Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στόν δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα
Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στόν δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα
Ιστότοπος http://newsmail.gr 29 Μαρτίου 2014
Το καθιερωμένο όρκο έδωσε την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η Ελένη Αυλωνίτου, η οποία καταλαμβάνει τη θέση της Ρένας Δούρου στη Β” Περιφέρεια της Αθήνας .Η κ. Αυλωνίτου ήταν πρωταθλήτρια κολύμβησης με διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Εργοφυσιολογία.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στη “NewsMail” για το κόμμα της, τους στόχους του εν όψει των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών δηλώνοντας πως “οι τρείς απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου είναι βαθύτατα πολιτικές και αφορούν την έγκριση ή απόρριψη της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής”. Ασκεί δριμεία επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως “ούτε οι δανειστές, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πιστεύουν ότι τα μνημόνια θα μας οδηγήσουν ποτέ σε ανάκαμψη”, τονίζοντας παράλληλα πως “μοναδική λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους”.
Όσον αφορά την παραίτηση της Ρένας Δούρου και αν πιστεύει πως πρέπει να παραιτηθούν και άλλοι βουλευτές που είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, “δεν θεωρώ γενικά απαραίτητο να παραιτείται ένας βουλευτής αν θέσει αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, αλλά όπως είδατε, αν χρειαστεί, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κολώνουμε”.
Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα
Ερ.: Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα χωρίς όμως να έχει την αυτοδυναμία που χρειάζεται, με ποιες συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, θα συμπορευτείτε;
Απ.: Το θέσατε πολύ σωστά, πολτικές και κοινωνικές. Μάλιστα εμείς βάζουμε πρώτα τις κοινωνικές συμμαχίες. Επιδιώκουμε μέτωπο εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που στραγγαλίζονται από τα μνημονιακά μέτρα και που αναζητούν μιά δημοκρατική διέξοδο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Δηλαδή μιλάμε γιά το 80-90% του Ελληνικού λαού.
Βέβαια δεν πρόκειται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα επιδιώξουμε πολιτική συμμαχία με όλα τα κόμματα που έχουν ανάλογο δημοκρατικό αντιμνημονιακό προσανατολισμό. Είμαστε αριστερό κόμμα, οπότε η πρώτη μας επιλογή είναι η συνεργασία με κόμματα αριστερά, δεν αποκλείουμε όμως τη συνεργασία με καμμία δημοκρατική και αντιμνημονιακή πολιτική δύναμη.
Ερ.: “Οι ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική”. Αυτήν την προσέγγιση άλλωστε έχει δώσει το κόμμα σας. Κ. Αυλωνίτου, θεωρείτε πως θα βγουν συμπεράσματα εθνικών εκλογών; Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσετε άμεσα βουλευτικές εκλογές;
Απ.: Καταρχάς θα έπρεπε να είναι κανείς αυτιστικός γιά νά μπορεί να πάει γιά οποιονδήποτε λόγο σε κάλπη στην Ελλάδα του 2014 χωρίς να επηρεαστεί καθοριστικά η ψήφος του από το μνημόνιο.
Εδώ διαχειριστή πολυκατοικίας εκλέγουμε πιά με βάση το αν αντέχει η τσέπη μας να ανάψουμε θέρμανση! Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν απλά δηλώνει το αυτονόητο, οι τρείς απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου είναι βαθύτατα πολιτικές και αφορούν την έγκριση ή απόρριψη της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση θα ζητήσουμε άμεσες βουλευτικές εκλογές, τις ζητάμε σταθερά εδώ και ένα χρόνο.
Ερ.: Έχετε πει ότι θα καταργήσετε το μνημόνιο με έναν νόμο. Αυτό δεν σημαίνει ρήξη με την τρόικα; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τη χώρα μας;
Απ.: Ρήξη με την τρόϊκα σημαίνει ότι δεν θα μας δίνουν άλλα δάνεια γιά να αποπληρώσουμε στους ίδιους τα προηγούμενα δάνεια που μας έδωσαν. Πρόκειται γιά μία ανακυκλούμενη κοροϊδία που δεν έχει τέλος.
Ούτε οι δανειστές, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πιστεύουν ότι τα μνημόνια θα μας οδηγήσουν ποτέ σε ανάκαμψη, οπότε μοναδική λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Εδώ που μας έχουν φτάσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υφιστάμεθα όλες τις συνέπειες του να πούμε όχι στην τρόϊκα, ακόμα και όταν λέμε πάντα ναι σε όλα!
