fbpx
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στην “ΗΧΩ Γαλατσίου”, Φεβρουάριος 2008

Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στην ΗΧΩ Γαλατσίου, Φεβρουάριος 2008

 

ΗΧΩ: Κυρία Αυλωνίτου, το θέμα του Παλαί ξαφνικά αναζωπυρώθηκε με την έκδοση οικοδομικής άδειας τον Ιανουάριο γιά την πραγματοποίηση εργασιών μέσα στον χώρο του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Εσείς που έχετε πρωτοστατήσει από την αρχή σε έναν αγώνα γιά το Παλαί το περιμένατε αυτό;

Ε.Α.: Το περίμενα και εγώ και όλοι μας στην επιτροπή πρωτοβουλίας κατοίκων και στους άλλους τοπικούς φορείς που παρακολουθούμε το θέμα συστηματικά. Ξέραμε από καιρό ότι ο Χαραγκιώνης προσπαθεί να βγάλει αυτήν την άδεια γιά να κατεδαφίσει ουσιαστικά το Ολυμπιακό Γυμναστήριο και να χτίσει στη θέση του εμπορικό κέντρο. Ξέραμε ακόμα ότι το σχεδιαζόμενο έργο δεν πληρούσε τους όρους του νόμου και η άδεια, αν έβγαινε, θα ήταν παράνομη. Ουσιαστικά περιμέναμε την κίνηση αυτή γιά να βάλουμε μπρός τη νομική διαδικασία γιά την ακύρωσή της. Βέβαια ο όμιλος Χαραγκιώνη – Sonnae Sierra θα προτιμούσαν να μας πιάσουν όλους στον ύπνο, να ξεκινήσουν ξαφνικά την κατεδάφιση και μετά να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει γυρισμός, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου έχει αποφασίσει πριν ένα χρόνο ομόφωνα οτι θέλει το Παλαί δημόσιο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού, δεν πρόκειται λοιπόν να υποχωρήσουμε από αυτή τη θέση.

ΗΧΩ: Ηταν ομόθυμη λοιπόν η στάση του Δήμου Γαλατσίου στο θέμα αυτό;

Ε.Α.: Κύριε Αποστολίδη, η στάση του Δήμου Γαλατσίου ήταν ομόφωνη με την ετυμολογική σημασία της λέξης, όλοι δηλαδή έλεγαν το ίδιο πράγμα, όχι στο εμπορικό κέντρο. Αν όμως κρίνω από το τι έλεγαν στο πλάϊ, από το τί έκαναν και από το τι δεν έκαναν, ομόθυμη δεν θα την έλεγα. Περάσαμε ένα χρόνο από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιά δημόσιο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού με τον Δήμαρχο κ. Τσίρο να δηλώνει τη μία ότι ακόμα και αν γίνει το εμπορικό κέντρο δεν πειράζει, την άλλη ότι αν γίνει και μας δώσουν μερικά στρεματάκια γιά αντάλλαγμα θα είμαστε εντάξει και άλλα τέτοια. Πήγαν μερικοί μάλιστα να αναβιώσουν και την πρόταση Κλαδά γιά την παραχώρηση στον Δήμο τεσσάρων στρεμάτων από τον χώρο του Παλαί, που είχε πέσει στάχτη στα μάτια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής. Μετά μόλις βγήκε η οικοδομική άδεια η αρχική αντίδραση του Δήμου ήταν η αδράνεια. Αν δεν τους είχαμε κυνηγήσει ακόμα δεν θα είχε κάνει ο Δήμος την προσφυγή στα δικαστήρια γιά την ακύρωση της οικοδομικής άδειας! Τη μία δεν είναι τα χαρτιά έτοιμα, την άλλη λείπει ο ένας δικηγόρος και πρέπει να τον περιμένουμε να γυρίσει, την επόμενη δεν κάναμε τις επιδόσεις γιατί δεν προλάβαμε, σέρνοντας τον πήγαμε τον Δήμαρχο ως το δικαστήριο!

ΗΧΩ: Εχει όμως ήδη ανασταλεί η οικοδομική άδεια από το Υπουργείο, δεν φτάνει αυτό:

Ε.Α.: Υπήρξε παρέμβαση της εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων λόγω της Ομορφοκκλησιάς που γειτονεύει και που θα κινδύνευε από τα έργα του Χαραγκιώνη. Γιά να μην τεθεί ζήτημα Ομορφοκκλησιάς η άδεια βγήκε χωρίς να ρωτηθεί η αρχαιολογική υπηρεσία. Αλλη μία παρανομία στις τόσες. Παρενέβη όμως η αρχαιολογική υπηρεσία και το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε να αναστείλει την οικοδομική άδεια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αύριο το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί όποτε θελήσει νά ανακαλέσει την ανάκληση και να προχωρήσουν τα έργα, οπότε εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την προσφυγή μας στα δικαστήρια ανεξάρτητα του τι κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΗΧΩ: Τελικά όμως ο Δήμος Γαλατσίου την έκανε την προσφυγή, πως ξεπεράστηκαν οι καθυστερήσεις που μας λέτε;

Ε.Α.: Τελικά μετά από ένα χρόνο ανοησίες που εκπορεύονται από τους συμβούλους δημοσίων σχέσεων του Χαραγκιώνη και που κάνουν αντήχηση στο γραφείο του Δημάρχου, ο Δήμος Γαλατσίου αποφάσισε να κάνει μια δημοσκόπηση γιά να δει πόσο πείστηκαν με όλα αυτά οι Γαλατσιώτες. Το αποτέλεσμα το ξέρετε πιστεύω, το 81% των κατοίκων θέλουν το Παλαί αμιγώς αθλητικό χώρο, το 9% το θέλουν αμιγώς εμπορικό χώρο. Οπως είχα πει στον κ. Τσίρο στο διάστημα που κοσκίνιζε την προσφυγή, “ένα μπουλόνι να βγει από το Παλαί, Δήμαρχος δεν ξαναβγαίνεις”. Μπορεί τα υπόλοιπα να μην τα καταλάβαινε ή να μην τον ένοιαζαν, αυτό όμως και το κατάλαβε και τον ένοιαξε. Οπότε τελικά μπροστά στην πραγμαικά ομόθυμη διαφωνία των Γαλατσιωτών και μπροστά στην επιμονή μας να μην αφήσουμε τίποτα να περάσει στα μουλωχτά, ο Δήμος έκανε τη προσφυγή στα δικαστήρια. Μάλιστα έκανε και από πάνω μήνυση γιά την έκδοση της παράνομης άδειας.

ΗΧΩ: Τώρα ποιές είναι οι προοπτικές της υπόθεσης από εδώ και πέρα;

Ε.Α.: Η νομική μας θέση είναι πολύ ισχυρή. Φτάνει να επιμείνει ο Δήμος στην εξάντληση των ένδικων μέσων και το Παλαί έχει σωθεί Αν δεν επιμείνει όμως ο Δήμος θα επιμείνει ο κόσμος, θα επιμείνει με λαϊκές κινητοποιήσεις, με οργάνωση σε τοπικό επίπεδο, με συννενόηση όλων των τοπικών φορέων και με κοινή αγωνιστική δράση. Αν πέσει ένας μπουλόνι από το Παλαί μαζί του θα πέσει και ο Δήμαρχος, οπότε ο κ. Τσίρος μπροστά στην επιμονή του κόσμου δεν μπορεί να κάνει πίσω.