fbpx
Άρθρα

Τα Κόκκινα φέσια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 

Τα Κόκκινα φέσια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τα δάνεια των κομμάτων έχουν απασχολήσει συχνά πυκνά πολιτικές εκπομπές, όπου στην επίμαχη ερώτηση του παρουσιαστή προς τους εκπροσώπους της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν εξυπηρετούν τα υπέρογκα δάνειά τους, η απάντηση είναι πλέον κλισέ. Εμείς έχουμε ρυθμίσει τα δάνειά μας και τα αποπληρώνουμε με την κρατική επιχορήγηση. Τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνα που πρέπει να ψαχθούν, αφήνοντας υπονοούμενα για κάτι επιλήψιμο σχετικά με αυτά. Ας δούμε λοιπόν τους ισολογισμούς των κομμάτων μέχρι τις 31.12.2017, αν πράγματι τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται.

Για μεν τη ΝΔ τα τραπεζικά δάνεια για το 2016 ανέρχονται στο ποσό των 225.258115,11 και το 2017 στο ποσό των 250.634064,96, δηλαδή αύξηση κατά 25.375949,85 εκ. ευρώ, όπου φαίνεται καθαρά ότι το δάνειο δεν εξυπηρετείται.

Αντίστοιχα για το ΠΑΣΟΚ τα τραπεζικά δάνεια για το 2016 ανέρχονται στο ποσό των 202.982889,25 και το 2017 στο ποσό των 225,916917,87, δηλαδή αύξηση κατά 22.934028,62 εκ. ευρώ, όπου φαίνεται καθαρά ότι το δάνειο δεν εξυπηρετείται.

Οσο για τον «επιλήψιμο» ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα μεν τραπεζικά του δάνεια δεν είναι καν ποσοτικά συγκρίσιμα με εκείνα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα δε αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται για το 2016, 7.975489,74 και το 2017, 6.277623,87, δηλαδή μείωση κατά 1.697865,87 εκ. ευρώ, όπου γίνεται φανερό ότι το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά.

Χρήζει δε, ιδιαίτερης μνείας ότι οι πρόσφατες ποινικές διώξεις τραπεζικών στελεχών και υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων δεν θα υπήρχαν, εάν δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση να διενεργήσει την Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και να στείλει τα πορίσματά στη Δικαιοσύνη, ώστε να ανακινηθεί το ζήτημα. Η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πίστεψαν ότι είχαν θάψει καλά το θέμα και με τη σφραγίδα της Βουλής, ώστε να μην έρθει ποτέ ξανά στον αφρό και ο «αφελής» λαός να πληρώνει τα φέσια, τους, χωρίς ούτε καν να το γνωρίζει.

Όμως, στις 15.3.2013 βγήκε το πόρισμα φωτιά του εισαγγελέα Καλούδη, που αφού περιέγραψε με τον πλέον λεπτομερή τρόπο το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων, που χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση των μελλοντικών χρηματοδοτήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζήτησε τις ποινικές διώξεις των διοικητικών τραπεζικών στελεχών για τα αδικήματα της απιστίας, για ποσά επίμαχων δανειοδοτήσεων πάνω από 200 εκ. ευρώ για κάθε κόμμα χωριστά, θεωρώντας τα ποσά ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Αντίθετα τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν είχαν κανένα ποινικό ενδιαφέρον, είτε γιατί έχουν εξοφληθεί πλήρως, είτε γιατί μέσω ρυθμίσεων εξυπηρετούνται κανονικά.

Στις 10.4.2013 έφεραν άρον-άρον στη Βουλή την επίμαχη φωτογραφική τροπολογία 390/37/2013, που αθώωνε από τυχόν ποινικές ευθύνες τα διοικητικά στελέχη τραπεζών που χορήγησαν τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στο πόρισμα Καλούδη.

Ήταν τέτοια η βεβαιότητα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους; που ποτέ δεν ζήτησαν μία συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τη ζημιά που του προκάλεσαν και ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το που πήγαν τα χρήματα. Είχαν μόνο το απύθμενο θράσος να ζητούν κούρεμα των δανείων τους και υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η ΝΔ είναι αδύνατον να αποπληρώσει χρέη 200 εκ. ευρώ και πρέπει να ισχύσει για τα κόμματα ό,τι ισχύει για όλους.

Επιπλέον, μόλις ανακοινώθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων, τότε μόνο οι τράπεζες αποφάσισαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των καταθετών τους, προσφεύγοντας σε καταγγελία των συμβάσεων των κομμάτων και αργότερα σε αγωγές.

Την 1.6.2018 η τράπεζα Πειραιώς κέρδισε την αγωγή και η ΝΔ καταδικάστηκε, καθώς δεν πλήρωνε τις δανειακές της οφειλές, αλλά ούτε και τις ρύθμισε. Ετσι, παρά τους ισχυρισμούς του κόμματος για «νοικοκύρεμα» της ΝΔ, φαίνεται ότι διερευνήθηκε, κατόπιν συνεννόησης με fund, το ενδεχόμενο να αγοραστούν οι οφειλές του κόμματος χαμηλά, έτσι ώστε στη συνέχεια να διακανονισθούν ακόμα και με κούρεμα 90-95% της αρχικής τους αξίας. Δηλαδή, αγόρασέ μου το δάνειο και εμείς τα βρίσκουμε! Γνωρίζει όμως ο λαός ότι όταν οι μεγάλοι τα βρίσκουν υπάρχουν πάντα ανταλλάγματα που τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες..

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΤτΕ κα Παπαγιαννίδου, «τη δεκαετία 2000-2010 στήθηκε πάρτυ που κανείς δεν θέλησε να χαλάσει». Όμως ο Ελληνικός λαός φέρνοντας το ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση το 2015, χάλασε αυτό το πάρτυ και στις προσεχείς εκλογές θα του ξαναδώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι πρακτικές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψαν τη χώρα δεν θα επιστρέψουν ξανά.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr