fbpx
Άρθρα

Σχέδιο μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης

Σχέδιο μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης

Είκοσι μέρες απέχουμε από τις ευρωεκλογές και ακόμα κλίμα ευρωεκλογών δεν υπάρχει. Το βασικό κριτήριο στο δρόμο προς τη κάλπη αποτελεί το οικονομικό, έτσι ο κόσμος δεν θα ψηφίσει μόνο με ευρωπαϊκά κριτήρια, αλλά πρωτίστως με εθνικά.

Τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρα ελάφρυνσης για τους Έλληνες πολίτες που έγιναν νόμοι του κράτους και που σιγά σιγά αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών όπως: μέτρα ελάφρυνσης των εισφορών, μέτρα μείωσης του ΕΝΦΙΑ, μέτρα για την επιδότηση του ενοικίου, μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, μέτρα για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε 11 επαγγελματικούς κλάδους μέχρι σήμερα, που επέτρεψε την αύξηση των μισθών σε περίπου 200000 εργαζόμενους, μέτρα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη και για ενυπόθηκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρα που δείχνουν ποια είναι η ιεράρχηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πραγματικό του πρόγραμμα, μόλις ξέμπλεξε από τα μνημονιακά προγράμματα των δανειστών, χωρίς να ξεχνάμε την αποτροπή περικοπής των συντάξεων.

Στο χρόνο που έχουμε μπροστά μας η οικονομία θα αποτελέσει πεδίο προγραμματικής και εκλογικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, καθώς όπου το πρόγραμμά της εμφανίζεται και δεν αποκρύπτεται, τρομάζει τον κόσμο, αφού μιλάμε για ένα πρόγραμμα αντικοινωνικό, ένα πρόγραμμα για λίγους και εκλεκτούς, ένα πρόγραμμα που θα πλήξει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και θα γυρίσει τη χώρα πίσω στο καθεστώς της κοινωνικής ισοπέδωσης και γρήγορα στο φλερτ της με τη χρεοκοπία.

Στις επόμενες μέρες ένα νέο πακέτο αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου φαίνεται να έχει αποφασισθεί, ως απόρροια του πρωτογενούς πλεονάσματος 2018 που υπερέβει το στόχο κατά 0.9%, εξοικονομώντας δημοσιονομικό χώρο για μέτρα ελάφρυνσης που μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα. Όσον αφορά δε το πλεόνασμα 2019, φαίνεται πάλι ότι δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από τι είχε προϋπολογισθεί κατά 0.5%, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης ακόμη και για μόνιμου χαρακτήρα.

Έτσι οι πολίτες έχουν να περιμένουν άμεσα μέσα στο μήνα τις 120 δόσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου πάνω από 80.000 συμπολίτες μας θα γίνουν δικαιούχοι σύνταξης, αλλά και για οφειλές στην εφορία, όπου συζητιέται πάλι η επαναφορά της έκπτωσης του 1.5% για εφάπαξ εξόφληση φόρου.

Επιπλέον, αποκαθίσταται η αδικία που αφορά συντάξεις χηρείας, αυξάνοντας το ποσοστό απόδοσης στο 70% και καταργώντας το ηλικιακό όριο ενώ η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τα πλεονάσματα, αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για την κατάργηση του μέτρου μείωσης του αφορολογήτου.

Από εκεί και πέρα πως και σε ποια μέτρα φορολογικής ανακούφισης θα δοθούν προτεραιότητες, σύντομα θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό.

Βέβαια όλα αυτά τα μέτρα για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελούν παροχολογία και προεκλογικά τεχνάσματα, όπου πλέον φθάνει στο σημείο γελοιοποίησης, αφού τρία χρόνια τώρα η ΝΔ χαρακτηρίζει όλες τις θετικές ενέργειες για τους πολίτες προεκλογικές, είτε αφορούν το κοινωνικό μέρισμα που τρία χρόνια τώρα δίνεται σε 1.5 εκατ. πολίτες, είτε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη περυσινή ΔΕΘ που ήδη υλοποιούνται, είτε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επάνοδό της στις αγορές χρήματος. Τρία χρόνια τώρα η ΝΔ συνεχίζει να ζει σε μία εικονική πραγματικότητα, όπου με τη βοήθεια των φιλικών ΜΜΕ προσπαθεί να τη δημιουργήσει και στους πολίτες.

Όταν η πραγματικότητα για την καταστροφή της οικονομίας την διαψεύδει ολοκληρωτικά, όπως με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, τότε η ΝΔ καταφεύγει στο νηπιακό επιχείρημα ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι αγορές βλέπουν τη ΝΔ να έρχεται και αντιδρούν θετικά!

Όταν ο κ. Τσίπρας καλεί τον κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό debate με όποιους δημοσιογράφους θέλει και με όποιους όρους (φαντάζομαι ακόμη και να χρησιμοποιεί σκονάκι), εκείνος δραπετεύει και αναζητά τους μονολόγους στα στημένα ακροατήρια και στις δήθεν τυχαίες συναντήσεις με τους πολίτες. Εκεί φαίνεται ότι το ασφαλιστικό Πινοσέτ, η κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, των επιδομάτων, του οκταώρου, και τόσα άλλα περνάνε καμουφλαρισμένα, όμως για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δημιουργούν τρόμο. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και όσους αντιπερισπασμούς να χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκασθεί να μιλήσει για τους μισθούς, το κοινωνικό κράτος και την ανεργία.

Αλλά ακόμη κι αν καταφέρει να ξεφύγει, ένα είναι σίγουρο, σε όποιες εκλογές και να ψηφίσουν οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν στη ΝΔ να πετύχει το σχέδιο παλινόρθωσης του παλιού συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τους πολίτες σε απόγνωση.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr