fbpx
Ομιλίες

Ομιλία στον λόφο του Αγίου Σπυρίδωνα, 19 Ιουλίου 2006

Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στον λόφο του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 19 Ιουλίου 2006.

 

Φίλες και φίλοι,

Κοιτάζουμε γύρω μας και βλέουμε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, και έναν ελεύθερο, άκτιστο χώρο πρασίνου.

Αλλοι κοιτάζουν το ίδιο τοπίο και βλέπουν ένα χρυσωρυχείο.

Ο ένας βλέπει ένα πανύψηλο γηροκομείο.

Ο άλλος σκέπτεται τι μπορεί να κτισθεί μετά το γηροκομείο, μόλις ανοίξουν οι δυνατότητες για μπίζνες.

O άλλος θέλει να τον αποζημιώσουν γιά τον επί 20 και πλέον χρόνια δημόσιο δρόμο.

Εχουμε και τον κ. Φραγκίσκο Κουνάνη, που προς υποστήριξη όλων των προηγούμενων, ισχυρίζεται πως οι άκτιστοι χώροι είναι κάτι επικίνδυνο γιά την πόλη και τους πολίτες, οπότε πρέπει να κτισθούν αμέσως για λόγους ασφάλειας!

Αλλά σαν να μην φθάνουν μόνο αυτά έχουμε και τον κ. Αποστολίδη που τόχει τάμα να δει αυτό το χώρο να καταστρέφεται στο όνομα του «συνανθρώπου». Ο κ. Αποστολίδης έχει τη θεωρία ότι οι γύρω από τον Αγιο Σπυρίδωνα κάτοικοι είναι όλοι πολυεκατομμυριούχοι, που νοιάζονται μονάχα να μην υποβαθμιστούν οι περιουσίες τους αν καταργηθεί το πάρκο. Βλέπετε, όπως έχουν καταντήσει τα πράγματα σήμερα στην Αθήνα και στο Γαλάτσι, όποιος θέλει να βλέπει από το μπαλκόνι του και κανένα δέντρο θεωρείται πολυεκατομμυριούχος. Είναι ξέρετε το καινούργιο τεκμήριο πλούτου μετά τα κότερα και τις πισίνες.

Γνωρίζουμε όμως καλά ότι στη Βιέννη και στη Σόφια αντιστοιχούν 15 τετραγωνικά μέτρα  χώρων πρασίνου ανά κάτοικο, στο Λονδίνο αντιστοιχού 9 τετραγωνικά μέτρα χώρων πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ στην Αθήνα αντιστοιχούν μονάχα 2.5 τετραγωνικά μέτρα χώρων πρασίνου ανά κάτοικο. Είναι όμως γνωστό ότι η Βιέννη η Σόφια και το Λονδίνο κατοικούνται αποκλειστικά από εκατομμυριούχους!

Ο κ. Αποστολίδης δεν σκέφτεται βέβαια ότι ένας χώρος πρασίνου δεν ωφελεί μόνον αυτούς που το σπίτι τους είναι φάτσα στο πράσινο, αλλά ωφελεί και τους ανθρώπους που μένουν στον πρώτο παράλληλο, στον δεύτερο παράλληλο, στον τρίτο παράλληλο, στον τέταρτο παράλληλο, μέχρι την άλλη άκρη της πόλης. Αλλά τι τον νοιάζουν όλοι αυτοί τον κ. Αποστολίδη; Γιά τον κ. Αποστολίδη «συνάνθρωποι» είναι μονάχα οι εντολείς του! Οι υπόλοιποι κάτοικοι αντιμετωπίζονται από τον κ. Αποστολίδη σαν ζώα – στο όνομα του συνανθρώπου πάντα.

Ποιόν συνάνθρωπο όμως θέλει να υποστηρίξει με τις πράξεις του ο κ. Αποστολίδης; Τους συνανθρώπους μας που διαχειρίστηκαν την Ελεήμονα Εταιρία, η οποία έχει το Γηροκομείο Αθηνών και η οποία θέλει να φτιάξει γηροκομείο στο Γαλάτσι, με τέτοιο τρόπο που κατέληξαν στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα; Τους συνανθρώπους μας που διαχειριζόμενοι το Γηροκομείο Αθηνών, το είχαν μετατρέψει σε χώρο αδήλωτων και ανεξέλεγκτων πειραμάτων πάνω στα γεροντάκια, που είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια τους; Αυτούς τους συνανθρώπους μας θέλει να υποστηρίξει ο κ. Αποστολίδης; Γιατί ας μην μας πει ότι νοιάζεται γιά τους γέροντες του Γαλατσίου, αν νοιαζότανε γι’ αυτούς, τότε η πρώτη του φροντίδα θα ήταν να τους κρατήσει όσο πιό μακρυά γίνεται από οποιοδήποτε ίδρυμα της ψευδεπίγραφης «Ελεήμονος Εταιρίας»!

Οσο γιά το τελευταίο τροπάρι που έμαθε και λέει ο κ. Αποστολίδης, «υποδείξτε μου άλλο χώρο γιά γηροκομείο στο Γαλάτσι», εγώ θα του απαντήσω. Αν πρόκειται γιά ίδρυμα της Ελεήμονος Εταιρίας, ένας μόνο χώρος στο λεκανοπέδιο είναι κατάλληλος γιά να στεγάσει τις δραστηριότητες αυτής της εταιρίας, βρίσκεται όμως στον Κορυδαλλό!

Ο λόφος του Αγίου Σπυρίδωνα είναι χώρος πρασίνου από το 1938 και θα μείνει χώρος πρασίνου! Πρέπει να αποζημιωθούν οι μικροϊδιοκτήτες που κετέχουν γη στον Αγιο Σπυρίδωνα; Ναι σίγουρα πρέπει! Δεν πρέπει όμως σε καμμία περίπτωση να επιτραπεί καμμία άλλη χρήση γης στον λόφο! Είναι τόσο λίγοι οι χώροι πρασίνου στην πόλη μας, που δεν σηκώνει να χάσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο!

Θα περίμενε κανείς βέβαια από τον Δήμαρχο να νοιαζότανε ιδιαίτερα γιά την προστασία του λόφου του Αγίου Σπυρίδωνα, ιδίως αν δεν ήξερε τι εστί Τούντας, αλλά πράγματα που όλοι ξέρετε δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνω. Εδώ φτάνει ο Δήμαρχος να μην παρεμβαίνει ούτε όταν ιδιώτες διεκδικούν τμήμα του οδικού δικτύου της πόλης, όπως επίσης συνέβη στον Αγιο Σπυρίδωνα, γιά τις πλατείες θα νοιαστεί!

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που ο τότε δήμαρχος Αθηναίων κ. Αβραμόπουλος είχε περάσει στον ισολογισμό του Δήμου Αθηναίων όλη την οδό Σταδίου σε τιμή οικοπέδου επί της Σταδίου, αλλά αυτός τουλάχιστον το έκανε μονάχα σαν λογιστική εγγραφή, δεν προσπάθησε να την πουλήσει κιόλας. Με τον κ. Τούντα όμως ποτέ δεν ξέρεις…

Εσείς όμως, οι περίοικοι του Αγίου Σπυρίδωνα, έχετε δώσει με τη στάση σας απέναντι στους κάθε λογής φερέλπιδες καταπατητές του λόφου, το καλύτερο παράδειγμα σε όλους τους Γαλατσιώτες. Αντί να καθόσαστε και να κλαίτε τη μοίρα σας, όπως θά ήθελε ο κ. Τούντας, ο κ. Αποστολίδης και ο κ. Κουνάνης, έχετε κινητοποιηθεί οργανωμένα γιά να διεκδικήσετε το δίκιο σας. Με αυτή σας τη κίνηση έχετε δείξει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η γη στον Αγιο Σπυρίδωνα είναι ακριβή, πολύ πιό ακριβή από ότι υπολογίζουν οι κτηματομεσίτες!

Μονάχα με μία τέτοια στάση, μονάχα με μία διαρκή διάθεση και ετοιμότητα γιά κινητοποίηση, μπορεί να προστατευτεί ο λόφος του Αγίου Σπυρίδωνα και κάθε άλλος ελεύθερος χώρος μέσα στη πόλη. Φαίνεται πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα είναι η καλύτερη ατμομηχανή γιά την Ελληνική οικονομία, οπότε κάθε χώρος πρασίνου και κάθε δεντράκι μέσα στην πόλη κινδυνεύει από τα μεγάλα εργολαβικά και οικονομικά συμφέροντα. Μονάχα οι κινητοποιήσεις των κατοίκων μπορούν να περιφρουρήσουν τον χώρο που ζούμε, και σε αυτό σας παραδέχομαι, είσαστε πρωτοπόροι στο Γαλάτσι.

Εμείς, οι Πολίτες σε Δράση, θα είμαστε πάντα σταθερά μαζί σας και μαζί με κάθε άλλη κίνηση κατοίκων που αγωνίζεται γιά τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής, οπουδήποτε μέσα στην πόλη. Ωρες ώρες βέβαια νοιώθω ότι εμείς ασχολούμαστε κάπως με προβλήματα πολυτελείας, όταν σκέφτομαι με τι ασχολούνται τώρα στη Βηρυττό. Είμαστε κάπως τυχεροί, εμείς δεν έχουμε πετρέλαια στην άμεση γειτονιά μας, μόνο οικόπεδα και δέντρα έχουμε. Ετσι εμείς βομβαρδιζόμαστε μονάχα από εργολάβους και όχι από αεροπλάνα. Υφιστάμεθα την ίδια αναισθησία των αγορών και του κέρδους, την υφιστάμεθα όμως ηπιότερα γιατί το διακύβευμα είναι μικρότερο. Ας βάλει ο Αγιος Σπυρίδωνας το χέρι του, ας βάλουμε όμως και όλοι εμείς το δικό μας.