fbpx
Άρθρα

Τα μυθεύματα της αντιπολίτευσης

Τα μυθεύματα της αντιπολίτευσης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην εφημερίδα “KONTRANEWS” στις 26.08.2018

Διανύουμε τις πρώτες μέρες μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, που τόσα βάσανα έφεραν στον ελληνικό λαό και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% του παραγόμενου πλούτου στη χώρα, έφθασαν την επίσημη ανεργία στο 27.9% και στο 62.4% στους νέους, δημιούργησαν συνθήκες μετανάστευσης του νεανικού και μορφωμένου δυναμικού της χώρας και έφεραν στα πρόθυρα διάλυσης τη κοινωνική συνοχή της.

Εκλεισε ένας υπερ8ετής κύκλος μνημονίων για τη χώρα, ως συνέπεια της κακοδιαχείρησης των μέχρι τότε κυβερνήσεων, που έφερε στους Ελληνες δεινά ύψους 75,8 δισ. μέτρα, κατανεμημένα σε 65.8 δισ. τη περίοδο 2010-2014 και 10 δισ. τη περίοδο 2015-2018, μέσα στην οποία η χώρα πέρασε με επιτυχία όλες τις αξιολογήσεις, ώστε σήμερα να βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα στις αγορές χρήματος.
Η καθαρότητα της εξόδου αμφισβητήθηκε έντονα από τα κόμματα που έσυραν τη χώρα στα μνημόνια ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν σταματήσαμε να ακούμε ότι το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αχρείαστο, αφού η έξοδος είχε δρομολογηθεί από το 2014 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και διεκόπη επειδή ο Τσίπρας έριξε τη συγκυβέρνηση με το πρόσχημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιά το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε και διαφημίστηκε ευρέως το κατάλληλο success story της κυβέρνησης Σαμαρά, που δυστυχώς ήρθε ο Τσίπρας και διέλυσε, οδηγώντας τη χώρα και την οικονομία της στην καταστροφή.

Σ’ αυτό λοιπόν το success story στηρίχθηκε όλο το αφήγημα της αντιπολίτευσης. Πόση αλήθεια εμπεριέχει άραγε; Η καλύτερη απάντηση δόθηκε από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, του οποίου η παρέμβαση πέρασε απαρατήρητη, αλλά και το ΔΝΤ του οποίου η αποκαλυπτική έκθεση γιά την επίμαχη περίοδο δεν έτυχε της δέουσας προσοχής. Ο κ. Σόϊμπλε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ως πρόεδρος πλέον του γερμανικού κοινοβουλίου, ανέφερε ότι τώρα ουσιαστικά ήρθε η ώρα να τελειώσει ο εφιάλτης των Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι ο Σαμαράς ζητούσε επιμόνως να δοθεί διάλειμμα στην εφαρμογή του προγράμματος για να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησής του, εξαιτίας της προεδρικής εκλογής, επομένως φάνηκε να νοιάζεται μόνον για την διάσωση της κυβέρνησής του και όχι για την διάσωση της οικονομίας.

Αποκαλυπτική όμως είναι και η έκθεση του ΔΝΤ στις αρχές 2017 που αναφέρει ότι: «Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε 16 τριμηνιαίες αξιολογήσεις εκ των οποίων μόνο 5 ολοκληρώθηκαν κι αυτές με σημαντικές καθυστερήσεις. Μετά τον Ιούνιο 2014 το πρόγραμμα εκτροχιάστηκε».

Τον περασμένο Ιούλιο η γερμανική εφημερίδα Die Welt επιβεβαίωσε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος έριξαν το 2ο πρόγραμμα στα βράχια, σχεδιάζοντας την Αριστερή παρένθεση. Η συγκυβέρνηση εσκεμμένα εκτροχίασε το πρόγραμμα μοιράζοντας κοινωνικό μέρισμα ύψους 450 εκατ. ευρώ, δαπάνη την οποία ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2014, με συνέπεια η χρονιά να κλείσει με έλειμμα πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% έναντι στόχου 1,5%.

Προφανώς η συγκυβέρνηση βλέποντας ότι η Αριστερά έρχεται στη διακυβέρνηση της χώρας, όχι μόνο δεν έπιασε κανένα από τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι μόνο δεν κατάφερε να κλείσει την 5η αξιολόγηση αλλά άφησε και τα ταμειακά διαθέσιμα ελλειμματικά κατά 450 εκ. ευρώ, ώστε να μην μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις μετά τον Φεβρουάριο, όπως είχε ομολογήσει ο κ. Σταϊκούρας στη βουλή τον Δεκέμβριο 2014.

Η σημερινή κυβέρνηση πιέστηκε να συνεχίσει το αδιέξοδο πρόγραμμα, που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά, ώστε να καλυφθεί η δημοσιονομική τρύπα που δημιούργησε, αλλά και να πιασθούν τα τεράστια πλεονάσματα των 4.5% για τα επόμενα 4 χρόνια. Ομως, διαπραγματεύτηκε μέχρι τα άκρα και κατάφερε να αλλάξει το πρόγραμμα, εξοικονομώντας 20 δισ. ευρώ από τα πλεονάσματα ενώ εξασφάλισε μια μεγάλη χρηματοδότηση, που έκανε ηπιότερη τη δημοσιονομική προσαρμογή, έτσι ώστε να βγαίνει σήμερα η χώρα από τα μνημόνια.

Δεν ήταν λοιπόν αυτονόητο ότι βγαίναμε από τα μνημόνια με τις δεσμεύσεις που είχε χρεωθεί η προηγούμενη συγκυβέρνηση, εξαιτίας των οποίων ζητούσε να βγει με πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως επίμονα ζητά σήμερα ως αντιπολίτευση. Αυτό αφ’ενός μεν θα δικαίωνε την προηγούμενη επιλογή της, αφ’ετέρου δε στη πρώτη δυσκολία θα χρειαζόμαστε βοήθεια και θα ξαναμπαίναμε στη μέγγενη των μνημονίων χωρίς τέλος.

Σήμερα η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει με εμπιστοσύνη μπροστά, αφήνοντας πίσω το πελατειακό, ρουσφετολογικό, μεταπρατικό κράτος της δεξιάς και των δορυφόρων της που τόσα δεινά έφερε στη χώρα. Τώρα η κυβέρνηση χρειάζεται να επουλώσει τις πληγές που επέφερε η λιτότητα των μνημονίων, να αποκαταστήσει αδικίες, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και να θωρακίσει θεσμικά τη χώρα από μελλοντικές κρίσεις.

Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
www.avlonitou.gr