Ομιλία στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ 15/10/2000
Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στις 15/10/2000
Τα θέματα του αθλητισμού που θα αποτελέσουν το αντικείμενο εργασίας του τμήματος Αθλητισμού που συγκροτείται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου μπαίνουν σε 4 κατηγορίες:
Α) Ο μαζικός και σχολικός αθλητισμός
Β) Ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου των αθλητικών συλλόγων
Γ) Ο επαγγελματικός αθλητισμός (στο Ποδόσφαιρο και το Μπάσκετ)
Δ) Η αθλητική προετοιμασία της Ολυμπιάδας
Στη βασική μας φιλοσοφία το τελικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του μαζικού και σχολικού αθλητισμού. Ο πρωταθλητισμός και ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι συνέπειες του μαζικού αθλητισμού, είναι κίνητρα γιά τον μαζικό αθλητισμό, είναι ενδιαφέροντες, είναι σημαντικοί, είναι δημοφιλείς. Αλλά ο τελικός μας στόχος είναι να δοθεί στο μέγιστο δυνατό ποσοστό του πληθυσμού και ειδικά της νεολαίας η δυνατότητα να αθλείται συστηματικά και να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της συστηματικής άθλησης.
Σ’ αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων η ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στη Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι τα κομβικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας.
Ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου των αθλητικών συλλόγων και ο επαγγελματικός αθλητισμός έτσι όπως χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. παλαιότερα, στοχεύει κυρίως στη συλλογή ψήφων και την εξυπηρέτηση των ημετέρων, ενω έχει εξελιχθεί – μια και το θέμα είναι εξαιρετικά δημοφιλές – σε προνομιακό χώρο διαπλοκής.
Το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης στη χειραγώγηση και αξιοποίηση του αθλητισμού υψηλού επιπέδου είναι η Γ.Γ.Α. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Ελλάδα από όλη την Ευρώπη η κορυφαία αθλητική Αρχή είναι κρατική για να έχει το κράτος άμεσο έλεγχο – και τονίζω άμεσο έλεγχο και όχι εποπτεία – στις αθλητικές Ομοσπονδίες και συλλόγους. Κανονικά αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητες της κάθε Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο επαγγελματικός αθλητισμός τείνει να γίνει ένας από τους βασικούς χώρους διαπλοκής. Φθάσαμε στο Ελληνικό παράδοξο οι ιδιωτικές ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, που σύμφωνα με το καταστατικό τους λειτουργούν με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος να επιχορηγούνται από το κράτος.
Τα ζητήματα του αθλητισμού υψηλού επιπέδου και του επαγγελματικού αθλητισμού γίνονται εκ των πραγμάτων σημαντικά πολιτικά θέματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να μην μας απασχολούν.
Επιβάλλεται όμως στα ζητήματα αυτά να δρούμε και να μην αντιδρούμε μόνο στις πρωτοβουλίες της κυβερνητικής πολιτικής.
Τέλος το θέμα της Ολυμπιάδας εκτός όλων των άλλων ζητημάτων που έθιξαν και άλλοι σύντροφοι δημιουργεί και ένα ζήτημα προετοιμασίας μιας ευπρεπούς Ελληνικής παρουσίας σε όλα τα ολυμπιακά αθλήματα και όχι μόνο σε εκείνα στα οποία έχουμε ήδη σημαντικές διακρίσεις.
Η χώρα που διοργανώνει τους αγώνες επιτρέπεται να συμμετάσχει σε όλα τα αθλήματα χωρίς διαδικασία πρόκρισης και ουσιαστικά υποχρεούται να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία σε όλα τα αθλήματα.
Και σε αυτό το θέμα όπως και σε όλα τα άλλα η Ελληνική προετοιμασία έχει καθυστερήσει κι αν είναι τεχνικά δυνατό να κτίσει κανείς ένα κτίριο ή ένα δρόμο σε λιγότερο χρόνο ξοδεύοντας περισσότερο χρήμα, η ανάπτυξη ενός αθλήματος για να έχεις αθλητές υψηλού επιπέδου θέλει το χρόνο της και δεν αγοράζεται.
Ολα τα παραπάνω θέματα όμως τα διατρέχει ένα κοινό πρόβλημα – το ντόπινγκ. Παλιότερα το ντόπινγκ ήταν πρόβλημα μόνο στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου επαγγελματικό ή μη. Εθετε ζητήματα ηθικής τάξεως, αθέμιτου ανταγωνισμού, απάτης εις βάρος των θεατών και υγείας του αθλητή.
Σήμερα όμως η χρήση ουσιών που βελτιώνουν μεν τις επιδόσεις αλλά προκαλούν σοβαρή βλάβη στην υγεία τείνει να διαδοθεί σε ευρύτερες κατηγορίες νεαρών αθλουμένων ακόμη και σε μικρά παιδιά. Αυτό το θέμα αναιρεί τα βασικά οφέλη της άσκησης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους νέους.
Το ντόπινγκ πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν άμεσο και σοβαρό πρόβλημα.