Συνέντευξη στην εφημερίδα Η ΑΞΙΑ
Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στον δημοσιογράφο Πάρι Κουρτζίδη, εφημερίδα Η ΑΞΙΑ, 19 Νοεμβρίου 2016
Ερ.: Υπήρξατε μια από τις κορυφαίες κολυμβήτριες με 121 πανελλήνια ρεκόρ και ήσασταν πρότυπο για εκατοντάδες παιδιά. Τα δικά σας πρότυπα ποια ήταν και ποια είναι; Όχι κατ΄ ανάγκη από το χώρο μόνο του αθλητισμού;
Απ.: Από παιδί δεν μιμούμαι, δεν έχω είδωλα και δεν θέτω άλλους ανθρώπους ως πρότυπα. Μου άρεσε να κολυμπάω, είναι τόσο απλό. Δεν προσπάθησα όμως ποτέ να μιμηθώ κάποιον άλλον.
Ερ.: Η κυβέρνηση σας κάνει μια προσπάθεια για την οποία επικρίνεται, προκειμένου να εξυγιάνει τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ως πρώην αθλήτρια, πιστεύετε πως αρκεί; Ο χώρος του αθλητισμού θα εξυγιανθεί μόνο με την εξυγίανση του ποδοσφαίρου;
Απ.: Ξεκινάς να καθαρίζεις από εκεί που έχει τη μεγαλύτερη βρωμιά, οπότε ξεκινήσαμε από το ποδόσφαιρο. Δεν αρκεί μόνο αυτό φυσικά, αλλά τι νόημα λέχει να γυαλίσεις τα ασημικά στη τραπεζαρία όταν στο διπλανό δωμάτιο έχει πλημμυρίσει ο βόθρος; Ξεκινάς με τον βόθρο, μετά θα πας και στα ασημικά.
Ερ.: Πόσο αισιόδοξη είστε ότι θα υπάρξει «καθαρό ποδόσφαιρο», αλλά και καλύτερος αθλητισμός στην Ελλάδα; Και δεν μιλώ για τις ηρωικές επιδόσεις των αθλητών μας… Μιλώ για συνθήκες, υποδομές, αξιοκρατία κοκ.
Απ.: Υπάρχουν 3 θέματα στον Ελληνικό αθλητισμό, διαφάνεια στη διοίκηση και την οικονομική διαχείρηση, αθλητικές υποδομές και οικονομική ευχέρεια πρόσβασης της νεολαίας στον αθλητισμό. Είναι 3 διακριτά ζητήματα, που στο παρελθόν τα κουκούλωνε η ευχέρεια του κράτους να ξοδεύει πολλά λεφτά με μικρή απόδοση, γιά να εξασφαλίζουν όλοι οι ενδιάμεσοι το κατιτίς τους. Σήμερα δεν υπάρχει πιά αυτή η δυνατότητα, οπότε αν δεν έχουμε διαφάνεια δεν θα έχουμε και αθλητισμό. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να καθαρίσουμε το μαγαζί γιατί αλλιώς θα κλείσει.
Ερ.: Ως υφυπουργός Αθλητισμού ο κ. Κοντονής έκανε κάποιους ελέγχους στα οικονομικά ορισμένων ομοσπονδιών και όχι μόνο. Έχετε δει τα αποτελέσματα τους; Θα έρθουν στο φως; Και δεν ρωτώ καθόλου τυχαία… Ξέρετε έχω υπάρξει και αθλητής και στέλεχος ομοσπονδίας (ΕΟΦΠ), κι έχω άριστη εικόνα για το τι γίνεται… Το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο ή θα χρειαστεί να το φτάσουμε εμείς οι δημοσιογράφοι;
Απ.: Δεν έχω δει τα αποτελέσματα αν και τα ζήτησα μαζί με άλλους βουλευτές. Θεωρώ ότι θα έρθουν όλα στο φως, αν και κάθε δημοσιογραφική βοήθεια είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Ερ.: Ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο κ. Νικολόπουλος, ζητάει να καταλογισθούν «η ευθύνη και ο λογαριασμός» από το σκάνδαλο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος του «Αθήνα 1997» στους υπαιτίους. Ένα σκάνδαλο που διακομματικά προσωρινώς κουκουλώθηκε. Όμως, είναι πάλι στο προσκήνιο, διότι ο Νόμος 4301/2014 (που χάριζε 30 εκατ. ευρώ στους υπαίτιους όπου ήταν ενσωματωμένη η χαριστική ντροπολογία) έχει κριθεί, ως γνωστόν, αντισυνταγματικός.
Απ.: Η διοργάνωση «Αθήνα 1997» είναι, σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπόδειγμα τσαπατσουλιάς. Αυτό το λέω με την έννοια ότι κανείς δεν ξέρει που πήγαν τα λεφτά, αφού υπήρξαν δαπάνες χωρίς παραστατικά. Εφόσον ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, το θέμα παραμένει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης που θα επιμερίσει τις ευθύνες.
Ερ.: Σας είχαμε συνηθίσει σε συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Μάλιστα είχατε και δική σας αθλητική εκπομπή στο κανάλι Seven. Το τελευταίο διάστημα όμως έχουμε καιρό να σας δούμε στη μικρή οθόνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν σας καλούν ή έχετε αποφασίσει να απέχετε;
Απ.: Η παρουσία μου στη τηλεόραση ακολουθεί τις διακυμάνσεις της επικαιρότητας. Ετσι άλλοτε βγαίνω πιό συχνά και άλλοτε πιό αραιά. Δεν έχω επιλέξει να απέχω, με καλούν με μεταβαλλόμενη συχνότητα, όπως συνέβαινε πάντα.
Ερ.: Στο παρελθόν είχατε κάνει κάποιες δηλώσεις που θεωρήθηκαν προκλητικές όπως ότι «η Ελλάδα έσωσε το χρεοκοπημένο ΔΝΤ» και πως «το ΕΚΑΣ έπρεπε να κοπεί γιατί είναι άδικο» ή ότι «οι καταληψίες είναι αξιέπαινα παιδιά» . Έχετε κάνει αυτές τις δηλώσεις; Κι αν ναι έχετε μετανιώσει;
Απ.: Εχω κάνει κατά καιρούς δηλώσεις που έχουν μεταφερθεί παραποιημένες γιά δημιουργία εντυπώσεων. Είχα δηλώσει γιά παράδειγμα το καλοκαίρι που μας πέρασε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να δώσει πολιτικό άσυλο σε ανθρώπους που τέλεσαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, όπως είναι οι αδιάκριτοι πυροβολισμού εναντίον άοπλων πολιτών. Κατόπιν τούτου υπήρξε δημοσιογράφος που έκανε εκπομπή 16 λεπτών στη τηλεόραση γιά να αντικρούσει την άποψη της Αυλωνίτου ότι τάχα «πρέπει να εκδοθούν στη Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που ζήτησαν πολιτικό άσυλο». Απάντησε διά μακρών σε κάτι που ποτέ δεν είπα, ενώ δεν με κάλεσε καν να με ρωτήσει. Μόνος του τα είπε και μάλλον μόνος του τα άκουσε! Γιά τα θέματα που αναφέρατε: 1. είναι γεγονός ότι το ΔΝΤ εστερείτο αντικειμένου εργασίας μέχρι που μας το κουβάλησε ο κ. Παπανδρέου, το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, 2. Το ΕΚΑΣ δεν αποτελούσε ποτέ μέρος της σύνταξης, ήταν κοινωνικό επίδομα. Αδικα κόπηκε ως κοινωνικό επίδομα, αλλά άδικα χαρακτηρίζεται περικοπή σύνταξης. 3. Πολλοί καταληψίες έχουν ενεργήσει «χωρίς ταπεινά κίνητρα», γιά να χρησιμοποιήσω την ορολογία που χρησιμοποίησαν και τα δικαστήρια που έκριναν τις υποθέσεις τους.

