fbpx
Άρθρα

Συμμαχώντας και με το διάβολο!

Συμμαχώντας και με το διάβολο!

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στη KONTRANEWS στις 10.3.2019

Τα μέλη ενός πολιτικού φορέα αντιλαμβάνονται το συμφέρον, τις προτεραιότητες και τους στόχους τους οποίους υπηρετούν, όπως αυτά ορίζονται από την επικρατούσα «κουλτούρα». Η προτεραιότητα για τα μέλη ενός πολιτικού φορέα είναι η ίδια επιβίωση του πολιτικού οργανισμού τον οποίον υπηρετούν, όπου η σπουδαιότητά του είναι χωρίς αμφιβολία υψίστης σημασίας, για το μυαλό εκείνων που τον υπηρετούν.

Πόσο μακριά πάει αυτή η βαλίτσα; Υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ηθική και πολιτική; Πρέπει να υπάρχει; Η πολιτική δράση πρέπει να εμπνέεται από αρχές, αξίες, μεγάλα ιδεώδη, ένα όραμα που θα παροτρύνει την κοινωνία μπροστά, με στόχο την ευημερία και την κοινωνική συνοχή; Μπαίνουν ηθικές αξίες και κριτήρια για τους τρόπους που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου ή ο πολιτικός ρεαλισμός επιβάλλει ότι το αποτέλεσμα μετράει, για να θυμηθούμε και τον Μακιαβέλλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Το ερώτημα αυτό τίθεται αμείλικτο στη πολιτική πρακτική και ο καθένας παίρνει θέση, όχι βέβαια στα λόγια που διαμορφώνονται από το πως φαντάζεται ο καθένας στο μυαλό του την ιδεολογία του, αλλά στη πολιτική του πρακτική. Η πραγματικότητα λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται από τα συμφέροντά τους και όχι από τις ηθικές αξίες και τις αφηρημένες ιδεολογίες. Η σκληρή πραγματικότητα στην πολιτική σκακιέρα αναγνωρίζει ότι δύναμη και συμφέροντα έχουν προβάδισμα, σε σχέση με τις ηθικές αξίες και αρχές. Μπορεί αυτό να αλλάξει? Θα μπορούσε, με την εκλογή πολιτικών που διαθέτουν ήθος, ώστε να εκπροσωπούν επάξια το λαό. Κάποιοι πολιτικοί που στερούνται του απαραίτητου ήθους προσπαθούν να την βγάλουν με πολιτικάντικες τεχνικές, όπως «είμαστε οι πρώτοι» και «βοηθάτε μας γιατί μας βαράνε».

Υπό αυτές τις συνθήκες τα στελέχη ενός πολιτικού φορέα θεωρούν ότι η πίστη που οφείλουν στον οργανισμό που υπηρετούν, πρωτεύει έναντι εννοιών όπως η αλήθεια αλλά κάποιες φορές και η κοινή λογική. Η δύναμη του αρχηγού ορίζει τους στόχους, τα μέσα για την επίτευξή τους αλλά και τα εμπόδια προς εξουδετέρωση.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις αμήχανες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ στην περίπτωση του καταδικασθέντα για ασέλγεια ανηλίκων Νίκου Γεωργιάδη; όπως «καθένας θα μπορούσε να μπλέξει» σε τι ακριβώς; Σε συνεύρεση με αγοράκια που πωλούνται από κύκλωμα trafficking; Ή σε δηλώσεις που σκοτώνουν τη λογική όπως αυτή της «πολιτικής σκευωρίας» διατυπωμένη από τον κ. Αυγενάκη ή την δικηγορίστικη στάση άλλων στελεχών ότι μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, ο καταδικασθείς φέρει ακόμη το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την τελεσίδικη απόφαση. Μα, αφού ο ίδιος επέλεξε να μην το χρησιμοποιήσει και να διαφύγει όταν τον συνέλαβε η Μολδαβική αστυνομία, προβάλλοντας την διπλωματική του ασυλία και ο ίδιος δεν το χρησιμοποίησε για να ξεκαθαρίσει τη θεσμική του θέση απέναντι στην κοινωνία

Κάποτε η κα Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυβε την ευαισθησία της για τα θύματα του trafficking όταν στις 16.4.2008 παρουσίαζε την εκστρατεία ενημέρωσης για την Καταπολέμηση της Διακίνησης και Εμπορίας Παιδιών, που πραγματοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών με τη UNICEF και την ΕΡΤ, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για ένα πρόβλημα με παγκόσμιες και απρόβλεπτες διαστάσεις. Τώρα άλαλη η κα Μπακογιάννη για το θέμα.

Η βάση της ΝΔ αλλά και πολλά στελέχη της βρίσκονται πραγματικά σοκαρισμένα από την επιλογή της ηγεσίας όχι απλώς να μην αποδοκιμάσει ακαριαία τον καταδικασθέντα για ασέλγεια Νίκο Γεωργιάδη, αλλά αντιθέτως να τον στηρίξει εμμέσως με τη στάση της, Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν για τη δράση του κ. Γεωργιάδη, αλλά παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο τον δέχθηκε ως σύμβουλό του, όχι μόνον τον στήριξε με την παρουσία στελεχών του στο δικαστήριο (η κα Ασημακοπούλου πήγε μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο), αλλά ανέλαβε και την ευθύνη μετά την καταδίκη της άθλιας συγκάλυψης.

Όλα αυτά με την στήριξη του φιλικού, προς την αξιωματική αντιπολίτευση τύπου που όχι μόνο εξαφάνισαν την είδηση, αλλά έφθασε και στο σημείο τηλεοπτικό κανάλι να παρουσιάσει πρωτοσέλιδο εφημερίδας που είχε αντικατασταθεί από ένα άλλο, δύο χρόνια πριν! Καθρέφτη της διαπλοκής αλλά και βαρόμετρο του δημοκρατικού πολιτεύματος και των κοινωνικών μας αξιών αποτελούν δημοσιογράφοι, που ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης και κήνσορες του δημοσίου ήθους ανέλαβαν την αποστολή να ξεπλύνουν τον καταδικασθέντα για ασέλγεια ανηλίκων, θεωρώντας λίγο πολύ ότι είναι και θύμα της υπόθεσης!

Η ΝΔ πλέον, από κόμμα της ηθικής υπεράσπισης των αρχών της οικογένειας μεταλλάσσεται σε κόμμα υπεράσπισης των καταδικασθέντων για ασέλγεια ανηλίκων!

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr