fbpx
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα FREE SUNDAY

Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο, FREE SUNDAY, 24 Ιουλίου 2016

Ερ.: Ποιο είναι το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο;

Απ.: Οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την απλή αναλογική την ψήφισαν, το ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιούσε την απλή αναλογική μόνο ως πρόσχημα ξεσκεπάστηκε, η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε πιστή στην επί της αρχής υποστήριξη της ενισχυμένης αναλογικής, που την υϊοθέτησε και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απείχε θεωρώντας ότι το θέμα δεν την αφορά και πράγματι η αναλογική εκπροσώπηση του Ελληνικού λαού δεν την αφορά. Το νομοσχέδιο δεν συγκέντρωσε τα 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα, οπότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Μπήκε όμως το νερό στο αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω.

Ερ.: Γιατί η κυβέρνηση έθεσε θέμα εκλογικού νόμου τώρα; Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Απ.: Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πάγια θέση μας, οπότε μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση φέραμε το θέμα στη Βουλή. Βέβαια όποτε και να το φέρναμε η αντιπολίτευση θα μας ρώταγε, «γιατί το φέρατε τώρα». Το φέραμε τώρα γιατί είχαμε δεσμευτεί να το φέρουμε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δεν έχει νόημα να κάνουμε εκλογές κάθε 8 μήνες. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Ερ.: Όσον αφορά στο δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες, συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

Απ.: Συμφωνώ απόλυτα. Ακολουθούμε απλά την Ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική της διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων των νέων. Θεωρώ ότι άνθρωποι 17 ετών μπορεί και πρέπει να έχουν λόγο στα θέματα της διακυβέρνησης της χώρας που αφορούν τη ζωή τους.

Ερ.: Ήταν ο εκλογικός νόμος μια «δοκιμή» εν όψει των αναθεωρητικών του Συντάγματος παρεμβάσεων που η κυβέρνηση προωθεί;

Απ.: Δεν βλέπω να σχετίζονται τα δύο θέματα. Οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσουν, πρόκειται όμως και θεσμικά γιά μία εντελώς διαφορετική διαδικασία.

Ερ.: Τι προσλαμβάνετε από τα όσα είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα; Προβλέπετε δύσκολο φθινόπωρο;

Απ.: Η ουσία της διαπραγμάτευσης από εδώ και πέρα επικεντρώνεται στη διάσταση απόψεων ΔΝΤ – Γερμανίας γιά το Ελληνικό χρέος. Σε αυτό το περιβάλλον θα προβληθούν διάφορα προσχηματικά θέματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Μοσκοβισί βολιδοσκοπεί ενόψει των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου, πράγμα που είναι αναμενόμενο. Η Γερμανία αναζητεί επιχειρήματα προς το ΔΝΤ αλλά και προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ενώ το ΔΝΤ προβάλλει αξιώσεις και προς τις δύο πλευρές γιά να εμφανιστεί ακριβοδίκαιο και να γίνει έτσι πιό αποτελεσματικό. Στο τέλος όμως το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ είναι απλά η μη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα και το βασικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι να μην συνεχιστεί το ξήλωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκίνησε με το Brexit. Στέκομαι στη δήλωση του κ. Μοσκοβισί ότι «σκοπός δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία». Οπως έχει επισημάνει και το ΔΝΤ και η Ελληνική κυβέρνηση, αυτό επιτυγχάνεται με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Το φθινόπωρο θα είναι φορτισμένο διαπραγματευτικά μέχρι να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα υπάρξουν όμως άλλα μέτρα επιβάρυνσης του Ελληνικού λαού.

Ερ.: Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά;

Απ.: Αυτά που φέρονται να μας ζητάνε στα εργασιακά δεν τα εφαρμόζουν ούτε οι ίδιοι στις χώρες τους, ενώ είναι αντίθετα με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε προσχηματικά αιτήματα που θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο του Ελληνικού λαού.

Ερ.: Ποιο το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στη γείτονα Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος;

Απ.: Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας συντηρητικός πολιτικός που πιστεύει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, οπότε εκπλήσσομαι με όσους εκπλήσσονται με την αντίδρασή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας στη Τουρκία θα συντελεστεί μόνο αφού όλοι οι παράγοντες της Τουρκικής πολιτικής ζωής αποδεχτούν ότι το να είναι η κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη είναι πιό σημαντικό από το να τους αρέσει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό προφανώς δεν έχει συντελεστεί ακόμα, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της η Τουρκία γιά να φτάσει ως εκεί.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η συγκυρία στην Ευρώπη (Brexit, απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κλπ) διευκολύνει ή δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση;

Απ.: Την διευκολύνει. Χάσαμε το “προνόμιο” να είμαστε το ένα και μοναδικό μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 6 προβλήματα πιό επιτακτικά από το δικό μας: το Brexit, οι Ιταλικές τράπεζες, τα ελλείματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, η συζητούμενη αποχώρηση της Φινλανδίας από την Ευρωζώνη, οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και η κατάσταση στη Τουρκία, που σχετίζεται και με το προσφυγικό και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αποδεικνύεται αυτό που λέγαμε στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, το Ευρωπαϊκό σύστημα μπάζει από παντού. Βόλευε πολλούς στο εξωτερικό το να φταίει γιά όλα η Ελλάδα, τώρα όμως δεν περνάει πιά αυτό το παραμύθι. Επειδή το σημερινό σύνθετο περιβάλλον απαιτεί πιό ριζικές λύσεις ευρείας εφαρμογής σε όλη την Ευρώπη, η πίεση στη χώρα μας θα μειωθεί. Από την άλλη γίνεται εμφανές ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μιά πολύ ευαίσθητη περιοχή, οπότε ανεβαίνει η γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Ηδη βλέπουμε τον Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζάκ Λιού να συνηγορεί εμφατικά γιά την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους γιά λόγους γεωπολιτικής σταθερότητας. Είμαι λοιπόν αισιόδοξη γιά τη γενικότερη πορεία της Ελλάδας.