fbpx
Ομιλίες

Ομιλία στου Λεβεντάκη, 29 Σεπτεμβρίου 2006

Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στου Λεβεντάκη, στις 29 Σεπτεμβρίου 2006

 

Φίλες και φίλοι,

Χθές το μεσημέρι ήμουν στην Εισαγγελεία Αθηνών. Πήγα με τη δικηγόρο μας και κατέθεσα αίτηση στον εισαγγελέα γιά να πάρουμε επιτέλους στα χέρια μας τη σύμβαση παραχώρησης του Παλαί από τα Ολυμπιακά Ακίνητα στον όμιλο Χαραγιώνη γιά εμπορικό κέντρο.

Εκανα εγώ, μαζί με άλλους Γαλατσιώτες που υπέγραψαν την αίτηση προς τον εισαγγελέα, αυτό που ο Δήμος Γαλατσίου τόσους μήνες δέν κάνει. Μιλάει μονάχα ο Δήμαρχος Θεόδωρος Τούντας γιά την αντίθεσή του στη μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο, αλλά μένει μονάχα στα λόγια. Ο μεγάλος αντίπαλός του Κυριάκος Τσίρος έπαψε καν να μιλάει γιά το θέμα, τώρα που πήρε και το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Ολόκληρο πρόγραμμα γιά το Γαλάτσι έβγαλε ο κ. Τσίρος, ξέρετε τι λέει γιά το Παλαί εκεί μέσα; Απολύτως τίποτα! Ξέρετε πόσες φορές αναφέρει τη λέξη «Παλαί» ο κ. Τσίρος στο πρόγραμμά του; Ούτε μία!

Ανύπαρκτο το θέμα του Παλαί γιά τον κ. Τσίρο, όχι όμως και γιά μας, τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μέσον μέχρι να δικαιωθεί το Γαλάτσι. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο, το Παλαί θα μείνει δημόσιος αθλητικός χώρος.

Τα ίδια βέβαια που συμβαίνουν με το Παλαί θέλουν να κάνουν κάποιοι και γιά το λατομείο Λεβεντάκη. Η πρώτη τους κίνηση είναι ο αποχαρακτηρισμός του δασικού χώρου και ο χαρακτηρισμός του ως χορτολιβαδικού. Μετά θα ακολουθήσουν σιγά σιγά τα υπόλοιπα. Εχετε όμως ξαναδεί εσείς δήμαρχο που να του αποχαρακτηρίζουν τόσα στρέμματα δάσους και να μην μιλάει; Δεν μιλάει όμως γιατί είναι και ο ίδιος μιλημένος! Φτάσαμε να δέχεται τον αποχαρακτηρισμό ο Δήμαρχος και να αντιδρά μονάχα ο Περιφερειάρχης! Φτάσαμε να ζητείται από την κ. Τούντα να κάνει παράσταση υπέρ της διατήρησης του δασικού χαρακτήρα του Λεβεντάκη και αυτός να αρνείται!

Φίλες και φίλοι, το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπέδιου έχει κατατμηθεί και κτιστεί, αλλά στο Γαλάτσι υπάρχουν σημαντικές άκτιστες εκτάσεις στου Βεΐκου, εδώ στου Λεβεντάκη και πάνω στον Αγιο Σπυρίδωνα. Κάποια οικονομικά συμφέροντα θέλουν μεγάλους εμπορικούς χώρους μέσα στο λεκανοπέδιο και δεν τους βρίσκουν εύκολα. Ετσι κάποιοι ελεύθεροι χώροι στο Γαλάτσι τους γυαλίζουν σαν ιδανική λύση στο πρόβλημά τους. Θα περίμενε κανείς από τον Δήμαρχο του Γαλατσίου να υπερασπιστεί τους Γαλατσιώτες σε αυτήν την υπόθεση, αλλά ο κ. Τούντας δεν είναι με τους Γαλατσιώτες, είναι με όσους επιβουλεύονται τους ελεύθερους χώρους, είναι με τα οικονομικά συμφέροντα και με τον κ. Αλογοσκούφη που τα υποστηρίζει!

