fbpx
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στην Ερη Λαλούση, Περιοδικό ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στην Ερη Λαλούση,

Περιοδικό “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”, Σεπτέμβριος 2006

 

Κολυμπώντας στα βαθιά νερά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από τις πισίνες και τα ρεκόρ βρέθηκε στην πολιτική. Χωρίς να εγκαταλείψει υπό την ευρεία έννοια τον αθλητικό χώρο, αφού ως Διδάκτωρ Εργοφυσιολόγος, με τις πολλαπλές εμπειρίες της βοηθά και συμπάσχει με τους νέους αθλητές. Υποψήφια Βουλευτής του Συνασπισμού στη Β’ Αθηνών, ρίχνεται τώρα στα βαθιά, ούσα υποψήφια Δήμαρχος στο Δήμο Γαλατσίου. Σίγουρα και εδώ αναμένεται μια αξιοπρόσεκτη επίδοση…


 

Ερ.: Ελένη, είσαι η σπάνια περίπτωση της διακεκριμένης αθλήτριας, με διεθνείς μάλιστα διακρίσεις, που μετά την αθλητική σου καριέρα έκανες ανώτερες σπουδές, διακρίθηκες στην επιστήμη του αθλητισμού ως ερευνήτρια, έγραψες επιστημονικά βιβλία, αρθρογραφείς, έχεις παρουσιάσει αθλητική εκπομπή στην τηλεόραση, ασχολείσαι συστηματικά με την πολιτική ως στέλεχος του Συνασπισμού, πολιτεύεσαι στη Β’ Αθηνών και τώρα είσαι υποψήφια Δήμαρχος στο Γαλάτσι. Είναι σπάνια μία τόσο πολύπλευρη δραστηριότητα, τι σε κινεί και πως τα καταφέρνεις αλήθεια;

Απ.: Η απάντηση βρίσκεται στην αρχή, στον αθλητισμό. Γιά να είσαι καλός αθλητής πρέπει να είσαι πολύ δραστήριος από χαρακτήρα, γιά να είσαι αποτελεσματικός αθλητής πρέπει να οργανώνεις τη ζωή σου γύρω από τους στόχους σου, για να είσαι διακεκριμένος αθλητής πρέπει να θέλεις να κερδίζεις και να καταλαβαίνεις τι έχει σημασία και τι δεν έχει. Εγώ μετέφερα αυτά τα χαρακτηριστικά που ανέπτυξα ως αθλήτρια στα υπόλοιπα ενδιαφέροντά μου, αφού πάντα με τραβούσε η επιστήμη και πάντα με ενδιέφερε η πολιτική. Ακόμα και όταν βρισκόμουν στην κορυφή της αθλητικής μου καριέρας, εγώ ρωτούσα τον εαυτό μου και τον προπονητή μου “γιατί το κάνω αυτό, τι σημασία έχει;”. Τελικά σήμερα μπορώ να απαντήσω ότι η σημασία του αθλητισμού βρίσκεται σε αυτά που σε μαθαίνει γιά μετά. Κάποια στιγμή σταματάς τον πρωταθλητισμό και πας παρακάτω, έχεις μάθει όμως τον εαυτό σου από την καλή και από την ανάποδη και έχεις μάθει να κερδίζεις.

Ερ.: Σήμερα όμως ακούμε από τον χώρο του αθλητισμού άλλα πράγματα, όπως σκάνδαλα ντόπινγκ κ.α. Τι έχετε να πείτε γιά όλα αυτά και με την επιστημονική σας ιδιότητα;

Απ.: Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Εγώ ήμουν τυχερή, πρόλαβα τον αθλητισμό σε μία εποχή που διατηρούσε σε σημαντικό βαθμό ερασιτεχνικό χαρακτήρα. Σήμερα η τηλεόραση έχει μετατρέψει τον αθλητισμό σε σόου-μπίζνες, τα λεφτά είναι πιά πολλά, υπάρχουν και οι σύγχρονες μέθοδοι ντόπινγκ, οπότε όλοι ζητάνε από τον αθλητή τη νίκη με κάθε κόστος. Ο πρωταθλητής ξέρετε είναι πάντα κάπως μονομερής γιά να πετύχει τη νίκη, σήμερα όμως το αθλητικό σύστημα ζητάει από τους αθλητές απόλυτη μονομέρεια. Οταν οι αθλητές αυτοί ολοκληρώνουν μετά την αθλητική τους καριέρα, βγαίνουν στον πραγματικό κόσμο και παθαίνουν σοκ.

Ερ.: Τι θα συνιστούσατε σε ένα νέο αθλητή σήμερα;

Απ.: Δύο πράγματα. Αν μπορεί, να έχει και άλλα ενδιαφέροντα. Ακόμα όμως και αν δεν μπορεί, να μείνει μακρυά από τα αναβολικά. Τη νίκη του σήμερα θα τη μοιραστούν μαζί του οι πάντες, από τον προπονητή του ως τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και τον υπουργό – τα αυριανά προβλήματα υγείας όμως θα τα κουβαλάει μόνος του. Το ζήτημα του καθαρού αθλητισμού όμως δεν μπορεί να το λύσει ο κάθε αθλητής μονάχος του. Φταίνε οι αθλητικοί παράγοντες που ανέχονται το ντόπινγκ και φταίει η πολιτεία που ανέχεται τέτοιους αθλητικούς παράγοντες. Ολοι έχουμε ακούσει να τιμωρούνται αθλητές που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Ακούσατε όμως ποτέ να τιμωρηθεί παράγοντας γιατί ανεχότανε το ντοπάρισμα των αθλητών του;

Ερ.: Ασχοληθήκατε με την πολιτική και ενταχτήκατε σην Αριστερά. Γιατί;

Απ.: Γιατί με ενοχλεί η κοινωνική ανισότητα, ενώ διαπιστώνω ότι δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τα πέραν της Αριστεράς κόμματα. Σήμερα έχει αναπτυχθεί η συνήθεια τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την κρατούσα ιδεολογία ως τεχνικά, οπότε όλα παραπέμπονται γιά τεχνοκρατικές λύσεις. Δεν λύνονται όμως, γιατί πάντα η κάθε κυβέρνηση σου βρίσκει τρείς τεχνοκράτες που θα σου βγάλουν το κάθε κοινωνικό πρόβλημα άλυτο, αφού θεωρούν την κοινωνική ανισότητα περίπου φυσιολογική κατάσταση. Τελικά το βασικό ερώτημα στην πολιτική είναι οι προτεραιότητες, και οι δικές μου προτεραιότητες είναι αριστερές.

Ερ.: Είστε υποψήφια Δήμαρχος στο Γαλάτσι στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Απ.: Είμαι επικεφαλής του συνδυασμού ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, που είναι μία αριστερή δημοτική κίνηση με τη στήριξη του Συνασπισμού, της ΚΟΕ και ανένταχτων αριστερών. Οι βασικοί μας στόχοι είναι η προστασία των ελεύθερων χώρων και η αποτροπή της διαφαινόμενης ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών. Στο Γαλάτσι, όπως και σε όλο το λεκανοπέδιο, τα βασικά προβλήματα απορρέουν από την υπερβολική δόμηση και την έλλειψη ελεύθερων χώρων. Στο Γαλάτσι όμως υπάρχει το δάσος Βεϊκου και τα Τουρκοβούνια, καθώς και μία σημαντική δασική έκταση μέσα στη πόλη στο πρώην λατομείο Λεβεντάκη που μπορούν ακόμα να σωθούν. Στο Γαλάτσι υπάρχει και το Ολυμπιακό κέντρο του Παλαί, όπου έγιναν τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της γυμναστικής και του πίνγκ πόνγκ το 2004, που σήμερα η κυβέρνηση θέλει να το διαθέσει γιά εμπορικό κέντρο, αν είναι δυνατόν! Φαντατείτε, “εδώ τα καλά Ολυμπιακά πεπόνια!”. Βέβαια γιά την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση όλα τα ζητήματα είναι τεχνικά, οπότε σκασίλα τους αν οι πολίτες στερούνται ελεύθερους χώρους, αν οι νέοι στερούνται αθλητικούς χώρους και αν το Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο πήξει το Γαλάτσι στη κυκλοφορία και καταστρέψει το τοπικό εμπόριο. Οπότε χρόνια μετά το τελευταίο μου μετάλλιο στη πισίνα, βρίσκομαι να αγωνίζομαι γιά να σώσω ένα Ολυμπιακό αθλητικό κέντρο!