fbpx
Άρθρα

Περί σοβαρότητας πολιτικού ανδρός

Περί σοβαρότητας πολιτικού ανδρός
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στη εφημερίδα KONTRANEWS στις 24.3.2019.

Τον Φεβρουάριο 2018, μόλις είχε σκάσει στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis, η υπερασπιστική προτεραιότητα για τη ΝΔ ήταν να απαξιωθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, δηλαδή οι καταθέσεις τους να μην αποτελούν αξιοποιήσιμα στοιχεία.
Τότε ο λαλίστατος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης προσερχόμενος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, διερρήγνυε τα ιμάτιά του λέγοντας «δεν θέλω καμία ασυλία, καμία παραγραφή!». Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο στις 23 Φεβρουαρίου 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής «Θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ!» Επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τα ίδια στον τηλεοπτικό σταθμό
SKY, λέγοντας «ποιά παραγραφή; Δεν μ’ αγγίζουν εμένα οι παραγραφές. Εγώ θα καταθέσω αίτημα να πάω να δικαστώ, και ας έχει παραγραφεί. Θα καταθέσω γραπτό αίτημα να πάω στο ειδικό δικαστήριο». Μάλιστα για να τονίσει ιδιαίτερα πόσο άνετος ήταν συμπλήρωνε ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο νόμο, που του δίνει αυτό το δικαίωμα, ακόμη και αν έχει επέλθει η παραγραφή! Ο κ. Γεωργιάδης με περισσή άνεση βιαζόταν να γίνει η διαδικασία γρήγορα για να αποδείξει την αθωότητά του!
Τι άλλαξε λοιπόν ένα χρόνο μετά, όταν ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στις 26 Φεβρουαρίου 2019 στον ρ/σ
News 247 και ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του, όπως αυτή προέκυπτε από τη δικογραφία, στην υπόθεση Novartis. Τι είπε; Τι άλλο θα μπορούσε να πει; Εκτόξευσε απειλές κατά της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και των συνεργατών της που διερευνούν την υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Το να έρθει η αντεισαγγελέας Εφετών με τους επίκουρους αντεισαγγελείς και να πουν αδιαφορώ για το τι λέει 70 χρόνια η νομολογία, αδιαφορώ τι λέει το Σύνταγμα και συντάσσομαι με την πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη Βουλή το θεωρώ αδιανόητο». Αν, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ασκήσουν δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, θα προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να κριθεί το αδίκημα παραγραμμένο και αφού κριθεί ως τέτοιο, κατευθείαν θα μηνύσει τους δικαστικούς λειτουργούς, που του άσκησαν δίωξη, για κατάχρηση εξουσίας.
Τέτοιους άνδρες θέλουμε αγαπητοί αναγνώστες στο Κοινοβούλιο; άνδρες με λόγο που διαμορφώνεται ανάλογα τη συγκυρία, άνδρες που όχι μόνον ο λόγος τους ξεχειλίζει από λαϊκισμό, αλλά που γνωρίζουμε ότι άνδρες σαν τον κ. Γεωργιάδη, μόλις αναλάβουν τα ηνία της χώρας, τα μνημόνια μας περιμένουν στη γωνία, αφού κατά τα λεγόμενά του τα μνημόνια είναι ευλογία! Θέλουμε άνδρες γενναίους όπως τον κ. Γεωργιάδη που αδυνατώντας να τα βγάλει πέρα μόνος του, έβαλε την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να τον προστατέψει, καταψηφίζοντας την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 «Περί ποινικής ευθύνης Υπουργών» κατά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος;
Η ΝΔ ψήφισε μεν την αναθεώρηση του άρθρου 86, όπου καταργεί την μέχρι σήμερα κατάπτυστη σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την ποινική δίωξη υπουργών που μπορούσε να ασκηθεί μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επομένης βουλευτικής περιόδου, μετά τη τέλεση του αδικήματος, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να ασκείται δίωξη οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής του αδικήματος, δηλαδή μέσα σε μια 20ετία από την ημέρα τέλεσης του αδικήματος, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.
Όμως η ΝΔ δεν ψήφισε την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86, όπου αποσαφηνίζεται ότι αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν είναι αδίκημα που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού, επομένως δεν θεωρείται παραγραμμένο στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία και η δίωξη δεν ασκείται από τη Βουλή, αλλά από τη Δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες. Το γεγονός ότι μιλάμε για ερμηνευτική δήλωση, αποσαφήνιση δηλαδή του άρθρου, σημαίνει ότι έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή τα μέχρι σήμερα αδικήματα δωροδοκίας, εφόσον αποκαλυφθούν δεν θεωρούνται παραγραμμένα όπως διατείνεται ο κ. Γεωργιάδης όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, αλλάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του ότι θέλει να δικασθεί όπως κι αν έχουν τα πράγματα.
Το χειρότερο λοιπόν είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα της, με πολλά στελέχη της εμπλεκόμενα σε υποθέσεις διαφθοράς, όχι μόνο δεν θέλει να τελειώσει με τις πρακτικές διαφθοράς του παρελθόντος, αλλά αντιθέτως θέλει να συγκαλύψει ότι υπάρχει και να επαναφέρει με τη βοήθεια φίλα προσκείμενων ΜΜΕ όλες τις πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο λαός θα γυρίσει τη πλάτη και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που βύθισε τη χώρα στη κρίση και τη κοινωνία στην απόγνωση.

Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνα
www.avlonitou.gr