Δεν είναι λοιπόν καθόλου αβλεψία του κ. Τούντα που άφησε να αποχαρακτηριστεί το λατομείο Λεβεντάκη από δασικό, όπως δεν είναι από αβλεψία του κ. Τούντα που φέτος το καλοκαίρι κάηκαν 25 στρέμματα δάσους μέσα στην πόλη. Θα έχετε ακούσει γιά τα δύο πυροσβεστικά οχήματα που έχει αποκτήσει ο Δήμος, τα διαφημίζει συνεώς ο κ. Τούντας. Ξέρετε τι κάνανε αυτά τα πυροσβεστικά οχήματα το καλοκαίρι με τις φωτιές; Απολύτως τίποτα! Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Τούντας δεν φρόντισε να έχουν πληρώματα!

Σιγά μην φροντίσει ο Θόδωρος Τούντας να σώσει τα δέντρα, αυτός ο άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ δέντρο που να του αρέσει ή τσιμεντένια κατασκευή που να μήν του αρέσει! Είδατε πως έκανε τις πλατείες που αναμόρφωσε; Πρώτη του έννοια, να κοπούν τα δέντρα! Το γεγονός ότι στο Γαλάτσι υπάρχει ήδη θερμική νησίδα, δηλαδή περιοχή της πυκνοδομημένης πόλης όπου το τσιμέντο, η άσφαλτος και η πλακόστρωση κρατάνε τη ζέστη το καλοκαίρι και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της πόλης πάνω από ότι θα ήταν αν υπήρχε ενδιάμεσα δενδροφύτευση, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τον δήμαρχο.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μονάχα ο κ Τούντας. Παρατηρήσατε με τι ευκολία δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι μεταπηδούν από τη μία δημοτική παράταξη στην άλλη εδώ στο Γαλάτσι; Συγκοινωνούντα δοχεία τους είχα πει πριν λίγους μήνες και μερικοί παρεξηγήθηκαν. Πολλοί όμως είναι εκείνοι οι δημοτικοί παράγοντες που δεν διστάζουν να φιλήσουν εκεί που έφτυναν χθές. Γιατί; Μα γιατί ούτε και οι ίδιοι δεν βρίσκουν στο βάθος κάποια ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς! Μετά προσπαθούν να σας πείσουν ότι τάχα διαφέρουν σε κάτι γιά να πάρουν την ψήφο σας. Τούντας και Τσίρος όμως έχουν ένα κοινό αφεντικό, τον κ. Αλογοσκούφη! Οτι αποφασίσει αυτός θα κάνουν, αυτόν υπολογίζουν, όχι εσάς. Πριν λίγες μέρες κάποιος με ρώτησε τι με κάνεινα πιστεύω ότι οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στο Γαλάτσι. Του απάντησα, “γιατί εμείς δεν έχουμε καμμία εξάρτηση από τον κ. Αλογοσκούφη”.

Εμείς δεν ξεπουλάμε το Γαλάτσι. Δεν ξεπουλάμε τους ελεύθερους χώρους στο Γαλάτσι και δεν ξεπουλάμε τις δημοτικές υπηρεσίες της πόλης. Θα έχετε ίσως ακούσει τον κ. Τούντα να υπερηφανεύεται γιά την “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου” και γιά το πλούσιο έργο της. Δεν σας εξήγησε όμως τι είναι αυτή η περίφημη Δημοτική Επιχείρηση. Πρόκειται γιά ένα σχήμα στο οποίο η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει μεταβιβάσει όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες του Δήμου, έτσι ώστε να τις απομακρύνει από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου” έχει πράγματι πλούσιο έργο, έχει κάνει πολλούς ανθρώπους του δημάρχου πλούσιους!

Οποτε θέλει μάλιστα η “Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Γαλατσίου” μπορεί να περάσει οποιαδήποτε δημοτική υπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, με τη μορφή της “συμμετοχής ή συνεργασίας της Δημοτικής Επιχείρησης με επιχειρήσεις που έχουν παρεμφερείς σκοπούς” σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού της Δημοτικής Επιχείρησης.

Αυτή η Δημοτική Επιχείρηση είναι δυναμίτης στα θεμέλια του Δήμου Γαλατσίου και των δημοτικών υπηρεσιών μας. Εγώ θα είμαι περήφανη όταν θα έχω την ευκαιρία να προχωρήσω στη διάλυσή της, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ίδιου καταστατικού.

Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να είναι δημοτικές και να παρέχουν στους δημότες ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες. Πρέπει ακόμα να παρέχουν ουσιαστική κοινωνική στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους του δήμου.

Δεν υπάρχουν “όμορφες” ή “ανθρώπινες” πόλεις με κατοίκους άνεργους, φτωχούς ή κοινωνικά αποκλεισμένους. Γιά να ζούμε σε μιά “όμορφη πόλη” θα πρέπει να συγκροτήσει ο Δήμος ένα στοιχειώδες πλέγμα κοινωνικής προστασίας των κατοίκων, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς όπου γίνεται, μόνος του όπου δεν γίνεται. Αν δεν γίνει αυτό, τα υπόλοιπα είναι μονάχα λόγια. Γιά να γίνει όμως αυτό, πρέπει να πουμε:

  • όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών,
  • όχι στις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και
  • όχι στα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, που έχουν στόχο το μοίρασμα της ανεργίας και τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Επί δημαρχίας Τούντα ο Δήμος Γαλατσίου έχει υϊοθετήσει μία αυταρχική, συγκεντρωτική και μυστικοπαθή νοοτροπία. Το έχετε ζήσει και εσείς εδώ με τις μεθοδεύσεις γιά τον αποχαρακτηρισμό του Λεβεντάκη, έχετε δει πως είναι να γίνονται πράγματα γιά εσάς χωρίς εσάς. Είναι ανάγκη αυτή η νοοτροπία να σπάσει αμέσως και να υϊοθετηθεί μία νοοτροπία δημοκρατικής διαφάνειας στον Δήμο. Αυτό δεν φτάνει όμως. Εμείς θέλουμε να εισάγουμε στον Δήμο τρείς νέους θεσμούς:

  • Την καθιέρωση του θεσμού του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού γιά τον Δήμο, δηλαδή συμμετοχή των κατοίκων στην κατάρτιση και ιεράρχηση των δαπανών μετά από πλατιά συζήτηση,
  • Την λειτουργία Συνοικιακών Συμβουλίων στις γειτονιές,
  • Την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων γιά επίμαχα τοπικά θέματα.

Εμείς θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή οφείλει πρίν από οτιδήποτε άλλο να ακούει. Οφείλει να ακούει την αντιπολίτευση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλει να ακούει τους Γαλατσιώτες που έχουν παράπονα, είτε τα εκφράζουν ατομικά είτε συλλογικά, οφείλει μάλιστα να επιζητεί τη γνώμη των κατοίκων. Οφείλει να αντιμετωπίζει τους φορείς των κατοίκων όχι ως μία αναγκαία ενόχληση, αλλά ως την πολυτιμότερη βοήθεια που θα μπρορούσε να έχει μία Δημοτική αρχή.

Κλείνοντας τον λόγο μου, ίσως να περιμένετε να πω και κάτι κακό γιά τη ΔΑΚ, γιά το ΚΚΕ, γιά τον Μπάμπη Ασφή. Θα σας απογοητεύσω. Γιά το Γαλάτσι που βλέπουμε γύρω μας δεν φταίει η ΔΑΚ, φταίνε οι δυνάμεις που διοίκησαν τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια. Φταίνε τα δύο μεγάλα κόμματα που χάραξαν την πολιτική που εφαρμόστηκε στο Γαλάτσι. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο γιά όλους μας αν οι δυνάμεις της Αριστεράς έπαυαν να ψάχνουν λόγους διαφωνίας με το μικροσκόπιο και έψαχναν περισσότερο τα σημεία που τις ενώνουν.

Οπως διαπιστώνουμε πιά όλοι στο Γαλάτσι, τα δύο μεγάλα κόμματα συνεργάζονται εφ’ όλης της ύλης χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα οι Αριστερές δυνάμεις δεν καταφέρνουν πάντα να συνεργαστούν αποτελεσματικά. Ετσι όμως αποκτά το πάνω χέρι ο κ. Αλογοσκούφης και τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί, ενώ χάνουν οι Γαλατσιώτες.

Εμείς, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, συγκροτηθήκαμε ως σχήμα συνεργασίας Αριστερών δυνάμεων στη βάση των κοινών μας στόχων και επιδιώξεων γιά τη πόλη μας. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε την αδιαφορία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης γιά τους πολίτες. Θα μου πείτε, “τι λές τώρα αυτοί δεν μας υπολογίζουν”.

Αν θέλετε να σας υπολογίζουν, μην ανεχόσαστε την αδιαφορία και την αναισθησία των δύο μεγάλων κομμάτων γιά τον πολίτη. Δείξτε τους ότι δεν τους έχετε ανάγκη, καταψηφίστε τους, ψηφίστε γιά το Γαλάτσι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ.