Σε ποιόν ανήκει το Παλαί;
Σε ποιόν ανήκει το Παλαί;
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό “G-magazine“, Οκτώβριος 2014
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ γιά την παραχώρηση του Παλαί στον επόμενο επιχειρηματία που θα έχει όρεξη να ξοδέψει μιά περιουσία συγκρουόμενος με όλο το Γαλάτσι, έχει ξεκινήσει στη πόλη μιά ζωηρή συζήτηση γιά το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου. Μετά την αποχώρηση του ομίλου Χαραγκιώνη και τη ματαίωση του σχεδίου μετατροπής του Παλαί σε εμπορικό κέντρο, έπεσε η πρόταση ανάληψης του Παλαί από τον δήμο. Ακούμε και διαβάζουμε ότι “το Παλαί ανήκει στο δήμο Γαλατσίου” ή ότι ο δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει το Παλαί μετέχοντας στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αλήθεια είναι ότι το Παλαί κτίστηκε από τη κεντρική κυβέρνηση ως εθνικό στάδιο, υπαγόμενο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Συνεχίζει να ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο, που στη προσπάθεια να το ξεπουλήσει το μεταβιβάζει από τη μία κρατική εταιρία ειδικού σκοπού στην άλλη. Αυτές οι μεταβιβάσεις δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το Παλαί συνεχίζει να ανήκει στο δημόσιο. Το έργο είχε στοιχίσει 50 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου δύο ετήσιους προϋπολογισμούς του δήμου Γαλατσίου. Συνεπώς το Παλαί δεν ανήκει στον δήμο Γαλατσίου και ο δήμος δεν έχει τα λεφτά να το αγοράσει, αλλά ούτε και να το διεκδικήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ.
Κάποιοι τουλάχιστον από εκείνους που προτείνουν την ανάληψη του Παλαί από τον δήμο τα γνωρίζουν όλα αυτά, οπότε διαμορφώνουν προτάσεις μεικτής χρήσης ενός μελλοντικά “δημοτικού” Παλαί. Δίπλα στις αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις θέλουν να μεταφέρουν εκεί δημοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, αν και η θέση του Παλαί στην πέρα άκρη του αδόμητου τμήματος της πόλης το καθιστά τον πιό ακατάλληλο χώρο σε όλο το Γαλάτσι γιά τέτοιες χρήσεις. Ακόμα και έτσι όμως η στέγαση υπηρεσιών στον χώρο δεν θα αποσβέσει το έργο, οπότε κάνουν δειλά – δειλά το επόμενο βήμα, προτείνουν σύμμεικτες δραστηριότητες δήμου και ιδιωτών, ώστε τα έσοδα του Παλαί να το καθιστούν βιώσιμο και λειτουργικά αυτόνομο έργο. Δηλαδή γιά να το πούμε απλά Ελληνικά, αφού δεν το έκανε εμπορικό κέντρο ο Χαραγιώνης, να το κάνει εμπορικό κέντρο ο δήμος Γαλατσίου! Ο Χαραγκιώνης φέυγει, τα κοράκια έρχονται.
Πως όμως μπορεί να μείνει το Παλαί δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, όπως το θέλει σύσσωμο το Γαλάτσι αλλά και τα δημοτικά συμβούλια Νέας Ιωνίας και Αθήνας; Τεχνικά και οικονομικά υπάρχουν δύο τρόποι:
1. Το Παλαί επιστρέφει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και χρησιμοποιείται ως εθνικό στάδιο, με συμμετοχή εκπροσώπου του δήμου Γαλατσίου στο διοικητικό του συμβούλιο και διάθεση μέρους της δυναμικότητάς του γιά τον τοπικό και δημοτικό αθλητισμό. Αυτό το σχήμα εφαρμόζεται στο ΟΑΚΑ με τον δήμο Αμαρουσίου
2. Το Παλαί επιστρέφει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αλλά τη διαχείρισή του αναλαμβάνει διαδημοτικός οργανισμός, στα πλαίσια προγράμματος αθλητισμού γιά όλους που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή.
Το Παλαί ανήκει στο λαό που το πλήρωσε και το πληρώνει, οπότε έχει και το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί ελεύθερα. Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

