fbpx
Ομιλίες

Στρατηγικό Σχέδιο γιά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας

Στρατηγικό Σχέδιο γιά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας

 

Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στην Ημερίδα γιά τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας στη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Περιστερίου στις 9 Ιανουαρίου 2016

 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τα τελευταία ζητήματα γιά την πρώτη αξιολόγηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο γιά την αναδιάρθρωση του χρέους και το ξεκίνημα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, η κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου γιά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας είναι ζωτικής σημασίας.

Στην Ελλάδα ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, όπου η δυτική Αθήνα έχει υπάρξει παραδοσιακά προνομιακός χώρος συγκέντρωσης ελαφράς και μεσαίας βιομηχανικής δραστηριότητας και υποστηρικτικών αποθηκευτικών και μεταφορικών υπηρεσιών. Η δυτική Αθήνα είναι ακόμα παραδοσιακά περιοχή κατοικίας εργατικών στρωμάτων, οπότε έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη σημερινή οικονομική κρίση σε όλα τα μέτωπα. Ετσι η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη δυτική Αθήνα μπορεί να θεωρηθεί βασικό κριτήριο της γενικότερης επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής μας.

Το ζήτημα της ανάπτυξης στη δυτική Αθήνα θέτει επί τάπητος το διπλό θέμα της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η κοινωνική βιωσιμότητα αποκλείει την επιλογή της οικονομικής ανάπτυξης στη βάση του μειωμένου εργατικού κόστους. Μπορεί πριν 60 χρόνια να ήταν η Ελλάδα χώρα χαμηλού εργατικού κόστους, σήμερα όμως δεν είναι, ενώ δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναγίνει, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ολοκληρωτική κοινωνική καταστροφή. Δεν μπορεί επίσης η οικονομική ανάπτυξη να στηριχτεί στην εσκεμμένη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, η πυκνότητα του πληθυσμού, η ιδιάζουσα γεωγραφία της χώρας και το γεγονός ότι κλιματολογικά και γεωγραφικά η Ελλάδα έχει όλα τα προνόμια που την καθιστούν ιδανικό τουριστικό προορισμό καθιστούν την περιβαλλοντική υποβάθμιση όχι μόνο ηθικά ανεπιθύμητη, αλλά και οικονομικά ασύμφορη.

Μέσα στα πλαίσια αυτά αναζητούμε τις λύσεις. Μερικές από τις παλιές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής θα ανακάμψουν. Αλλες θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι στο παρελθόν. Στη θέση τους θα αναπτυχθούν καινούργιες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό που μπορεί να κάνει η δυτική Αθήνα είναι να διαμορφωθεί σε προνομιακό χώρο όπου η μικρή επιχείρηση θα μπορεί να γίνει μεσαία. Χώροι εδώ υπάρχουν στη ζώνη Κηφισσού και όχι μόνο, τόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Οι συγκοινωνίες είναι καλές και με την σχεδιαζόμενη οριζόντια σύνδεση της δυτικής Αθήνας μπορούν να γίνουν καλύτερες. Υπάρχει τοπική αγορά. Υπάρχει σημαντικός πληθυσμός. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής με την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων πρασίνου, χώρων πολιτισμού και ποικίλων κοινωνικών υποδομών.

Βέβαια το κράτος δεν μπορεί να υποδείξει ποιές οικονομικές δραστηριότητες θα είναι κερδοφόρες και ποιές όχι. Πρέπει όμως να εξασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες θα πληρούν τους όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Στο παρελθόν, όποτε το κράτος δαπανούσε πακτωλούς κοινωνικών και κοινοτικών πόρων σε οικονομικές δραστηριότητες της επιλογής του, συνήθως χρηματοδοτούσε κυρίως τη διαπλοκή. Γιατί η πραγματικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη απαιτεί έναν όρο ακόμα, που νομίζω ότι τον διαθέτουμε. Απαιτεί εντιμότητα.