fbpx
Άρθρα

Προοδευτική Συμπαράταξη

Προοδευτική Συμπαράταξη

Στις 30 Αυγούστου 2018 καλούμενη να σχολιάσω σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Θέμα 104.6 την αμφίπλευρη και ακατανόητη για πολλούς διεύρυνση του ανασχηματισμού της νέας κυβέρνησης είχα αναφέρει ότι «στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε την εκλογή μας, όχι ως Αριστερά, αλλά ως ένα κόμμα που θα μπορούν να ακουμπήσουν περισσότεροι Έλληνες πολίτες με την Αριστερά να είναι ο πυρήνας αυτής της κυβέρνησης, αφού μέσα σε ένα δύσκολο καθεστώς χρειάζεται διεύρυνση».

Οι δηλώσεις μου αυτές σχολιάσθηκαν ποικιλοτρόπως ως πολύ περίεργες, ίσως και παρεξηγήσιμες, γιατί πολλοί θεώρησαν ότι η αμφίπλευρη διεύρυνση του ανασχηματισμού ήταν απλά συγκυριακή και βολική. Προφανώς το πέπλο των μνημονίων είχε θολώσει την εικόνα σε πολλούς αναλυτές να δουν λίγο μακρύτερα και πιο καθαρά ότι δηλαδή, βγαίνοντας η χώρα από τα μνημονιακά προγράμματα και μεταβαίνοντας σε μία κανονικότητα, ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που επεκτείνεται από την κεντροαριστερά ως το κέντρο ή ακόμα και στις παρυφές της κεντροδεξιάς παρέμενε ανέστιο, χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση.

Σήμερα φαίνεται ότι δικαιώνομαι αφού πλέον πολλοί μιλάνε για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμπαράταξης που θα αποτελέσει μέτωπο απέναντι στις νεοφιλελευθερισμό και στον ακροδεξιό λαϊκισμό που φαίνεται ότι έχει επηρεάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Από τη μια έχουμε την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ που θεωρεί ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από τη συντριβή της εργασίας, με κατάργηση των ΣΣΕ, μείωση του κατώτατου μισθού, ελαστικές μορφές εργασίας, γιατί όλα αυτά τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν επενδυτικά κίνητρα, συνταγές που, όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή. Βέβαια η ΝΔ συνεχώς ψηφοθηρεί, καθώς ενώ λέει ότι η αύξηση του μισθού επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα , την ίδια στιγμή καταγγέλλει τη κυβέρνηση γιατί δεν την έφερε νωρίτερα!

Δυστυχώς η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, που είναι ταυτόσημη με απολύσεις, εκχώρηση του δημόσιου τομέα στις ιδιωτικές εταιρείες και ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ συνδέεται ταυτόχρονα με την ακροδεξιά ρητορεία των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ βουλευτών της, άλλωστε τις προάλλες ο κ. Καρατζαφέρης υπερηφανευόταν ότι το ΛΑΟΣ είναι μέσα στη ΝΔ, αφού τα δικά του παιδιά Γεωργιάδης και Βορίδης μαζί με τον κ. Σαμαρά φαίνεται να δίνουν τον τόνο στη ΝΔ. Η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ήταν πλήρως αποκαλυπτική, καθώς η ΝΔ δεν υιοθέτησε μόνο την ακροδεξιά ρητορεία του εθνικιστικού μίσους ,αλλά και τις πρακτικές της, αφού δεν βρήκε ένα λόγο να πεί για τις απειλές, προπηλακισμούς και εμπρησμούς σε σπίτια βουλευτών ή την προσπάθεια εισβολής ακροδεξιών στοιχείων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρόλη όμως τη μετατόπιση της ΝΔ μακριά από τις πολιτικές αρχές της κεντροδεξιάς που είχε προσδιορίσει ο Κώστας Καραμανλής, σήμερα η προσδοκία μιας εκλογικής νίκης κρατάει τη ΝΔ ενωμένη με κάποιες ίσως αναλαμπές διαφοροποίησης τύπου Δένδια να οριοθετούν αυτή την ακροδεξιά μετατόπιση.

Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ φυλλορροεί και πρακτικά ξαναγίνεται ΠΑΣΟΚ, αφού καθημερινά στελέχη του αποχωρούν, μη ανεχόμενα σ’ έναν πολιτικό χώρο που ήταν πάντα αντιδεξιός να επιλέγεται η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγικής σημασίας θέση και να λειτουργεί με όρους πολιτικού ρεβανσισμού, μη θέλοντας να δει ότι το πρόβλημά είναι η ταύτισή του με τη ΝΔ σε όλα τα επίπεδα. «Να αντιμετωπίσουμε την οργανωμένη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο κ. Καμίνης, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι η πολιτική που σέρνει το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο της ΝΔ κάνοντάς το παρακολούθημά της.

Η δεξιά λοιπόν πολιτική μετατόπιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφήνει τεράστιο κενό στη πολιτική εκπροσώπηση του μεσαίου χώρου, όπου οι πολιτικές ζυμώσεις στη προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων γίνεται φυσικό επακόλουθο.

Το εγχείρημα δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς ο μεσαίος χώρος, αφενός μεν σε επίπεδο κορυφής διαπνέεται από παραγοντισμό με πολλές διαφορετικές απόψεις, αφετέρου δε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να χάσει, αλλά αντιθέτως να ενισχύσει, την αριστερή του ταυτότητα, δίνοντας τον τόνο πάνω στα πραγματικά διλήμματα της κοινωνίας.

Αντιμέτωποι με την νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά παλινόρθωση της ΝΔ και του πολιτικού προσωπικού της χρεωκοπίας και της διαπλοκής, ο προοδευτικός πόλος δυνάμεων πρέπει να αντιτάξει τη στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη δημοκρατική θεσμική θωράκιση της χώρας, την επένδυση στη παιδεία και στη νέα γενιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις σωστές κινήσεις και πρωτοβουλίες είναι αυτός που μπορεί να διαμορφώσει τον νέο πολιτικό χώρο που θα υπερασπισθεί τα συμφέροντα των πολλών.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr