αγκαλιά του και προσέφερε θαλπωρή σε όσους έφυγαν από τις εστίες πολέμου για να σώσουν τις ζωές τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους.

Το άψυχο κορμάκι του μικρού Αϊλάν, που ξεβράστηκε σε μία παραλία της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2015, στοίχειωσε όλη τη διεθνή κοινότητα και έκανε τη κυβέρνηση της κας Μέρκελ να ανοίξει τις πόρτες της χώρας της στους πρόσφυγες που έφευγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Τότε πέρασαν από την Ελλάδα πάνω από 800.000 πρόσφυγες, αλλά σύντομα, με πρωταγωνιστές τις χώρες του Βίζεγκραντ, έκλεισαν τα βόρεια σύνορα, με αποτέλεσμα να εγλωβισθούν στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες. Αυτό οδήγησε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με στόχο να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές και να τερματισθεί η παράτυπη μετανάστευση.

Πράγματι, οι ροές μειώθηκαν σημαντικά και η χώρα μας ψύχραιμα διαχειρίστηκε το δυσανάλογο γι’αυτήν πρόβλημα, κτίζοντας δομές φιλοξενίας, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και παρέχοντας εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. Από την αρχή τονίσαμε ότι η προσφυγική κρίση είναι πρόβλημα Ευρωπαϊκό και το Νοέμβριο 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ένα κανονισμό που διασφαλίζει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα υποδέχονται ανάλογα με τις δυνατότητές τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τη βία και τις διώξεις. Παρόλα αυτά οι χώρες του Βίζενγραντ επιμένουν σε μία αντιευρωπαϊκή και αντιανθρωπιστική συμπεριφορά ενάντια στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, διακινδυνεύοντας το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δυστυχώς αν δεν αντιμετωπισθούν τα αίτια που γεννούν προσφυγιά και μεταναστευτικά ρεύματα και δεν υπάρξει υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ για την ανακατανομή των προσφύγων, τότε όλες οι χώρες πρώτης υποδοχής και ιδίως η Ελλάδα και η Ιταλία που δέχονται ασύμμετρα πολλαπλάσιες αιτήσεις ασύλου έχουν πρόβλημα.

Η Ελλάδα το καλοκαίρι δέχθηκε διπλάσιες ροές προσφύγων από το 2017, δημιουργώντας οριακές καταστάσεις στα ΚΥΤ των νησιών. Στα πλαίσια αντιμετώπισης της κατάστασης επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες αποφάσεων ασύλου, δημιουργούνται καινούριες θέσεις στην ενδοχώρα ενώ γίνεται προσπάθεια επιστροφών στη Τουρκία. Δυστυχώς όμως όσο υπάρχουν κράτη μέλη που κωφεύουν να συμμετέχουν σ’ένα δίκαιο καταμερισμό του προσφυγικού βάρους γιατί επενδύουν ψηφοθηρικά αξιοποιώντας την ξενοφοβικό λαϊκιστικό λόγο, η εξάρτηση από τις προσφυγικές ροές παραμένει, εκτός αν κάποιοι θεωρούν λύση να πνίγουμε τους ανθρώπους στη θάλασσα.
Ως μοναδική λύση λοιπόν παραμένει η δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου ενώ οι ελληνικές θέσεις στην ΕΕ για την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή  ακτοφυκακή και σεναριοφυλακή, που θα δώσει τη δυνατότητα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, καθώς και αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου έγιναν αποδεκτές από όλους, εκτός από το ακροδεξιό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προφανώς παίρνουν τροφή από τον κ. Μητσοτάκη, όπου συνεχώς δυσφημεί τη χώρα εντός και εκτός συνόρων ότι:

  • δεν φυλάμε τα σύνορα αποτελεσματικά (θα μας πει άραγε κάποτε τον τρόπο;) ισχυροποιώντας τη θέση χωρών που σηκώνουν τείχη στα σύνορά τους,
  • δεν κάνουμε διάκριση προσφύγων και μεταναστών όταν αυτό καθορίζονται με τις διαδικασίες ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.
  • θα συντομεύσει τους 4 βαθμούς στη διαδικασία παροχής ασύλου, όταν δεν υπάρχουν 4 βαθμοί στην Ελλάδα και δείχνει παλαιές φωτογραφίες ως πρόσφατες για να περιγράψει την κατάσταση στη Μόρια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εκεί.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον ηθικό αυτουργό μιας επιχείρησης λάσπης και συκοφαντίας από φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ, που ανακαλύπτουν ατεκμηρίωτα και αδιασταύρωτα διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τη διαχείριση μεταναστευτικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, όταν η αρμόδια εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής δηλώνει ότι δεν βρήκε καμμία απόδειξη κακοδιαχείρησης. Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να επαναλαμβάνει τη μαύρη προπαγάνδα κάποιων τοξικών εφημερίδων ας προσφύγει ο ίδιος στον εισαγγελέα, αν θεωρεί κάτι αβάσιμο, όπως ο θεσμικός του ρόλος απαιτεί. Προφανώς κάποιοι στην αντιπολίτευση θυμούνται τη δική τους διαχείριση στα ευρωπαϊκά κονδύλια και εξ’ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.

Η Ελλάδα αταλάντευτα θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό θέμα με αλληλεγγύη και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχοντας μέτωπο με όσους χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για να ενισχύουν τα φοβικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά, αλιεύοντας ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς ατζέντας.

Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
www.avlonitou.gr