Ερ.: Σε περίπτωση σύγκρουσης, το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα είναι υπαρκτό;
Απ.: Το πρόβλημα με το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα είναι ότι δεν έρχεται μόνο. Τυχούσα επιστροφή μιάς χώρας της ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα θα αποτελούσε προπομπό διάλυσης όλης της ευρωζώνης. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που πολλοί παραβλέπουν, μερικοί μάλιστα το παραβλέπουν επίτηδες γιά να δικαιολογούν τα μνημόνια. Σήμερα οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχουμε φορτωθεί όλο το βάρος διατήρησης της ευρωζώνης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ετσι το αντικείμενο της επαναδιαπραγμάτευσης του Ελληνικού χρέους είναι ακριβώς αυτό, θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει την ευρωζώνη ή δεν θέλει; Αν θέλει θα μοιραστούν όλες οι χώρες τα βάρη του εγχειρήματος. Αν δεν θέλει θα αναλάβει καθένας τις ευθύνες του. Δεν θα αποτελεί όμως η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα του ευρώ.
Ερ.: Η Ρένα Δούρου παραιτήθηκε από το βουλευτικό της αξίωμα λόγω της υποψηφιότητας της στην περιφέρεια Αττικής. Στη θέση της αναλαμβάνετε εσείς. Θα ήθελα να μου πείτε πως κρίνετε αυτήν την κίνηση; καθώς και αν πιστεύετε πως πρέπει να παραιτηθούν και άλλοι βουλευτές που είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Απ.: Η Ρένα Δούρου έκανε μιά γενναία πολιτική κίνηση που αποτρέπει τον αποπροσανατολισμό της κρίσιμης εκλογικής μάχης στη περιφέρεια Αττικής σε απολίτικη σαπουνόπερα, όπως θα ήθελε ο κ. Σγουρός. Οπως έχει πει η ίδια η Ρένα Δούρου, γιά μας στην Αριστερά η αυτοδιοίκηση δεν είναι έξω από τη κεντρική πολιτική σκηνή, είναι η κεντρική πολιτική σκηνή.
Δεν θεωρώ γενικά απαραίτητο να παραιτείται ένας βουλευτής αν θέσει αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, αλλά όπως είδατε, αν χρειαστεί, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κολώνουμε.
Ερ.: O κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν “αλλάζει” και ότι ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομος η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη. Πιστεύετε ότι υπάρχει ένας εσωτερικός διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αλλάζει με κλάψες και παρακάλια. Αλλάζει, όπως όλα τα πράγματα σε αυτό το κόσμο, μόνο με αγώνες και διαπραγματεύσεις. Οπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, αν προσέλθεις με τη δηλωμένη πρόθεση να δεχτείς οτιδήποτε, θα σε γδάρουν. Οι ειδικοί των διαπραγματεύσεων λένε ότι το ισχυρότερο επιχείρημα σε μιά διαπραγμάτευση είναι το πόμολο της πόρτας – χαιρετάς, ανοίγεις και φεύγεις.
Οποιος δεν τολμάει να χρησιμοποιήσει και αυτό το επιχείρημα δεν κάνει διαπραγμάτευση, κάνει κοινωνική επίσκεψη. Σε αυτή τη βάση εγώ δεν βλέπω εσωτερικό πολιτικό διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω καν δύο διαφορετικές διαπραγματευτικές τακτικές. Αυτό που βλέπω εγώ είναι μία ποικιλόμορφη έκφραση της ίδιας γραμμής, που δεν με ενοχλεί καθόλου.
Ερ.: Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς; Πιστεύετε ότι αυτό το κενό το καλύπτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η άποψή σας για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη “Το Ποτάμι”;
Απ.: Να υποθέσω ότι βάζετε τον Σταύρο Θεοδωράκη στην ίδια ερώτηση με την κεντροαριστερά, όπως συνεχίζει να αυτοαποκαλείται το ΠΑΣΟΚ, γιατί διαβλέπετε και εσείς κάποια ομοιότητα μεταξύ τους; Οπότε ας το ομαδοποιήσω και εγώ, το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκφάνσεις του βουλιάζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να γίνει πασόκ στη θέση του πασόκ, το εγχείρημα αυτό απέτυχε, εμείς πάμε παρακάτω.