fbpx
Άρθρα

Πλειστηριασμοί

Πλειστηριασμοί

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό “G-magazine“, Δεκέμβριος 2013

 

Γιά δεκαετίες το όνειρο του μέσου Ελληνα ήταν το σπίτι του. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με την προσδοκία “να βάλουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας”. Τα τελευταία χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση η επέκταση των δανείων γιά πρώτη κατοικία οδήγησε πολλούς στα γκισέ των τραπεζών και έδωσε πρωτοφανή ώθηση στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, στέλνοντας και τις τιμές των ακινήτων στα ύψη. Ετσι μπήκε ο μέσος Ελληνας στο παιχνίδι της υποθήκευσης όλης του της ζωής γιά την αποπληρωμή ενός δανείου. Η εξέλιξη αυτή λειτουργούσε σταθεροποιητικά γιά το τότε δικομματικό πολιτικό σύστημα, αφού έβαζε τον μέσο άνθρωπο σε μιά πορεία σύμπλευσης με το σύστημα γιά να ξεπληρώσει το δάνειο που είχε πάρει. Ο μικρομεσαίος ένοιωθε καλά γιατί είχε δικό του σπίτι, οι τράπεζες ένοιωθαν καλύτερα γιατί έγραφαν στους ισολογισμούς τους τρελλά κέρδη και η εκάστοτε κυβέρνηση ένοιωθε ακόμα καλύτερα, γιατί όλοι δούλευαν σαν σκυλιά γιά να ξεχρεώσουν και δεν είχαν διάθεση να ταράξουν τα νερά του πολιτικού κατεστημένου. Γιά 6 δεκαετές η αστική διακυβέρνηση της χώρας στηρίχτηκε στην απειλή “θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα σας πάρουν τα σπίτια”. Οταν κάποια στιγμή ακόμα και το ΚΚΕ έχτισε το Σπίτι του Λαού στον Περισσό, το σύστημα ανάσανε με ανακούφιση, αφού ένοιωσε απόλυτα σταθεροποιημένο.

Επειτα ξέσπασε η κρίση. Η ανεργία θέριεψε, τα δάνεια κοκκίνησαν και οι τράπεζες ουσιαστικά χρεωκόπησαν, αφού σήμερα πιά υπάρχουν μόνο χάρη στα λεφτά που πήραν με εγγύηση των φορολογουμένων. Καθώς ο μέσος Ελληνας άρχισε να μην μπορεί να ξεπληρώσει μέσα στη κρίση το δάνειο που είχε πάρει στις καλές μέρες, το όνειρο έγινε εφιάλτης. Εσπευσε η τότε κυβέρνηση να επιβάλλει πάγωμα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η κρίση όμως θέριεψε, καταλήξαμε στα μνημόνια και σήμερα η Τρόϊκα απαιτεί την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Αρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με την ανεργία στο 27%. Αν περάσει αυτό το μέτρο σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες θα χάσουν τα σπίτια τους, θα χάσουν όσα λεφτά έχουν δώσει ως τώρα γιά τα δάνειά τους και θα παραμείνουν να χρωστάνε από πάνω! Αγοράσαμε βλέπετε αυτά τα σπίτια ακριβά, σήμερα όμως στον πλειστηριασμό θα πουληθούν γιά ένα κομμάτι ψωμί. Αν δεν ανακάμψει πρώτα η αγορά ακινήτων, ο πλειστηριασμός ούτε την τράπεζα συμφέρει, ούτε τον δανειολήπτη απαλάσσει από το υπόλοιπο χρέος του. Ποιόν λοιπόν συμφέρει αυτό το παράλογο μέτρο; Μόνο τα διεθνή κοράκια που θα πλακώσουν να αγοράσουν τη μισή Ελλάδα τζάμπα!

Επιμένει όμως η κυβέρνηση να κάνει ότι της ζητάει η Τρόϊκα, αδιαφορώντας πλήρως γιά τις καταστροφικές συνέπειες γιά όλη τη χώρα. Διαβάζω τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη ότι, μέσα στον Δεκέμβριο θα καταθέσει το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Ετσι τα σπίτια που τόσα χρόνια ούτε μπόρεσαν ούτε θέλησαν να μας πάρουν οι κομμουνιστές, θα μας τα φάνε οι τράπεζες και οι διεθνείς κερδοσκόποι. Μονάχα μία λύση υπάρχει πιά, να πέσει αυτή η κυβέρνηση πριν έρθει το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Μας το είπε ο άνθρωπος, ένας μήνας έμεινε!

Ελένη Αυλωνίτου

Δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου

Πολίτες σε Δράση